Κύπρος 1974: Ο πορθητής ανοικτών θυρών Ερντογάν, εθνικός μπαξεβάνος στην Μεγαλόνησο!

20 Ιουλίου 2021

Αμμόχωστος 1974. Τουρκική ειρηνευτική και εικαστική… εγκατάσταση!

Έχω την εντύπωση πως τέτοιες μέρες σαν την σημερινή, της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, θα πρέπει να μην βγάζουμε άχνα και να σιωπούμε. Ή αντιθέτως να φωνάζουμε και να βγάζουμε ουρανομήκεις κραυγές, αλαλαγμούς γοερούς, αποτρεπτικούς κάθε κακού, δίκην παρακλήσεων και ικεσιών.

Αυτό μοιάζει και με τον λόγο της Αποκάλυψης σε ήθελα ζεστό ή κρύο… Όχι χλιαρό.

Αλλά τι κρύος να είσαι τέτοιες ημέρες του πάντα φοβερού και πυρίκαυστου κυπριακού Ιουλίου και ιδιαίτερα αυτού του 1974; Που η Ρωμιοσύνη δοκιμάστηκε με τις αστοχίες, την προχειρότητα, τον ηρωισμό, αλλά και την προδοσία της!

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, θα πρέπει να σιωπούμε αναλογιζόμενοι τα λάθη μας, και τέτοιες μέρες θα πρέπει να βροντοφωνάζουμε για το δίκιο μας. Το υπέρ ελευθερίας δίκαιο μας.

Σε μια εποχή που όλοι μιλούν και απαιτούν σεβασμό για κάθε ιδιαίτεροτητά τους, πολύ περισσότερο αρμόζει να διεκδικούμε το συλλογικό και εθνικό μας δίκαιο και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Και να που ως άλλος πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη μας ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν για να συμπληρώσει την… ειρηνική επιχείρηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού! (Αλλά πόσο αστείο μοιάζει ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ετζεβίτ να συνεργάζεται με τους υπερπατριώτες, χουντικούς ελλαδίτες αξιωματικούς για την εισβολή στην Μεγαλόνησο; Μέσω, βεβαίως, του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινές πληροφορίες κυπριακής εφημερίδα στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας στην οποία κατέφθασε ο τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκαν πανό που γράφουν «Ο πορθητής του Βαρωσίου Ερντογάν»!

Και νάσου, λοιπόν, ο… γενναίος εκπορθητής της Αγίας Σοφίας και κατά συνέπειαν και της Κωνσταντινούπολης Ερντογάν που έφτασε και στην Κύπρο για να εκπορθήσει και την Αμμόχωστο!

Ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα περί αλώσεως και καταλήψεως της Βασιλεύουσας Κωνσταντινούπολης και της Αμμοχώστου Βασιλεύουσας -κατά τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη- ξεχάστέ το. Όλα γίνονται τώρα μπροστά στα μάτια μας ζωντανά και live!

Ζούμε ιστορικές στιγμές, αλλά όπως είναι γνωστό η ιστορία την δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Φαρσοκωμωδία, θα έλεγα! Και φυσικά οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς! Και, έτσι, μερικά κόμματα δεν προσήλθαν στην πανηγυρική ομιλία του τούρκου πρόεδρου στην τουρκοκυπριακή ψευδοβουλή!

Ο γενναίος, όμως, και μεγαλοπρεπής Ερντογάν προελαύνει τροπαιοφόρος! Φαίνεται πως γι αυτόν εφευρέθηκε η έκφραση παραβιάζει ανοιχτές θύρες! Θα καγχάζουν στο πέρασμά του όλοι οι Έλληνες κεκοιμημένοι των μαρτυρικών χωμάτων της Μεγαλονήσου! Τι είναι αυτό το πράγμα θα λένε; Μαζί τους θα γελάνε και οι για ποικίλους λόγους εξισλαμισθέντες Κύπριοι!

Αλλά τι άλλο από μεγάλη απελπισία και αδυναμία προδίδει όλη αυτή η ένδοξος σπουδή του προέδρου της Τουρκίας; Αφού κατέστρεψε την τουρκική οικονομία και ο λαός του πεινά προσφέρει τζάμπα και βερεσέ καταλήψεις και νεοθωμανικά… θυρανοίξια!

Μονή Αποστόλου Βαρνάβα.

Μετά τα οθωμανικά… θυρανοίξια της Αγίας Σοφίας ήλθε και η σειρά της Αγίας και Μαρτυρικής Αμμοχώστου! Εκεί κοντά που βρέθηκε το σκήνωμα του Αποστόλου Βαρνάβα και η Εκκλησία της Κύπρου έλαβε από τον αυτοκράτορα το αυτοκέφαλο της και άλλα προνόμια που μέχρι σήμερα διαθέτει! Σώζεται και ο τάφος του και το ομώνυμο Μοναστήρι!

