Μνημόνιο συνεργασίας για τη συντήρησης των τοιχογραφιών του αγ. Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο

4 Ιουνίου 2021

Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ). Το μνημόνιο υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Irina Stefoska και η Πρόεδρος του ΕΚΒΜΜ, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, κ. Ναταλία Πούλου.

Αφορμή για την υπογραφή του μνημονίου υπήρξε η πρόσκληση προς το ΕΚΒΜΜ για την ανάληψη του έργου συντήρησης των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που διασώζει ολοκληρωμένο εικονογραφικό πρόγραμμα κομνήνειας περιόδου (1191). Στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, της εκπαίδευσης προσωπικού στη συντήρηση, της υλοποίησης επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων, εκδόσεων και εκθέσεων.

Ας σημειωθεί ότι οι τοιχογραφικός διάκοσμος του βυζαντινού ναού του αγ. Γεωργίου στο Κουρμπίνοβο αποτελεί έξοχο δείγμα της λεγόμενης «δυναμικής τάσης» της κομνήνειας εικονογραφικής τεχνοτροπίας, που χαρακτηρίζεται από υπερβολικά ψηλόλιγνες μορφές, κινημένη και νευρώδη πτυχολογία στα ενδύματα που διασπώνται σε πολλά γεωμετρικά σχήματα, ζωηρές χειρονομίες και έντονη αίσθηση της δραματικότητας και του ανθρώπινου πάθους. Χαρακτηριστική είναι η ψιλόλιγνη μορφή του αγγέλου και οι έντονες πτυχώσεις των ενδυμάτων.