Όσιος Πορφύριος, Τα ταξίδια του μέσα από τα μάτια των παιδιών του!

14 Φεβρουαρίου 2022

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Είχαμε πάει ταξίδι στη Σερβία και επισκεφθήκαμε μοναστήρια και προσκυνήματα, έχοντας μαζί μας την ευλογία του Παππούλη [του οσίου Πορφυρίου] και οδηγό ένα Σέρβο ιερομόναχο και νυν Μητροπολίτη, τον Ε.Μ. – πνευματικό παιδί του Παππούλη κι αυτός, όπως κι όλη η παρέα μας,

Στο τέλος του ταξιδιού μας περάσαμε από την Αχρίδα και κάναμε μέσα στη λίμνη μια μεγάλη βόλτα με μοτόρι. Αν και το βάθος ήταν μεγάλο, με έκπληξη παρατηρήσαμε πως τα φύκια ήταν τόσο ψηλά, που άγγιζαν σχεδόν την επιφάνεια της λίμνης σε αρκετά σημεία.

Στον γυρισμό, περάσαμε όπως συνηθίζαμε, απ’ το Μήλεσι του Ωρωπού [το μοναστήρι του οσίου Πορφυρίου] για να πάρουμε ευχή από τον Γέροντα και να παραλάβουμε τα παπαγαλάκια μας, που στις διακοπές αφήναμε κοντά στα πουλιά του Γέροντα.

Ο Γέροντας, όταν μας είδε, είπε:
– Να ‘ρθείτε μια άλλη μέρα να μου τα διηγηθείτε να τα δω κι εγώ, γιατί τώρα είμαι κουρασμένος. Μωρέ, τι χόρτα ήταν εκείνα μέσα στη λίμνη! Τι μεγάλα που ήταν!

Στην έκπληξή μας, πώς τα είδε, είπε και το εξής:
– Πριν δέκα μέρες ένας φίλος μου πήγε ταξίδι στην Λαπωνία και προ πέντε ημερών τον έβλεπα εκεί που πήγαινε· έβλεπα όμως πιο πολλά απ’ ότι έβλεπε αυτός.

Εκτός απ’ αυτό, έβλεπα και μέσα του, τον τρόπο που αυτός έβλεπε τα γύρω του. Να πάτε στη Λαπωνία να δείτε τον ήλιο του μεσονυκτίου… Πώς τα ‘βλεπα, παιδιά μου!

– Ε, Γέροντα, είπαμε, με την Χάρη του Θεού, με τη διόραση…
– Προσέξτε, δεν έπαιρνα τη σκέψη του, συνέχισε Παππούλης· εγώ έβλεπα και ό,τι έβλεπε αυτός και περισσότερα ακόμη.
– Έκανε κρύο, Γέροντα; ρώτησα.
– Δεν ξέρω, μωρέ. Φορούσε παλτό.

 

Από το βιβλίο, «Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου», έκδοση η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2009.