Η Σαλαμίνα της Κύπρος! Ακόμη ένας έμψυχος σταθμός και πόλη των αρχαίων Ελλήνων! Αλλά μήπως τους θεωρούν και αυτούς Τούρκους, γιατί ο ιδρυτής της ο Τεύκρος πολέμησε στην Μικρά Ασία κατά τον τρωικό πόλεμο;

Αλλά τι ιστορία μπορεί να έχουν αυτοί οι ξενομπάτες και… μουσαφίρηδες των ελληνικών εδαφών! Αυτοί οι διά πυρός και σιδήρου προελαύνoντες βάναυσοι, βάρβαροι, τρομοκράτες της ιστορίας!

Τα αίματα που έχυσαν και τα χώματα στους τάφους όσων σκότωσαν σε γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις είναι νωπά ακόμη! Τους κυνηγούν ακόμη οι φωνές και τα κλάματα των απογόνων τους Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων που καλούν την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τα φοβερά αυτά χριστιανικά ολοκαυτώματα!

Οι Κούρδοι αγωνίζονται ακόμη για το αυτονόητο. Την αναγνώριση τους ως έθνος, γιατί όχι και ως κράτος!

Και να οι μουσαφίρηδες των ελληνικών εδαφών παραμονές της τουρκική εισβολής στην Κύπρο να σβήνουν την πινακίδα «Ελληνικόν Γυμνάσιον» από το σχολείο της Αμμοχώστου και να μετατρέπουν τον χώρο σε «Εθνικό μπαξέ»! Συγγνώμη «Εθνικό Κήπο»!

Το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» Αμμοχώστου από το οποίο έσβησαν πριν λίγες μέρες την ελληνική επιγραφή. Φωτογραφία από την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Βεβαίως, και «Εθνικός Κήπος» μπορεί να λέγεται το σχολείο της Αμμοχώστου, αλλά «Ελληνικός Εθνικός Κήπος Παιδείας και Πολιτισμού»! Όπως είναι ολόκληρη η Μεγαλόνησος! Μεγαλόκηπος ηρώων και αγίων!

Για σκάψτε λίγα μέτρα πιο κάτω από την επιφάνεια της γης να δούμε τι εθνικά αρχαιολογικά ευρήματα θα βρείτε!

Αλλά η Σαλαμίνα απέναντι είναι ήδη αποκεκαλυμμένη, δεν είναι χωμένη, χωσμένη μέσα στην άμμο και έτσι λάμπουν μέσα στην κυπριακή «πυρά» και τον κυπριακό «λάλλαρο», όπως λένε την ζέστη στην Κύπρο, οι αρχαίοι κίονες και το αρχαίο αμφιθέατρό της!

Ο μέγας, λοιπόν, πορθητής ανοικτών θυρών Ερντογάν αίφνης μετατρέπεται σε μέγα εθνικό μπαξεβάνο!

Ο μεγαλοπρεπής αυτός πρόεδρος δεν ξέρει ότι δεν κάνουν πανηγύρια σε ξένα και κλεμμένα μέρη, σε ξένους κόπους, σε ξένους πολιτισμούς, πάνω από ξένους τάφους και αλλότριους πολιτισμούς!

Γιατί τα κλεμμένα και τα ξένα δεν ποτέ είναι φιλόξενα! Και αυτό αποτελεί ύβρις! Και η ύβρις φέρνει πάντοτε τραγωδία!

Και εμείς οι Έλληνες μπορεί να γεννήσαμε την τραγωδία ως θεατρική πράξη, αλλά και την βιώσαμε και την βιώνουμε όποτε… προκαλούμε την μοίρα και την ιστορία μας!

Οπότε ξέρουμε πολύ καλά τι αποτελέσματα φέρνει η ύβρις και μπορούμε να ομολογούμε τις επιπτώσεις της σε κάθε υβριστή! (Και η χούντα ήταν μια ύβρις στην χώρα της δημοκρατίας και ο ολοκληρωτικός διχασμός, πολιτικός και εκκλησιαστικός, στην Κύπρο πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή).

Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξετε κύριε εθνικέ μπαξεβάνε της Τουρκίας τι άλλο φορτώνετε στον λαιμό του λαού σας!

Που ειρήσθω, θα πρέπει να αναφέρουμε, πως τον τελευταίο καιρό πολλοί Τούρκοι ανακαλύπτουν έκπληκτοι πως στο DNA τους το ρωμαίικο-ελληνικό στοιχείο είναι πολύ περισσότερο από το τουρκικό! Είναι τυχαίο που ο όσιος Παΐσιος έλεγε σε μοναχούς αγιορειτικής μονής να μάθουν τούρκικα γιατί δεν θα προλαβαίνουν να βαφτίζουν Τούρκους; Αλλά ποιους Τούρκους θα μου πείτε; Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το DNA!

Αρχαία Σαλαμίνα της Κύπρου.

