Εσύ νίκησε πάλιν και δείξου ανώτερος από την άδικον επιθυμίαν εκείνου!
20 Φεβρουαρίου 2022(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Ιωάννου Χρυσοστόμου Ομιλία ΙΗ΄
Ματθ. 5, 38 – 48
Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=334057
Όταν ούτε οι εξευτελισμοί, ούτε τα κτυπήματα, ούτε η στέρησις των χρημάτων δεν τους πειράζουν, ούτε δειλ ζουν εμπρός εις κάτι παρόμοιον, αλλά το πάθημα τους δίνει περισσότερον πλούτον, κοίταξε πως γίνεται η Ψυχή των. Διά τούτο ακριβώς ό,τι εις τα κτυπήματα και εις τα χρήματα το ίδιο προστάζει να κάνωμεν και εδώ.
Τι εννοώ εξευτελισμόν και χρήματα; Θα ειπή κάποιος.
Ακόμα και το ίδιο το σώμα σου αν θέλη να το υποβάλη εις κούρασιν και ταλαιπωρίαν, και μάλιστα άδικα, συ νίκησε πάλιν και δείξου ανώτερος από την άδικον επιθυμίαν εκείνου. Διότι η σημασία του να σε αγγαρεύση είναι αυτή· να σε σύρη άδικα και χωρίς κανένα λόγον και να σε κακοποιή. Αλλά να είσαι έτοιμος και διά τούτο· να πάθης δηλαδή περισσότερα από όσα θέλει να σου κάμη εκείνος.
Δίδε εις αυτόν που σου ζητεί και μη γυρίσης την πλάτην εις αυτόν που θέλει να δανειστή από σένα. Αυτά είναι μικρότερα από εκείνα, αλλά μη απορής· αυτό συνηθίζει να κάνη πάντα, αναμιγνύων τα μεγάλα με τα μικρά.
Και αν αυτά είναι μικρά εμπρός εις εκείνα, ας ακούουν όσοι παίρνουν τα πράγματα των άλλων, όσοι σκορπίζουν εις τας πόρνας τα ιδικά των και ανάβουν διπλήν φωτιάν διά τον εαυτόν των με το άδικον κέρδος και την ολεθρίαν δαπάνην.
Δανεισμόν εδώ δεν εννοεί το συμβόλαιον με τους τόκους, αλλά την απλήν χρήσιν. Αλλού δίδει εις το πράγμα μεγαλυτέραν έμφασιν λέγων να δίδωμεν εις εκείνους από τους οποίους δεν περιμένομεν να μας τα επιστρέψουν.
«Ηκούσατε τον λόγον· θα αγαπήσης τον διπλανόν σου και θα μισήσης τον εχθρόν σου. Εγώ όμως σας λέγω· Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεσθε δι᾽ αυτούς που σας αδικούν. Να προσεύχεσθε δι’ όσους σας καταρώνται και να ευεργετήτε όσους σας μισούν. Έτσι θα γίνετε όμοιοι με τον Πατέρα σας που είναι εις τον ουρανόν. Αυτός ανατέλλει τον ήλιόν του διά τους κακούς και τους αγαθούς και στέλλει την βροχήν του εις δικαίους και αδίκους».
Βλέπεις πώς έβαλε τελευταίον το στεφάνωμα των αρετών;
Διά τούτο μας διδάσκει όχι μόνον να δεχώμεθα τα ραπίσματα, αλλά να δίδωμεν και την δεξιάν σιαγόνα.
Όχι μόνον να δίδωμεν μαζί με τον χιτώνα και το ιμάτιον, αλλά και να ακολουθούμεν δύο μίλια όποιον μας αγγαρεύει δι’ ένα, διά να δεχθώμεν το περισσότερον από αυτά με όλην την ευκολίαν.
Και ποίον είναι το περισσότερον από αυτά; θα ερωτήση κάποιος.
Όποιον σου τα κάνει αυτά να μη τον θεωρής ούτε ως εχθρόν σου.
Και κάτι άλλο ακόμη περισσότερον από αυτά. Διότι δεν είπε, «Μη μισήσης», αλλά «αγάπησε». Δεν είπε, «Μη αδικήσης», αλλά «ευεργέτησέ τον».
Από την έκδοση Ι. Χρυσοστόμου Έργα 9, «Υπόμνημα εις το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον α’», (Ομιλίαι Α-Κ), της σειράς «Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας», των Πατερικών Εκδόσεων «Γρηγόριος ο Παλαμάς». Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια, Ιγνάτιος Σακαλής και Νικόλαος Τσικής (φιλόλογοι).