«Εδώ είμαστε, συνεχίζουμε!»

20 Μαρτίου 2022

Μιχαήλ Λ. Πετρόπουλου, «Εδώ είμαστε, συνεχίζουμε!», Θεσσαλονίκη 2021.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά διάβασα το βιβλίο του έγκριτου Δικηγόρου Μιχαήλ Πετρόπουλου με τίτλο: «Εδώ είμαστε, συνεχίζουμε. Η ρωμιοσύνη της Πόλης, μέσα από το λόγο των ανθρώπων της».

Πρόκειται για μια λαμπρή επετειακή έκδοση, που έγινε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριάντα ετών από την ενθρόνιση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον μαρτυρικό Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Βιβλίο καλαίσθητο, καλογραμμένο, με άριστη διάρθρωση και έντονη συναισθηματική φόρτιση, αποτυπώνει την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή της ματωμένης ρωμιοσύνης της Κωνσταντινουπόλεως. Μαζί του σεργιανίζεις τα μοναδικά τοπία της Πόλης, τα ιστορικά καταξιωμένα μνημεία της, τις ομορφιές των Πριγκιποννήσων και του Βοσπόρου και σε φέρνει σε επαφή με τους ρωμιούς κατοίκους της, συγχαίροντας και συμπάσχοντας μαζί τους.

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μια οποιαδήποτε πολιτεία. Είναι η μήτρα από την οποία εκπορεύεται το Γένος. Η καθέδρα της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και της ορθοδόξου πνευματικότητας. Η ιερή κολυμβήθρα μέσα στην οποία αναβαπτίζεται η ελληνορθόδοξη συνείδηση.

Αυτό το βιβλίο βοηθάει να προσκυνήσεις νοερά «τους τύπους των ήλων» της σταυρωμένης Εκκλησίας του Φαναρίου και σου γεννά την επιθυμία να την επισκεφθείς για το άναμμα ενός κεριού στο μεγαλύτερο προσκύνημα του Γένους, όπου αναπτερώνονται όνειρα, ελπίδες και λαχτάρες αιώνων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεσπόζει στο κέντρο του Φαναρίου αγέρωχο, φορτωμένο από το βάρος της ιστορικής του ευθύνης. Εκεί η κανδήλα του πάνσεπτου πατριαρχικού ναού παραμένει άσβεστη και τα δικηροτρίκηρα του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι πάντα υψωμένα «δίκην σημαίας μη υποστελλομένης» για τον φωτισμό και την ευλογία «των εγγύς και των μακράν».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Και δικαιολογημένα, γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’, ο 270ος διάδοχος του Πρωτοκλήτου Ανδρέου, είναι μια κορυφαία διεθνής προσωπικότητα. Λαμπρός πνευματικός άνθρωπος, με ανεπίληπτο ήθος, διπλωματική ευστροφία, θαυμαστή γλωσσομάθεια, εκπληκτική οργανωτική ικανότητα, συγκινητική ευαισθησία σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικολογίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κατά τον άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη «ό,τι καλύτερο έδωσε ο Θεός στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα τελευταία χρόνια».

Εκείνο που χαίρεται κανείς διαβάζοντας το βιβλίο του Μιχαήλ Πετρόπουλου είναι η άμεση επικοινωνία του συγγραφέα με τη ρωμιοσύνη της Πόλεως. Εντυπωσιάζεται από το θάρρος, την αισιοδοξία, την απανταχή και τη χαροποιό διάθεση των λιγοστών ρωμιών, οι οποίοι σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, με πνευματική εγερσιμότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, φυλάνε τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας και του Γένους. Τους αξίζει η τιμή, ο έπαινος και η αιώνια ευγνωμοσύνη.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα Μιχαήλ Πετρόπουλο και στον αδελφό του Αντώνιο για τις φιλογενείς δραστηριότητές τους με τις οποίες στηρίζουν τη ρωμιοσύνη της Πόλης και κάνουν γνωστές στο ευρύτερο κοινό την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή του εκεί Ελληνισμού.