Ευγένιος Ευγενίδης: Ο εμπνευσμένος υποστηρικτής της ελληνικής παιδείας!

14 Ιουλίου 2021

Φέροντας την ηθική κληροδοσία του αδαμάντινου κωνσταντινουπολίτικου ελληνισμού και προικισμένος με έξοχο επιχειρηματικό δαιμόνιο, ξεκίνησε την μακρά και επιτυχημένη του πορεία στο διεθνές εφοπλιστικό προσκήνιο, ο μεγάλος Έλληνας και εθνικός μας ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης. Εμποτισμένος όμως στα πατριωτικά νάματα, μαζί με την οικονομική του προκοπή και κοινωνική ανέλιξη, δεν απολησμόνησε και το χρέος του προς την Ελλάδα. Προέβη σε μεγάλες εθνικές δωρεές και φιλανθρωπίες στις οποίες δεσπόζει το «Ευγενίδειο Ίδρυμά» του και σε πολλά άλλα ακόμα έργα ευποιίας, που δικαίως του χάρισαν τον λαμπρό τίτλο του εθνικού ευεργέτη. Ο Ευγένιος Ευγενίδης, είδε το φως της ζωής στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Δεκεμβρίου του 1882, σε ένα προηγμένο κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλον. Ο πατέρας του Αγάπιος Ευγενίδης, ήταν ανώτατος δικαστής (καδής) της οθωμανικής τότε αυτοκρατορίας και η μητέρα του Χαρίκλεια Αφεντάκη, κατάγονταν από αστική οικογένεια. Είχε συνάμα και μια νεότερη αδελφή, την Μαριάνθη, σύζυγο του Γεωργίου Σίμου.

Έλαβε τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές στην Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία αναζήτησε το επαγγελματικό του μέλλον, σε ναυτιλιακές εταιρείες. Σύντομα προσελήφθη στην αγγλική ναυτιλιακή εταιρεία «Doro΄s Brothers» και λίγα χρόνια αργότερα προσελήφθη ως Διευθύνων στο ναυτιλιακό πρακτορείο Reppen. Θα αναπτύξει με αριστοτεχνικό τρόπο τις ναυτιλιακές του δεξιότητες και χρόνο με τον χρόνο, θα εξακτινώνει το κύρος του, ως ένας υψηλού κύρους ναυτιλιακός manager της εποχής. Προοδευτικά θα αναλάβει το τιμόνι της σουηδικής εταιρείας «Χομ Λαιν» και πρός τη δύση της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, θα κατορθώσει να ηγείται όλων των σουηδικών ναυτιλιακών γραμμών στην Μεσόγειο. Και βεβαίως στο απόγειο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, θα είναι και ο ίδιος πλοιοκτήτης. Παράλληλα με την επαγγελματική του όμως άνοδο, εξακοντίζει και την κοινωνική του παρουσία, σε διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους. Θα διατελέσει έτσι και Γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας στην Κωνσταντινούπολη αρχικά, μεθύστερα στην Ελλάδα.

 

Στα 1953 ο Ευγενίδης που πάντα διατηρούσε στενούς δεσμούς με την μητέρα Ελλάδα, προβαίνει σε μια σημαντική κίνηση υποστήριξης, της ελληνικής ναυτιλιακής παρουσίας. Διαθέτει έτσι το υπερωκεάνιο του «Ατλάντικ» για την δημιουργία της γραμμής Πειραιά – Νέα Υόρκη, που ήταν κομβικής σημαίας, για την χώρα μεταπολεμικά. Μάλιστα προς τιμήν της βασίλισσας Φρειδερίκης, μετονόμασε το υπερωκεάνιο σε «Βασίλισσα Φρειδερίκη». Συνακόλουθα δημιουργεί και καινούρια μόνιμη ναυτιλιακή γραμμή, την Πειραιά – Νότιος Αμερική, με το φορτηγό πλοίο του «Αθήναι».

Όμως θέλοντας να κλείσει τον κύκλο της ευεργετικής του προσφοράς προς την Ελλάδα ανέπτυξε μια δημιουργική συζήτηση με πανεπιστημιακούς καθηγητές, με τον βασιλιά Παύλο και την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας, για το πώς θα μπορούσε να συνδράμει την Ελλάδα, στην εκπαιδευτική της ανασυγκρότηση. Και μετά από αλλεπάλληλες ζυμώσεις και υποδείξεις, κατέληξε στην ιδέα της δημιουργίας ενός ιδρύματος, που κεντρική μέριμνά του, θα είχε την εκπαίδευση με τις κατάλληλες υποδομές, αλλά και την υποστήριξη – μέσω οργανωμένων εκδόσεων – και διάδοση της τεχνικής παιδείας στην Ελλάδα. Έτσι με το μεγάλο του κληροδότημα, δημιούργησε το γνωστό μας «Ίδρυμα Ευγενίδου», που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, στην προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης στην χώρα μας. Στις 21 Απριλίου του 1954 ο καταξιωμένος επιχειρηματίας και εμπνευσμένος ευπατρίδης Ευγένιος Ευγενίδης, έφυγε από την ζωή στο Μοντρέ της Ελβετίας και αφού είχε αναγορευτεί διεθνώς, σε κυρίαρχη φυσιογνωμία του ναυτιλιακού χώρου. Πάνω από όλα όμως ο σπουδαίος Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας, υπήρξε ένας φωτισμένος Έλληνας, που μαζί με την επιχειρηματική του μεγαλουργία, προέταξε και την υποστήριξη με τις ευεργεσίες του, της ελληνικής πατρίδας.