Όσιος Πορφύριος, Η παρακοή, οι δυνατοί πόνοι, το θαύμα της αναμετάλλωσης των οστών!

14 Δεκεμβρίου 2021

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Αναμνήσεις μιας Μοναχής από τον όσιο Πορφύριο]:
Όταν μπήκα και τελείωσα την εξομολόγησή μου, μου είπε πάλι «τελείωσες»;
– Ναι Γέροντα.
– Και με τη νηστεία τι κάνεις; Θέλεις να μιμηθείς τους μεγάλους ασκητές;

Τα έχασα.

– Να, να… ξέρω… ο π. … σε άφησε να νηστεύεις, αλλά εγώ δεν σε αφήνω.

«Ω Θεέ μου όλα τα ξέρει!» σκέφθηκα.

– Όχι δεν μιμούμαι τους μεγάλους ασκητές, αλλά απλώς νοιώθω καλύτερα στον αγώνα μου, τόλμησα να πω.

– Ναι, ναι, ξέρω, Όμως εγώ δεν σε αφήνω. Έχεις αφαιρέσει και το στομάχι σου (ούτε αυτό του είχα πει)… Πρέπει να αρχίσεις τώρα να πίνεις λίγο-λίγο γάλα…

Λυπήθηκα και το είδε. Το ύφος του γλύκανε περισσότερο.

– Θα πεις, τι γάλα να πίνω; Αυτά που κυκλοφορούν; Αν σε είχα κοντά μου, και να είχαμε μία κατσικούλα θα σε μάθαινα σιγά-σιγά, λίγο-λίγο, να πίνεις. Το έχεις ανάγκη, το χρειάζεσαι για να έχεις δύναμη να κάνεις και τις δουλειές σου (το είχε δει και αυτό). Όμως να προσπαθήσεις μόνη σου λίγο-λίγο (συνέχισε). Και πρόσεχε, μη σπεύδεις να πίνεις
νερό μόλις τρως, να κάνεις υπομονή, να περνά αρκετή ώρα… γιατί δεν έχεις γαστρικά υγρά και τα αραιώνεις πιο πολύ. Είναι σαν να έχεις να πλύνεις ρούχα με πολύ σαπούνι… Άμα τους ρίξεις και νερό δεν θα μπορούν να πλυθούν. Κατάλαβες;

Κατάλαβα αλλά δυστυχώς δεν υπάκουσα. Τουλάχιστον ως προς το γάλα. Και το πλήρωσα ακριβά.

Ύστερα από λίγον καιρό με έπιασαν δυνατοί πόνοι σε όλα τα κόκκαλα. Οι γιατροί διέγνωσαν τελικά οστεομαλακία βαρειάς μορφής. Είχε φυράνει όλος ο σκελετός.

Είχα πάθει ελαφρά σκολίωση της σπονδυλικής στήλης στο χώρο της κοιλιάς με φόβο να γίνει μεγαλύτερη και με φόβο αυτομάτων καταγμάτων παντού.

Πονούσαν πολύ και τα πλευρά μου. Το σήκωμά μου από το κρεββάτι ήταν προβληματικό. Προμηθεύτηκα μπαστούνι. Αιτία βέβαια ήταν η ολική γαστρεκτομή και η παντελής αποχή από το γάλα, για πολλά χρόνια, και γενικά από γαλακτερές τροφές, επειδή μου δημιουργούσαν πρόβλημα μετά τη γαστρεκτομή.

Υποβλήθηκα σε εντατική θεραπεία με ασβέστιο και βιταμίνη Ω, αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα.

Πήγα στον Γέροντα. Με συγχώρησε για την παρακοή μου.

Ζήτησα την ευχή του για την θεραπεία.
– Εύχομαι ταπεινά είπε και με σταύρωσε. Όμως τώρα θα πιεις και γάλα. Θα κάνεις ό,τι σου είπαν οι γιατροί, αλλά θα προσπαθήσεις και διά της ϕυσικής οδού να γίνεις καλά.

Αυτή τη φορά τον άκουσα. Και προσπάθησα λίγο-λίγο.

Έτσι έγινε σε εμένα το δεύτερο θαύμα του Θεού, διά των ευχών αυτή τη φορά του γέροντά μου Πορφυρίου.

Έγινε δηλαδή «αναμετάλλωση» όλου του σκελετού, ενισχύθηκα, στερεώθηκα στα πόδια μου, σταμάτησαν οι πόνοι μου και ξαναβρήκα την προηγούμενη ευκινησία μου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου», νυν οσίου Πορφυρίου, έκδοση η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2016.