Ο Γόρτυνος Ιερεμίας προς τους πυρόπληκτους της περιοχής του

12 Αυγούστου 2021

Ο ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ

Αγαπητοί μου πυρόπληκτοι αδελφοί

της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως,

Είμαστε όλοι πονεμένοι και πληγωμένοι γι᾽ αυτά που συμβαίνουν και στις δύο επαρχίες μας, και στην Γορτυνία και στην Μεγαλόπολη, με το κακό των πυρκαιών. Ευτυχώς που στην Μεγαλόπολη, αφού η πυρκαιά έκανε και στα εκεί χωριά την ζημιά της, καίγοντας χωριά μεγάλα και ωραία, όμως σταμάτησε εκεί το κακό, ενώ στην Γορτυνία το κακό συνεχίζεται, καίγοντας και εκκενώνοντας τα σπίτια των ιστορικών και ωραίων χωριών της. Είναι πολύ θλιβερό να βλέπεις τους πτωχούς και βιοπαλεστές πατριώτες μας να εγκαταλείπουν τα σπιτάκια τους, που έκαναν με την πολλή τους πτώχεια και στέρηση, για να πάνε που; Όπου βρούν φιλόξενη γωνιά!…

Μη κλαίετε και μην αγωνιάτε πονεμένοι και χτυπημένοι αδελφοί, γιατί δεν είστε μόνοι. Δίπλα σας είμαστε όλοι εμείς, που ζήσαμε και χαρήκαμε μαζί και τραγουδήσαμε και μαλώσαμε μαζί, και τώρα στον πόνο σας είμαστε πιο πολύ ενωμένοι μαζί σας.

Ήδη βοηθήσαμε κατά την δυνατότητά μας σε ανάγκες πυροπλήκτων, αλλά και θα βοηθήσουμε περισσότερο με τις προσφορές και των άλλων αδελφών μας. Μου τηλεφωνούν δε και πολλοί Μητροπολίτες εκφράζοντες και αυτοί την συμπόνοια τους και την ευχή τους για την καλή αντοχή των πληγέντων. Σας τα μεταφέρω ευχαριστώντας Τους.

Από που προέρχονται τα κακά αυτά, που μας συμβαίνουν, πονεμένοι αδελφοί μου; Δεν ξέρω. Ή, καλύτερα, ξέρω! Από τον Θεό πάντως δεν προέρχονται οι καταστροφές αυτές, γιατί ο Θεός είναι ΑΓΑΠΗ και δεν θα παύσει ποτέ να είναι αγάπη. Τα κακά που μας συμβαίνουν προέρχονται από την κακία των ανθρώπων. Ναί! Ο άνθρωπος με την κακία που έχει μέσα του μηχανεύεται με τον νού του σχέδια, που τα επινοεί με τέχνη και μέθοδο σατανική, για να εξοντώσει τον άλλο άνθρωπο και τα υπάρχοντά του, για να τα κάνει όλα ιδικά του. Αυτό είναι. Από την εχθρότητα των κακών ανθρώπων προς τον άλλο άνθρωπο και από πλεονεξία τους για το δικό τους συμφέρον, οι διεστραμμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χαρίσματα, που έλαβαν από τον Θεό, για την καταστροφή των άλλων. Τι ωραία που ήταν η Γορτυνία με τα δάση της και τις ομορφιές της και πόσο άσχημη την έκαναν με τις πυρκαιές τους οι κακοποιοί!

Αλλά το ξαναλέμε: Μην πονάτε, αδελφοί, αλλά πάρετε κουράγιο και θα ξαναφτιάξετε τα καμένα χωριά σας. Και τα σπιτάκια σας θα τα φτιάξετε καλύτερα από πρώτα! Μόνο να κρατιέστε πολύ δυνατά και σταθερά από τον Θεό μας. Εμείς – εσείς μάθατε από τους πατεράδες σας και τις άγιες γιαγιάδες σας να προσεύχεστε στον Χριστό και στην Παναγία και εκεί να ζητάτε βοήθεια και κουράγιο. Την προσευχή μας στην Παναγία μας, αδελφοί, και θα δούμε καλύτερες ημέρες. Γι᾽ αυτό και σείς να κάνετε μόνοι σας ατομική προσευχή στην Παναγία, τώρα μάλιστα που εορτάζουμε την μνήμη Της, αλλά και όταν οι ιερείς σας σας καλούν για προσευχή στην Εκκλησιά ή λιτανεία όλοι μαζί, να πηγαίνετε. Και μάλιστα να παίρνετε μαζί και τα παιδιά σας, για να έχουν βιώματα, που είναι τα καλύτερα αυτά της παιδικής ηλικίας.

Να ξέρετε, χριστιανοί μου, ότι η Εκκλησία της Μητροπόλεώς μας έχει άριστη σχέση με τους πολύ καλούς Δημάρχους και των δύο επαρχιών μας. Έτσι συμπράττουμε και συνεννοούμεθα μαζί τους καλώς, πως πρέπει να κινηθούμε στις διάφορες περιπτώσεις.

Κουράγιο, χριστιανοί μου! Εμείς περάσαμε τις μεγάλες πυρκαιές της Τουρκιάς και δεν το «βάλαμε κάτω». Ιμπραίμ πέρασε από τον τόπο τούτο και παρέδωσε τα σπίτια μας και τα σπαρτά μας στην φωτιά. Και όμως για πείσμα των κακοποιών εχθρών μας εμείς κάναμε όμορφη Γορτυνία και Μεγαλόπολη. Το ίδιο και τώρα.

Κουράγιο, χριστιανοί μου, και έρχεται ο λυτρωμός και η σωτηρία από τους παλιανθρώπους, που μηχανεύονται τρόπους και συστήματα να καταστρέφουν τον όμορφο και ωραίο κόσμο, που έκανε ο Θεός για ᾽μας.

Καλή Παναγιά!

Mε πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας