Η Ουκρανία στο επίκεντρο της εκπομπής «Επικαιρότητα» στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας

25 Φεβρουαρίου 2022

Στην εκπομπή Επικαιρότητα με τη Μαρία Γιαχνάκη, στο ραδιόφωνο της Πεμπτουσίας μίλησαν σήμερα σε ένα δίωρο αφιέρωμα για την κρίση στην Ουκρανία κάτοικοι και στρατιωτικοί αναλυτές.

Με επίκεντρο την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τις εξελίξεις, η εκπομπή ταξίδεψε από την Ρωσία στην Ουκρανία και από εκεί στην Κριμαϊκή χερσόνησο.

Ο Ανδρέας Ους, κάτοικος Κιέβου, μεταφραστής στο επάγγελμα περιγράφει στην εκπομπή Επικαιρότητα τις δύσκολες στιγμές που βιώνει εκείνος και η οικογένειά του κάθε φορά που οι σειρήνες ηχούν για να μπουν στα καταφύγια. Περιγράφει μάλιστα πως δεν κατάφεραν να φύγουν από το Κίεβο ενώ τονίζει ότι οι δύο κόρες του, του δίνουν κουράγιο ενώ βρίσκονται κλεισμένοι στα καταφύγια.

Ο Χρήστος Νάνος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε Ρωσία και Ουκρανία ζει για άλλη μια φορά μια στρατιωτική κρίση μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία. Ο Έλληνας επιχειρηματίας εξηγεί τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εισβολή και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος και μετά την ολοκλήρωση των εχθροπραξιών.

Ο Αλεξέι Γκρισίν καθηγητής γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Μόσχας μιλά για το σχέδιο Πούτιν έτσι όπως φάνηκε να εκτελείται από τα ρωσικά στρατεύματα αλλά και για τα αποτελέσματα της εισβολής μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Η πληροφόρηση διαφέρει ανάμεσα στα κρατικά ρωσικά μέσα και στα αντιπολιτευτικά λέει η Ιρίνα Τρεσαρούκοβα δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για ό,τι επικρατεί στην καθημερινότητα των κατοίκων και την συναισθηματική φόρτιση Ρώσων και Ουκρανών.

Πώς ο Πούτιν πήρε την απόφαση της εισβολής και πώς το ΝΑΤΟ θα πάρει μέρος στην επόμενη μέρα της Ουκρανίας εξηγεί Αθανάσιος Δρούγος -Στρατιωτικός αναλυτής.

Ο γεωστρατηγικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί πώς η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία μπορεί να ολοκληρωθεί αλλά να μην λήξει τόσο εύκολα ο συναγερμός για τις διαπραγματεύσεις.