Αλλά αφού επιμένετε να… αλώσετε και την πάντα Βασιλεύουσα Αμμόχωστο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είστε απλώς ξενομπάτες που καλλιεργείτε ξένους αγρούς, μετά την σφαγή και την εκδίωξη των ιδιοκτητών τους! Και μάλιστα το βροντοφωνάζετε!

Και καλά κάνετε, για να φαίνεται ποιοι είστε και τι χαΐρια θα κάνετε με τους κόπους και το γαίμα των άλλων!

Αυτά, άλλωστε, έχετε ως μετάλλια ήθους και πολιτισμού και τα κουβαλάτε στον λαιμό και στο… ζωνάρι σας!

Αλλά γιατί τόση φασαρία, τόση μεγαλοπρεπής φενάκη για την εξαπάτηση του ίδιου του λαού σας; Ή γιατί τους κοροϊδεύετε επειδή κατά βάθος είναι… Έλληνες ή επειδή και εσείς ξέρετε ότι είστε… κατά πλάτος Έλληνες και έτσι προσπαθείτε να αποδείξετε ότι είστε πλέον μόνον γενίτσαροι! Έτσι, θα τους τυραννάτε πιο εύκολα και θα τους τρώτε και το λιγοστό φαΐ που τους ανήκει στα πολυτελή ανάκτορα σας! Αλίμονο…

Τέτοιες μέρες, λοιπόν, σαν την σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο θα πρέπει να σιωπάμε αναλογιζόμενοι τα λάθη μας και τέτοιες μέρες θα πρέπει να βροντοφωνάζουμε για το δίκιο μας. Το υπέρ ελευθερίας δίκαιο μας.

Και το δίκαιο αργά ή γρήγορα λάμπει σαν τους κίονες της Σαλαμίνας στον κυπριακό λάλλαρο και δεν φαίνεται μόνο αμφιθεατρικά, αλλά πανοραμικά και καταυγάζει ολόκληρο τον άνθρωπο γιατί δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.

Καλή λευτεριά στην ελληνική Μεγαλόνησο και Μεγαλόκηπο των Αγίων!

Σχετικά άρθρα Επικαιρότητα
Εκδήλωση μνήμης του σεβασμίου Γέροντος, Αρχιμανδρίτη Γενναδίου Διακάκη 29 Σεπτεμβρίου 2022 Ο Γέροντας, Αρχιμανδρίτης, π. Γεννάδιος Διακάκης (1916-1984). Την ανεξίτηλη μνήμη του σεβασμίου Γέροντος Αρχιμανδρίτη π. Γενναδίου Διακάκη (1916-1984) θα τιμήσουν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 με Θεία Λειτουργία και πνευματικό συμπόσιο στην Ιερά Μονή των Βλατάδων (Θεσσαλονίκη) όσοι είχαν την εξαιρετική ευλογία να μαθητεύσουν κοντά του και να εμπνε...
«Όσα έζησα στην Μικρασιατική καταστροφή…» 10 Σεπτεμβρίου 2022 Η γιαγιά Φιλιώ αφηγείται όσα έζησε στην Μικρασιατική καταστροφή. ...
«Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε…» ή «Καλώς ανταμωθήκαμε…»! 13 Αυγούστου 2022 Η Κοίμηση της Θεοτόκου, του κρητικού αγιογράφου Ιερέως Βίκτωρος (λεπτομέρεια). Μουσείο Μπενάκη. «Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε...» Η σύναξη εκ περάτων και η ενταύθα παρουσία των Αποστόλων, όπως και στις κατά τόπους Γεθσημανές, δηλαδή όπου τελούνται αυτές τις μέρες οι θεομητορικές παρακλήσεις -πράγμα που σημαίνει παντού- κάνουν κάθε...
Αθανάσιος Παπαγεωργίου (βυζαντινολόγος), Έφυγε ένας από τους πρωτεργάτες της Κυπριακής Αρχαιολογίας 29 Ιουλίου 2022 Αθανάσιος Παπαγεωργίου (1931-2022). Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα https://byzantinistsociety.org.cy/ (Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) Με ανακοίνωση της η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών αποχαιρετά τον διαπρεπή βυζαντινολόγο και μέλος της, Αθανάσιο Παπαγεωργίου (1931-2021) ο οποίος προσέφερε τόσα πολλά στην Κυπριακή Αρχαιολογία. Όπως τονίζετ...
Βράβευση των κρασιών της I. M. Μονής Βατοπαιδίου από το Olymp Awards 2022 20 Ιουλίου 2022 Για την εκπληκτική ποιότητα των προϊόντων της βραβεύτηκε για άλλη μία φορά η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου. Tα Olymp Awards 2022, ο διαγωνισμός ανώτερης ποιότητας τροφίμων και ποτών με την παγκόσμια αναγνώριση απένειμε στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 4 βραβεία για προϊόντα που προέρχονται από τους αμπελώνες της Μονής. Αναλυτικά τα βραβεία: Merlot 2018 – Gold Βραβ...