Όσιος Σεραφείμ, Γεννήθηκα χάρη στη διορατικότητα του!

6 Οκτωβρίου 2021

Όσιος Σεραφείμ της Βύριτσας (1866-1949).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Μαρτυρία Ελένης Αλεξάνδροβνας Καμαρόβα, κόρη Αλεξάνδρου Σμυρνώφ από τη Βύριτσα]: Ο πατέρας μου ήταν άνθρωπος βαθιάς πίστης και από τα πλέον αφοσιωμένα πνευματικά παιδιά του π. Σεραφείμ [του οσίου Σεραφείμ της Βύριτσας].

Εγώ γεννήθηκα χάρη στη διορατικότητα του γέροντα. Η μητέρα μου με συνέλαβε στους δύσκολους καιρούς του πολέμου. Ήταν τότε 42 χρονών και δεν ήθελε με τίποτα ν’ αποκτήσει παιδί.

Απέκρυψε από τον πατέρα μου το γεγονός της εγκυμοσύνης της και αποφάσισε να τη διακόψει. Δεν έμενε παρά να διαλέξει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την άμβλωση.

Εκείνες τις μέρες η μητέρα μου πέρασε να δει τον π. Σεραφείμ κι εκείνος της είπε:
– Φαντάζεσαι, Κατερίνα, τι γίνεται στις μέρες μας; Μερικές μητέρες, μοιάζοντας στη σκληρότητα με τον Ηρώδη, γίνονται φόνισσες των ίδιων τους των παιδιών!

Τα λόγια αυτά του στάρετς διαπέρασαν σαν ρομφαία την καρδιά της μητέρας μου.
Κατάλαβε ότι στο γέροντα είχαν αποκαλυφθεί όλοι οι λογισμοί της.

Έπεσε μπροστά στα γόνατά του και μετανόησε με δάκρυα στα μάτια της γι’ αυτή τη φρικαλέα πρόθεσή της.

Όταν γεννήθηκα ο γέροντας μου έδωσε το όνομα και είπε ποιοι θα είναι οι ανάδοχοί μου. Μετά τη γέννησή μου η μητέρα μου αρρώστησε βαριά· ανέβασε επιλόχειο πυρετό.

Ό πατέρας μου έτρεξε στον π. Σεραφείμ. Ο γέροντας, χωρίς να τον ρωτήσει τίποτε, του είπε να διαβάσει αμέσως την παράκληση του αγίου Νικολάου. Η υγεία της μητέρας μου αποκαταστάθηκε. Έζησε πολλά χρόνια και πέθανε 88 χρονών.

Εκείνα πάλι τα χρόνια η μητέρα μου έτυχε να βρεθεί κοντά στο επιτελείο του εχθρού. Της επιτέθηκαν τότε δύο λυκόσκυλα, που φύλαγαν το κτίριο.

Η μητέρα μου πάγωσε. Κατάλαβε ότι δεν είχε πλέον ελπίδα και περίμενε να την κατασπαράξουν.

Ξαφνικά τα ζώα ηρέμησαν κι έφυγαν χωρίς να την πειράξουν. Αμέσως η μητέρα μου έτρεξε στον π. Σεραφείμ.

Δεν πρόλαβε να πει ούτε μια λέξη και ο γέροντας της είπε:
– Κατερίνα, η ζωή σου κρεμόταν από μια τρίχα. Προσευχήθηκα πολύ δυνατά για τη σωτηρία σου. Για χάρη των παιδιών σου ο Κύριος σου έσωσε τη ζωή.

 

Μαρτυρία από το βιβλίο του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, νυν Μητροπολίτη Αργολίδας, ο «Στάρετς Σεραφείμ της Βύριτσα (1866-1949)», των εκδόσεων Ακρίτας.