Ημεροδρόμιο Μεγάλης Εβδομάδος: Κυριακή του Πάσχα

2 Μαΐου 2021

«Τη αγία μια Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα αυτήν την ζωηφόρον Ανάστασιν εορτάζομεν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού». 

Η διέλευση από της Ταφής στη ζωηφόρο Ανάσταση αναγγέλεται πανηγυρικά την Κυριακή του Πάσχα, με τις αναρίθμητες επαναλήψεις του κεντρικού και διαχρονικού μηνύματος «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ».

Κοντάκιο

Ει και εν τάφω κατήλθες, αθάνατε, αλλά του άδου καθείλες την δύναμιν και ανέστης ως νικητής, Χριστέ ο Θεός, γυναιξί Μυροφόροις φθεγξάμενος Χαίρετε, και τοις σοις αποστόλοις ειρήνην δωρούμενος, ο τοις πεσούσι παρέχων ανάστασιν.

Οίκος

Τον προ ηλίου ήλιον, δυναντάποτε εν τάφω, προέφθσαν προς όρθρον, εκζητούσαι ως ημέραν μυροφόροι κόραι και προς αλλήλας εβόων, Ω φίλαι, δεύτε τοις αρώμασιν υπαλείψωμεν σώμα ζωηφόρον και τεθαμμένον, σάρκα ανιστώσαν τον παραπεσόντα Αδάμ, κείμενον εν τω μνήματι, άγωμεν, σπεύσωμεν, ώσπερ οι μάγοι, και προσκυνήσωμεν και προσκομίσωμεν τα μύρα ως δώρα, τω μη εν σπαργάνοις, αλλ’ εν σινδόνι ενειλημένω και κλαύσωμεν και κράξωμεν Ω Δέσποτα, εξεγέρθητι, ο τοις πεσούσι παρέχων ανάστασιν.

 

Τα σχόλια προέρχονται από το βιβλίο του Ομοτίμου Καθηγητού Ηλία Β. Οικονόμου, Ημεροδρόμιο Μεγάλης Εβδομάδος, εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1996.