Αίτηση-υπόμνημα εξέγερσης των Ποντίων προς τον Βενιζέλο

25 Ιουνίου 2021

Στις 24 Ιουνίου 1920 ο Χρήστος Καλαντίδης στέλνει υπόμνημα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος βρίσκοντας στο Παρίσι, τονίζοντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να εκδηλωθεί ένα κίνημα των Ποντίων κατά του Κεμάλ. Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα απελευθέρωσης του Πόντου, καίτοι η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκονταν σε εξέλιξη και προετοιμάζονταν η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. 

Το εν λόγω υπόμνημα υπογράφει ο Χρήστος Καλαντίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπείας των εν Ελλάδι Ποντίων. Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν πραγματοποιήθηκε καμία απόπειρα ένοπλου ξεσηκωμού από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ωστόσο έμεινε το υπόμνημα στην ιστορική μνήμη για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού.

Ο Χρήστος Καλαντίδης (1876-1946) κατάγονταν από εύπορη οικογένεια της Ριζούντας του Πόντου και αποφοίτησε από το Φροντιστήριον Τραπεζούντος. Το 1894 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών. Μετά την συμμετοχή του εθελοντικά στον αποκαλούμενο ατυχή πόλεμο του 1987, εγκαταστάθηκε οριστικά στη πόλη των Αθηνών. Είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα στην πατρίδα του, συμμετέχοντας παντοιοτρόπως και μέχρι το τέλος της ζωής του σε κάθε κίνηση. Αναμείχθηκε σε πολλές εθνικές και φιλανθρωπικές κινήσεις όπως στην οργάνωση και ίδρυση της «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών». Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος της «Περιηγητικής Λέσχης», Πρόεδρος της «Οργανώσεως υπέρ των Δικαίων του Πόντου», Πρόεδρος του Ταμείου Ανταλλάξιμων Κοινοτικών και Κοινωφελών Περιουσιών. Ήταν γιατρός ακτινολόγος στο Θεραπευτήριο του Ευαγγελισμού και εισήγαγε τα περίφημα «Ηλεκτροθεραπευτήρια», τα πρώτα ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια στην Ελλάδα. Το 1928 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών.  Κοιμήθηκε τον Μάιο 1946, αφήνοντας πίσω του μνήμη αγαθού και φιλόπατρι ανδρός.

Πηγή: Pontosnews.gr