«Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος (1790-1885). Ο Γορτύνιος αγωνιστής της στεριάς και της θάλασσας»

7 Δεκεμβρίου 2021

Πριν λίγους μήνες ο Δήμος Γορτυνίας και η ΔΗΚΕΓ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας) αγκάλιασαν την ιδέα για υποστήριξη μιας επετειακής έκδοσης με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε την ιστορική μονογραφία «Ιωάννης Θεοφιλόπουλος ή Καραβόγιαννος (1790 – 1885). Ο ΓΟΡΤΥΝΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ…» (σελίδες: 112, σχήμα: 17×24, ISBN: 978-618-85541-0-8).

Συγγραφείς του εν λόγω βιβλίου είναι οι κ. Δημήτριος Θ. Κανελλόπουλος (φιλόλογος Phd) και κ. Ιωάννης Μ. Μιχαλακόπουλος (μηχανικός MSc & ανθρωπογεωγράφος), ενώ το όλο εγχείρημα συνέδραμε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ο έγκριτος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου.

Μελετώντας το βιβλίο, ο αναγνώστης -μέσα από κείμενα, πλούσιο και άγνωστο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ζωγραφικούς πίνακες- μπορεί να ακολουθήσει τον Λαγκαδινό Καραβόγιαννο στα μπουρλότα του Παπανικολή και του Κανάρη, στον κατά ξηρά αγώνα με τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα αλλά και στην μεταπολεμική ζωή του, δεκαετίες μετά την απελευθέρωση.

Οι συγγραφείς για την έρευνά τους έχουν ανατρέξει σε πληθώρα πηγών και τεκμηριώνουν με πληρότητα και αρτιότητα τις απόψεις που παρατίθενται στο βιβλίο. Ταυτόχρονα, στην εκτενή βιβλιογραφία μπορεί κάποιος να «συναντήσει» τους ιστορικούς: Δ. Κόκκινο, Κ. Νικόδημο, Μ. Οικονόμου, Κ. Παπαρρηγόπουλο, Κ. Ράδο, Ν. Σπηλιάδη, Σ. Τρικούπη, Ι. Φιλήμονα, Δ. Φωτιάδη και Φ. Χρυσανθακόπουλο (Φωτάκο) των οποίων γνωστά έργα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Με αυτή την έκδοση και εξ αφορμής των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, φιλοδοξούμε ο Αρκάς Ιωάννης Γ. Θεοφιλόπουλος να λάβει τη θέση που του αρμόζει στις δέλτους της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ως ένας «αμφίβιος» αγωνιστής που τον διέκρινε πάντα η απροϋπόθετη φιλοπατρία, η γενναιότητα και η ανιδιοτέλεια, αρετές τόσο επίκαιρες και σήμερα…

Η τιμή για κάθε αντίτυπο ορίζεται στα 10 (δέκα) ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων από τη διάθεση του βιβλίου θα αποδοθεί στην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων του Δήμου μας [στοιχεία επικοινωνίας με Πρόεδρο ΔΗΚΕΓ κ. Π. Αναγνωστόπουλο: [email protected] και 6973350794].