Η Εκκλησία ανακουφίζοντας τα παιδιά της

14 Δεκεμβρίου 2021

Σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου «η ελεημοσύνη καλύπτει πλήθος αμαρτιών»1, αλλά και το λόγο του Κυρίου στο Ευαγγέλιο της Κρίσεως «εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων εμοί εποιήσατε»2 η ελεημοσύνη αποτελεί καθήκον κάθε χριστιανού. Ο λόγος του Γεροντικού3 «είδες τον αδελφόν σου είδες Κύριον τον Θεόν σου», στο πρόσωπο κάθε αναγκεμένου ανθρώπου βλέπουμε τον ίδιο τον Κύριο.

Η Αγία μας Εκκλησία από την πολύ της αγάπη για τα πνευματικά της παιδιά, ενδιαφέρεται, όχι μόνο για τις πνευματικές ανάγκες αλλά και για τις υλικές. Σκοπός βέβαια της Εκκλησίας κατά τον Θεολόγο Γρηγόριο είναι ένας: «αρπάσε κόσμον και δούνε Θεόν»4. Δεν μπορεί όμως να κοφεύσει στους αλαλήτους στεναγμούς των πασχόντων αδελφών του Χριστού. Από την αρχαία Εκκλησία οι Αγάπες και η παράθεση γευμάτων στους φτωχούς κατά την τέλεση των λειτουργιών αλλά και ανά τους αιώνες τα υπάρχοντα σε όλη την επικράτεια του Χριστιανισμού ιδρύματα, πτωχοκομεία, νοσοκομεία (π.χ. Βασιλειάδα) παρείχαν πάντοτε στους φτωχούς αδερφούς του Χριστού τροφή και προστασία. Για να φτάσουμε στους χρόνους της Γερμανικής Κατοχής και μεγάλης πείνας που στην μεγαλούπολη της Αθήνας η Εκκλησία προσέφερε στους πεινασμένους τροφή.

Ιδιαίτερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με πρωτοστάτη τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Α΄ ιδρύθηκαν τα πρώτα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης (Κ.Ε.Α.). Για να συνεχίσει το έργο και η προσφορά αυτή και στους διαδόχους του Μακαριστούς Σεραφείμ και Χριστόδουλο. Η Αρχιεπισκοπία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Ιερωνύμου του Β΄ συνέπεσε με την οικονομική κρίση που η χώρα μας γνώρισε. Αποτέλεσμα αυτής της Κρίσης είναι και η παρουσία χιλιάδων νεόπτωχων.

Η προτροπή του Μακαριωτάτου σε όλους όσους διακονούν στον νευραλγικό τομέα των φιλοπτώχων ταμείων ένας: «όλοι μαζί μπορούμε», «κανείς αδερφός μας χωρίς ένα πιάτο φαγητού». Σε όλη την Ελλάδα και στις κατά τόπους Μητροπόλεις καθημερινά στα Κέντρα Ενοριακής Αγάπης προσφέρονται 350.000 μερίδες φαγητού.

Στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία αποτελεί μια από τις δέκα Μητροπόλεις του λεκανοπεδίου προσφέρονται στα 82 κέντρα αγάπης 53.000 μερίδες φαγητού καθημερινά. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και 1500 μερίδες οι οποίες προσφέρονται στο κεντρικό συσσίτιο στην οδό Σοφοκλέους. Το φαγητό αυτό παρασκευάζεται από εθελοντές μαγείρισσες στους ναούς και μοιράζεται στους αναγκεμένους αδερφούς μας. Ο Μακαριώτατος προσωπικά ενδιαφέρεται και επισκέπτεται τις δομές αγάπης και προσφοράς της Ι. Αρχιεπισκοπής πρωτοστατώντας ο ίδιος στην διακονία και προσφορά της Εκκλησίας μας στα πρόσωπα που έχουν ανάγκη από την τροφή και την αγάπη μας. Η μεγάλη προσφορά αυτή της Εκκλησίας μας, που αποτελεί προσφορά όλων των μελών της και προέρχεται από το περίσσευμα ή το υστέρημα των πιστών, αναγνωρίζεται ακόμη και από την πολιτική ηγεσία αλλά και από ανθρώπους που δεν είναι φίλα κείμενα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν αποκαθιστά το Κράτος Πρόνοια, αλλά προσπαθεί να ανακουφίσει τα παιδιά της ώστε να έχουν τη δύναμη να αγωνίζονται σε αυτή την ζωή για να αποκτήσουν την αιώνια ζωή.

Οι παρούσες σκέψεις δεν έχουν σκοπό να διαφημίσουν το έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών του οποίου προΐσταται ο Μακαριώτατος και έχει διευθυντή της υπηρεσίας τον πρωτ. Π. Βασίλειο Χαβάτζα, καθώς και όλους και όλες, που διακονούν στις ενορίες. Γράφτηκαν για να παρουσιάσουν το έργο που μυστικά και διακριτικά προσφέρει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο κάθε ταλαιπωρημένου ανθρώπου, με σεβασμό στην προσωπικότητα, και την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου, προσφέροντας αγάπη και ανθρωπιά στον κάθε άνθρωπο. Ο Λόγος εξάλλου του Κυρίου μας είναι γνωστός: «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου»5.

Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός

Υπεύθυνος Κέντρων Ενοριακής Αγάπης Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Παραπομπές:

  1. Καθολικής Ιακώβου Β΄.
  2. Ματθαίου 2.
  3. Γεροντικό Εκδόσεις Αστήρ
  4. Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου (Λόγος 1)
  5. Ευαγγέλιο Κυριακής της Τυρινής