Καθήκον & ιδανικά. Χαιρετισμός στα αδέρφια μας, στους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας των δυο Σικελιών
26 Μαρτίου 2022Αγαπητά μας Αδέλφια της Μεγάλης Ελλάδας, των ιστορικών Δύο Σικελιών, με πολύ συγκίνηση βλέπω τα τελευταία χρόνια ότι αγωνίζεστε να ξαναβρείτε την ιστορική αρχαία ελληνική ταυτότητά σας. Είναι μια ταυτότητα χιλιάδων χρόνων και είναι αρχαία Ελληνική. Αυτήν που κατά καιρούς το επίσημο Ιταλικό Κράτος και μετά την κατάκτηση του 1861, προσπάθησε μάταια να ακυρώσει. Όμως, κανένα ψέμα δεν κρατά για πάντα. Καμία ψεύτικη αφήγηση δεν μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια.[1]
Εσείς, είστε αυτοί που θα αποφασίσετε εάν ήρθε τώρα η ώρα της Αυτοδιάθεσής σας, της Ανεξαρτησίας σας, της Αυτοδιοίκησής σας, καθώς και η Ένωση, με τη Μητέρα πατρίδα την Ελλάδα. Εμείς από την μητέρα Ελλάδα, κι όσο αυτό θα μας είναι δυνατό, θα βοηθήσουμε στον αγώνα σας. Οι νεοέλληνες θα πρέπει να είναι περήφανοι για την ιστορία και την ταυτότητά σας.
Πράγματι Εσείς αναδείξατε μεγάλες μορφές του πνεύματος και της επιστήμης, της γνήσιας επιστήμης και της τέχνης, οι οποίοι φώτισαν όλο τον Ευρωπαϊκό Κόσμο, κι έτσι δημιουργήθηκε το μοναδικό θαύμα του γενικού και κλασικού Πολιτισμού. Αρχιμήδης, Πυθαγόρας, Νοσσίς, Σαπφώ, Γοργίας, Εμπεδοκλής, Πλάτων, Φιλόλαος, Θεόκριτος, Στησίχορος, Αισχύλος, Ίππασος, Αρχύτας, Ηρόδοτος, Ξενοφάνης, Αλκμέων, Παρμενίδης, Ζήνων, Ζεύξις, Αρχέστρατος, Αριστόξενος, Ζάλευκος, Χάρωνδας, Δημοκήδης και τόσοι άλλοι, δεν είναι τυχαίο το ότι γεννήθηκαν ή έδρασαν, στα ιερά χώματα που σήμερα εσείς κατοικείτε.
Δικός σας είναι και ο γνωστός ήρωας της Σαλαμίνας ο Φαύλος, που επάνδρωσε τα πλοία από τον Κρότωνα, ναι, για να βοηθήσει όσο αποτελεσματικά μπορούσε στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εναντίον των κατακτητών Περσών και των συμμάχων τους Καρχηδονίων. Το ιστορικό όνομά σας ως «Μεγάλη Ελλάδα» δεν καθιερώθηκε τυχαία. Καθότι Εσείς είχατε τις πιο πολυάνθρωπες Ελληνικές πόλεις. Είχατε (9) πόλεις με ελληνικό αμιγή πληθυσμό πάνω από 80.000 κατοίκους. Χαρακτηριστικά την ίδια στιγμή στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο τρεις πόλεις. Οι Συρακούσες υπήρξαν η μεγαλύτερη και η πολυπληθέστερη, καθώς και η ωραιότερη πόλη του Ελληνικού κόσμου. Μάλιστα, αργότερα με το πέρασμα του χρόνου, όταν για 6 χρόνια έγινε η πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, τότε όταν η Αθήνα και η Σπάρτη, πλέον ήταν σκιά του εαυτού τους.
Οι αρχαίοι ναοί που διαχρονικά κατασκευάσατε ήταν συνήθως αρκετά μεγαλύτερων διαστάσεων από τους ναούς που υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα είχατε 11 δωρικούς αρχαίους ναούς με περισσότερες από 6 κολώνες στην πρόσοψή τους. Την ίδια στιγμή στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε μόνο ένας δωρικός ναός, μόνο ο Παρθενώνας της Αθήνας, είχε περισσότερες από 6 κολώνες στην πρόσοψή του.
Οι δικές σας οι πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας είχαν αναρίθμητες πρωτιές στους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Τα δικά σας αναθήματα και οι θησαυροί στόλιζαν όλα τα Πανελλήνια Ιερά της αρχαίας Ελλάδας. Όσα και να πω ή να περιγράψω, δεν θα μπορέσω άριστα, να αποδώσω, το μεγαλείο των ιστορικών πόλεών σας και των Ιερών Ελλήνων προγόνων σας.
