Γέροντας Κύριλλος, Ι. Μονή Οσίου Δαυίδ Εύβοιας (+30/03/12)

30 Μαρτίου 2022

 Συμπληρώνεται σήμερα (30 Μαρτίου) 10 έτη από την κοίμηση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ στις Ροβιές της Εύβοιαςγέρ. Κυρίλλου. Ο χαρισματικός Γέροντας Κύριλλος διακρινόταν για  την πνευματικότητά του και το καλοσυνάτο του χαρακτήρα του. Αξίζει να γίνουμε κοινωνοί σήμερα ορισμένων από τις διδαχές του και από τα περιστατικά του βίου του, όπως τα παραδίδουν αυτοί που τον γνώρισαν.

cyril

Ο γ. Κύριλλος εξηγούσε την επιείκεια που έδειχνε, λέγοντας: «Με το μέλι πιο πολλές μύγες πιάνεις»,θέλοντας συνάμα να τονίσει τα ευεργετήματα της καλής συμπεριφοράς. Άλλοτε πάλι δίδασκε: «Το κακό δε χτυπιέται με το κακό. Το κακό μόνο με το καλό νικιέται», για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες στη ζωή μας.

Σχετικά με τους πειρασμούς του βίου, νουθετούσε: «Μην κάνετε στους άλλους ή τις άλλες, ό,τι δεν θα θέλατε να κάνουν και οι άλλοι μεθαύριο στα παιδιά σας!». Τους προσκυνητές του μοναστηριού τους δεχόταν χαμογελαστός, λέγοντας: «Να έχετε χαρά, να έχετε χαρά!»

Ο Γέροντας εξομολογούσε υπομονετικά τα πλήθη των προσκυνητών που επισκέπτονταν την Ι. Μονή, παρά τις ταλαιπωρίες από την κλονισμένη υγεία του. Όσοι τον είχαν ήδη επισκεφθεί, εντυπωσιάζονταν από το μνημονικό του, καθώς τους ρωτούσε για τα πράγματα που τους απασχολούσαν κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους. Πολλά από τα πνευματικοπαίδια του, επίσης, μαρτυρούν για το διορατικό του χάρισμα. Η χάρις του Θεού έπεφτε πλούσια στην παρουσία του και γι’αυτό και ο ίδιος αξιώθηκε πολλών θαυμαστών γεγονότων. Σε ένα από αυτά, όταν πήγε να προσκυνήσει στην Ι.Μ. Αγάθωνος το σκήνωμα του γ. Βησσαρίωνος, επειδή λόγω του ύψους του δεν τα κατάφερνε, παρακάλεσε τον όσιο ασκητή να τον βοηθήσει, και εκείνος άφησε το Ι. Ευαγγέλιο που κρατούσε και άπλωσε το χέρι του, για να το ασπαστεί ο ευλαβής Κύριλλος!

Η μνήμη του ας είναι αιωνία και η ευχή του να μας σκέπει!