«Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, μαρτύρησε τον Χριστόν και ίσως φρικτώτερα απ’ ότι θα τον μαρτυρούσε ως Μάρτυρας»

21 Ιανουαρίου 2021

Στην εκπομπή του Ορθοδόξου Διαδικτυακού Ραδιοφώνου Pemptousia fm «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με τη Μαρία Γιαχνάκη μίλησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος επί της εορτίου μνήμης του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν ιδιαιτέρως συγκινημένος σε όλες τις αναφορές του στον Άγιο, κάνοντας λόγο για το ασκητικό φρόνημα και την ιεραποστολή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, όπως και την συνειδητή και ακλόνητη ομολογία Πίστεως και Ορθοδοξίας μέσα στις αντιθέσεις και τα πολύχρονα προσκόμματα του έργου του στην χώρα της Ρωσίας.

Ο Βίος του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, είπε ο Σεβασμιώτατος, συγκινεί και εμπνέει όλους και τον ίδιον προσωπικά στο ποιμαντικό έργο του. Η επίκαιρη, δε, απουσία και αποκλεισμός των πιστών παγκοσμίως από τα ιερά Μυστήρια ενθυμίζουν εν πολλοίς και τον εγκλεισμό, την φυλάκιση και το πολύχρονο του αποκλεισμού του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από τους Ρώσους πολεμίους του και την υπομονή που επέδειξε καθόλο εκείνο το πολύ κρίσιμο και ακροτελεύτιο διάστημα του Βίου του.

«Δεν ήταν Μάρτυρας, κατά τον τεχνικό όρο της θεολογίας, πλην, όμως, ήταν Ομολογητής, που σημαίνει ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να μην έδωσε το μαρτύριο του αίματος, πλην όμως ουσιαστικά μαρτύρησε τον Χριστόν και ίσως φρικτώτερα απ’ ότι θα τον μαρτυρούσε (ως Μάρτυρας) αν έδινε σε μία στιγμή τον επίγειο Βίο του προσφορά στον Εσταυρωμένο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Άρτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470 μ.Χ. περίπου, και, άρα, ο Σεβασμιώτατος ποιμαίνει τους συμπατριώτες του Αγίου και το εκεί ευσεβές πλήρωμα το οποίο εξόχως ευλαβείται και επικαλείται τον Άγιον.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ: