Κύπρος 1974: Ο πορθητής ανοικτών θυρών Ερντογάν, εθνικός μπαξεβάνος στην Μεγαλόνησο!

20 Ιουλίου 2021

Αμμόχωστος 1974. Τουρκική ειρηνευτική και εικαστική… εγκατάσταση!

Έχω την εντύπωση πως τέτοιες μέρες σαν την σημερινή, της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα πρέπει να μην βγάζουμε άχνα και να σιωπούμε. Ή αντιθέτως να φωνάζουμε και να βγάζουμε ουρανομήκεις κραυγές, αλαλαγμούς γοερούς, αποτρεπτικούς κάθε κακού, δίκην παρακλήσεων και ικεσιών.

Αυτό μοιάζει και με τον λόγο της Αποκάλυψης σε ήθελα ζεστό ή κρύο… Όχι χλιαρό.

Αλλά τι κρύος να είσαι τέτοιες ημέρες του πάντα φοβερού και πυρίκαυστου κυπριακού Ιουλίου και ιδιαίτερα αυτού του 1974; Που η Ρωμιοσύνη δοκιμάστηκε με τις αστοχίες, την προχειρότητα, τον ηρωισμό, αλλά και την προδοσία της!

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, θα πρέπει να σιωπούμε αναλογιζόμενοι τα λάθη μας, και τέτοιες μέρες θα πρέπει να βροντοφωνάζουμε για το δίκιο μας. Το υπέρ ελευθερίας δίκαιο μας.

Σε μια εποχή που όλοι μιλούν και απαιτούν σεβασμό για κάθε ιδιαίτεροτητά τους, πολύ περισσότερο αρμόζει να διεκδικούμε το συλλογικό και εθνικό μας δίκαιο και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Και να που ως άλλος πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη μας ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν για να συμπληρώσει την… ειρηνική επιχείρηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού! (Αλλά πόσο αστείο μοιάζει ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ετζεβίτ να συνεργάζεται με τους υπερπατριώτες, χουντικούς ελλαδίτες αξιωματικούς για την εισβολή στην Μεγαλόνησο; Μέσω, βεβαίως, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινές πληροφορίες κυπριακής εφημερίδα στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας στην οποία κατέφθασε ο τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκαν πανό που γράφουν «Ο πορθητής του Βαρωσίου Ερντογάν»!

Και νάσου, λοιπόν, ο… γενναίος εκπορθητής της Αγίας Σοφίας και κατά συνέπειαν και της Κωνσταντινούπολης Ερντογάν που έφτασε και στην Κύπρο για να εκπορθήσει και την Αμμόχωστο!

Ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα περί αλώσεως και καταλήψεως της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης και της Αμμοχώστου Βασιλεύουσας -κατά τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη- ξεχάστέ το. Όλα γίνονται τώρα μπροστά στα μάτια μας ζωντανά και live!

Ζούμε ιστορικές στιγμές, αλλά όπως είναι γνωστό η ιστορία την δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Φαρσοκωμωδία, θα έλεγα! Και φυσικά οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς! Και, έτσι, μερικά κόμματα δεν προσήλθαν στην πανηγυρική ομιλία του τούρκου πρόεδρου στην τουρκοκυπριακή ψευδοβουλή!

Ο γενναίος, όμως, και μεγαλοπρεπής Ερντογάν προελαύνει τροπαιοφόρος! Φαίνεται πως γι αυτόν εφευρέθηκε η έκφραση παραβιάζει ανοιχτές θύρες! Θα καγχάζουν στο πέρασμά του όλοι οι Έλληνες κεκοιμημένοι των μαρτυρικών χωμάτων της Μεγαλονήσου! Τι είναι αυτό το πράγμα θα λένε; Μαζί τους θα γελάνε και οι για ποικίλους λόγους εξισλαμισθέντες Κύπριοι!

Αλλά τι άλλο από μεγάλη απελπισία και αδυναμία προδίδει όλη αυτή η ένδοξος σπουδή του προέδρου της Τουρκίας; Αφού κατέστρεψε την τουρκική οικονομία και ο λαός του πεινά προσφέρει τζάμπα και βερεσέ καταλήψεις και νεοθωμανικά… θυρανοίξια!

Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

Μετά τα οθωμανικά… θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας ήλθε και η σειρά της Αγίας και Μαρτυρικής Αμμοχώστου! Εκεί κοντά που βρέθηκε το σκήνωμα του Αποστόλου Βαρνάβα και η Εκκλησία της Κύπρου έλαβε από τον αυτοκράτορα το αυτοκέφαλο της και άλλα προνόμια που μέχρι σήμερα διαθέτει! Σώζεται και ο τάφος του και το ομώνυμο Μοναστήρι!

Η Σαλαμίνα της Κύπρος! Ακόμη ένας έμψυχος σταθμός και πόλη των αρχαίων Ελλήνων! Αλλά μήπως τους θεωρούν και αυτούς Τούρκους, γιατί ο ιδρυτής της ο Τεύκρος πολέμησε στην Μικρά Ασία κατά τον τρωικό πόλεμο;

Αλλά τι ιστορία μπορεί να έχουν αυτοί οι ξενομπάτες και… μουσαφίρηδες των ελληνικών εδαφών! Αυτοί οι διά πυρός και σιδήρου προελαύνoντες βάναυσοι, βάρβαροι, τρομοκράτες της ιστορίας!

Τα αίματα που έχυσαν και τα χώματα στους τάφους όσων σκότωσαν σε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις είναι νωπά ακόμη! Τους κυνηγούν ακόμη οι φωνές και τα κλάματα των απογόνων τους Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων που καλούν την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τα φοβερά αυτά χριστιανικά ολοκαυτώματα!

Οι Κούρδοι αγωνίζονται ακόμη για το αυτονόητο. Την αναγνώριση τους ως έθνος, γιατί όχι και ως κράτος!

Και να οι μουσαφίρηδες των ελληνικών εδαφών παραμονές της τουρκική εισβολής στην Κύπρο να σβήνουν την πινακίδα «Ελληνικόν Γυμνάσιον» από το σχολείο της Αμμοχώστου και να μετατρέπουν τον χώρο σε «Εθνικό μπαξέ»! Συγγνώμη «Εθνικό Κήπο»!

Το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» Αμμοχώστου από το οποίο έσβησαν πριν λίγες μέρες την ελληνική επιγραφή. Φωτογραφία από την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Βεβαίως, και «Εθνικός Κήπος» μπορεί να λέγεται το σχολείο της Αμμοχώστου, αλλά «Ελληνικός Εθνικός Κήπος Παιδείας και Πολιτισμού»! Όπως είναι ολόκληρη η Μεγαλόνησος! Μεγαλόκηπος ηρώων και αγίων!

Για σκάψτε λίγα μέτρα πιο κάτω από την επιφάνεια της γης να δούμε τι εθνικά αρχαιολογικά ευρήματα θα βρείτε!

Αλλά η Σαλαμίνα απέναντι είναι ήδη αποκεκαλυμμένη, δεν είναι χωμένη, χωσμένη μέσα στην άμμο και έτσι λάμπουν μέσα στην κυπριακή «πυρά» και τον κυπριακό «λάλλαρο», όπως λένε την ζέστη στην Κύπρο, οι αρχαίοι κίονες και το αρχαίο αμφιθέατρό της!

Ο μέγας, λοιπόν, πορθητής ανοικτών θυρών Ερντογάν αίφνης μετατρέπεται σε μέγα εθνικό μπαξεβάνο!

Ο μεγαλοπρεπής αυτός πρόεδρος δεν ξέρει ότι δεν κάνουν πανηγύρια σε ξένα και κλεμμένα μέρη, σε ξένους κόπους, σε ξένους πολιτισμούς, πάνω από ξένους τάφους και αλλότριους πολιτισμούς!

Γιατί τα κλεμμένα και τα ξένα δεν ποτέ είναι φιλόξενα! Και αυτό αποτελεί ύβρις! Και η ύβρις φέρνει πάντοτε τραγωδία!

Και εμείς οι Έλληνες μπορεί να γεννήσαμε την τραγωδία ως θεατρική πράξη, αλλά και την βιώσαμε και την βιώνουμε όποτε… προκαλούμε την μοίρα και την ιστορία μας!

Οπότε ξέρουμε πολύ καλά τι αποτελέσματα φέρνει η ύβρις και μπορούμε να ομολογούμε τις επιπτώσεις της σε κάθε υβριστή! (Και η χούντα ήταν μια ύβρις στην χώρα της δημοκρατίας και ο ολοκληρωτικός διχασμός, πολιτικός και εκκλησιαστικός, στην Κύπρο πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή).

Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε κύριε εθνικέ μπαξεβάνε της Τουρκίας τι άλλο φορτώνετε στον λαιμό του λαού σας!

Που ειρήσθω, θα πρέπει να αναφέρουμε, πως τον τελευταίο καιρό πολλοί Τούρκοι ανακαλύπτουν έκπληκτοι πως στο DNA τους το ρωμαίικο-ελληνικό στοιχείο είναι πολύ περισσότερο από το τουρκικό! Είναι τυχαίο που ο όσιος Παΐσιος έλεγε σε μοναχούς αγιορειτικής μονής να μάθουν τούρκικα γιατί δεν θα προλαβαίνουν να βαφτίζουν Τούρκους; Αλλά ποιους Τούρκους θα μου πείτε; Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το DNA!

Αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου.

Αλλά αφού επιμένετε να… αλώσετε και την πάντα Βασιλεύουσα Αμμόχωστο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είστε απλώς ξενομπάτες που καλλιεργείτε ξένους αγρούς, μετά την σφαγή και την εκδίωξη των ιδιοκτητών τους! Και μάλιστα το βροντοφωνάζετε!

Και καλά κάνετε, για να φαίνεται ποιοι είστε και τι χαΐρια θα κάνετε με τους κόπους και το γαίμα των άλλων!

Αυτά, άλλωστε, έχετε ως μετάλλια ήθους και πολιτισμού και τα κουβαλάτε στον λαιμό και στο… ζωνάρι σας!

Αλλά γιατί τόση φασαρία, τόση μεγαλοπρεπής φενάκη για την εξαπάτηση του ίδιου του λαού σας; Ή γιατί τους κοροϊδεύετε επειδή κατά βάθος είναι… Έλληνες ή επειδή και εσείς ξέρετε ότι είστε… κατά πλάτος Έλληνες και έτσι προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε πλέον μόνον γενίτσαροι! Έτσι, θα τους τυραννάτε πιο εύκολα και θα τους τρώτε και το λιγοστό φαΐ που τους ανήκει στα πολυτελή ανάκτορα σας! Αλίμονο…

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, σαν την σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα πρέπει να σιωπάμε αναλογιζόμενοι τα λάθη μας και τέτοιες μέρες θα πρέπει να βροντοφωνάζουμε για το δίκιο μας. Το υπέρ ελευθερίας δίκαιο μας.

Και το δίκαιο αργά ή γρήγορα λάμπει σαν τους κίονες της Σαλαμίνας στον κυπριακό λάλλαρο και δεν φαίνεται μόνο αμφιθεατρικά, αλλά πανοραμικά και καταυγάζει ολόκληρο τον άνθρωπο γιατί δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.

Καλή λευτεριά στην ελληνική Μεγαλόνησο και Μεγαλόκηπο των Αγίων!

Σχετικά άρθρα Επικαιρότητα
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος 14 Μαρτίου 2024 Η εν Βουλγαρία Ορθόδοξη Εκκλησίας πενθεί για την εκδημία του Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου ο οποίος εκοιμήθη στις 22:22 το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 79 ετών, στην Ιατρική Στρατιωτική Ακαδημία Σόφιας, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας με τον θάνατό του να επέρχεται από πολυοργανική ανεπάρκεια.   Στις 2 ...
Ο π. Β. Καλλιακμάνης ομιλητής στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στην τελετή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 27 Ιανουαρίου 2024 Οι Τρεις Ιεράρχες. 14ος αι. Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Πρόγραμμα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12:30 στην αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.   Πρόγραμμα Α' μέρος Ύμνοι προς τιμήν των Αγίων 1. Τοὺς τρεῖς...
Βασίλειος Ψευτογκάς, Πικρός αποχαιρετισμός… 21 Δεκεμβρίου 2023 Ο μακαριστός Βασίλειος Ψευτογκάς (δεύτερος από αριστερά) μαζί με άλλους καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Δημήτρης Ψευτογκάς, ιατρός Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος! Δοτικός, ήρεμος, σεμνός, εγκρατής, φιλομαθής, εργατικός, συμπονετικός, σοβαρός με λεπτό χιούμορ. Δάκρυζε εύκο...
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος 19 Δεκεμβρίου 2023 Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2023 σε ηλικία 87 ετών. Ο μακαριστός Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο ήταν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συ...
Η Άνω Μονή Παναγίας Ξενιάς υποδέχεται την Παναγία Ελαιοβρύτισσα από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 12 Δεκεμβρίου 2023 Η Άνω Ιερά Μονή Ξενιάς, μέσα στην λατρευτική περίοδο της προετοιμασίας για τη μητρόπολη των εορτών, τα Χριστούγεννα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί το ακριβές αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας, προερχόμενο από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Έτσι, για άλλη μία φορά καταγράφει ένα σπουδαίο γεγονός στην υ...