Μετά, με την έλευση του Χριστιανισμού, μαζί με τους υπόλοιπους αρχαίους Έλληνες, Εσείς, ήσασταν από τους πρώτους, ναι από τους πρώτους που πίστεψαν στη διδασκαλία του Χριστού. Αυτό το μαρτυρούν οι πρωτοχριστιανικοί ναοί και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αργότερα οι ωραίοι βυζαντινοί ναοί που οικοδομήσατε, με την ξεχωριστή τέχνη σας, καθώς και τα μοναστήρια σας. Ακόμα και τότε, Εσείς, αναδείξατε τις μεγάλες μορφές του πνεύματος, στην Βυζαντινή αυτή περίοδο. Αρκετοί Άγιοι της Ορθοδοξίας έδρασαν ή θαυματούργησαν στα μέρη σας. Τα Συναξάρια και οι ιστορικές πηγές το ομολογούν. Μεταξύ των Αγίων αυτών συγκαταλέγονται η Αγία Λουκία από τις Συρακούσες, η Αγία Αγάθη από την Κατάνη, ο Άγιος Νικόλαος του Μπάρι από τη Μικρά Ασία, ο Άγιος Αθανάσιος επίσκοπος Μεθώνης από τη Μεσσήνη, ο Άγιος Ανδρέας από τη Μεσσήνη, οι Άγιοι Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέων από τη Σικελία, ο Άγιος Λέων από την Καλαβρία, ο Άγιος Λουκάς από το Ταυρομένιο, ο Άγιος Νικήτας, ο Άγιος Νικόλαος από τη Σικελία ή την Καλαβρία, ο Άγιος Νικηφόρος Εξακιονίτης, ο Άγιος Νίκων από τη Νάπολη, ο Άγιος Παύλος από τη Σικελία επίσκοπος Κορίνθου, ο Άγιος Πέτρος από τη Σικελία επίσκοπος Άργους, ο Άγιος Πέτρος από τις Συρακούσες, ο Άγιος Συμεών από τις Συρακούσες, οι Άγιοι Φιλάδελφος και Αλφειός. Αρκετοί ήλθαν από την Μεγάλη Ελλάδα στην μητέρα Ελλάδα και αγίασαν με τον υποδειγματικό βίο τους.
Αδέλφια της Μεγάλης Ελλάδας, Εσείς δώσατε τα πνευματικά και πολιτισμικά φώτα σας στην Ευρώπη, και σε όλη τη Δύση, έτσι και προόδευσαν, όταν εμείς στην Ελλάδα δυστυχώς είχαμε την Τουρκοκρατία. Αυτός ο πολιτισμός και η γνώση που δώσατε Εσείς στην Ευρώπη, θα πρέπει μία μέρα να Σας αναγνωριστεί! Θα πρέπει μία μέρα η Ευρώπη να αναγνωρίσει την αξία σας, και την προσφορά σας, στην επιστήμη και στον πολιτισμό.
Μάλιστα στους πρόσφατους χρόνους, το γνωστό ιστορικό Βασίλειο των Δύο Σικελιών, υπήρξε από τα πιο προηγμένα κράτη μέσα στην Ευρώπη, με αναρίθμητες πρωτιές, για τους τομείς της επιστήμης. Μερικά από τα πάμπολα πρωτεία που συμβάλλατε Εσείς με τα τέκνα σας, είναι τα εξής: Πρώτη καθέδρα Οικονομίας στον κόσμο, Τρίτη χώρα στον κόσμο για βιομηχανική ανάπτυξη το 1856, Πρώτος Ναυτικός Κώδικας στον κόσμο, Πρώτος Ναυτικός Άτλαντας στον κόσμο, Πρώτο Ορυκτολογικό Μουσείο στον κόσμο, Τρίτη πόλη στην Ευρώπη μετά το Παρίσι και το Λονδίνο με φωτισμό αερίου, 1856, ο Πρώτος ηλεκτρικός σεισμογράφος στον κόσμο κατασκευασμένος από τον Luigi Palmieri. Το Πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην Ευρώπη «Francesco I» το Πρώτο ατμόπλοιο στη Μεσόγειο «Ferdinando I», Πρώτος σιδηρόδρομος στην ιταλική χερσόνησο, η διαδρομή Νάπολη-Portici, 1860. Από τις πρώτες Ακαδημίες Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη το 1762. Το υψηλότερο ποσοστό Ιατρών, κατά αριθμό κατοίκων στην ιταλική χερσόνησο.
Μάλιστα το 1860 η Νάπολη έγινε η Πρώτη πόλη στην ιταλική χερσόνησο σε αριθμό θεάτρων, εκδόσεων, εφημερίδων, τυπογραφικών οίκων, αριθμό Μουσικών Ωδείων, σε πολιτισμό και τέχνη με το να πρωτοστατεί παντού το Ελληνικό πνεύμα. Το 1783 στο Παλέρμο το Πρώτο νεκροταφείο στην Ευρώπη για όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το 1813 το Πρώτο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στην ιταλική χερσόνησο (Real Morotrofio di Aversa). Το 1832 η Πρώτη κρεμαστή γέφυρα στην Ευρώπη, σιδερένια, πάνω από τον ποταμό Garigliano.
Το 1860 είχατε τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη και γίνατε το Πρώτο κράτος στην ιταλική χερσόνησο από την άποψη της ποσότητας των λιρών-χρυσού, που φυλασσόταν στις κρατικές τράπεζες (443 εκατομμύρια, έναντι 225 εκατομμυρίων, που συγκέντρωναν τα υπόλοιπα κράτη της ιταλικής χερσονήσου). Όλα αυτά τα θαύματα για την επιστήμη και την πρόοδο, συνέβαιναν μέχρι που ήρθε το τραγικό έτος 1861 και τότε χάσατε την προηγούμενη δημιουργική ελευθερία σας!
Δυστυχώς δεχτήκατε, αλλά και ακόμα δέχεστε, την πολυποίκιλη επίθεση των λαών της Βόρειας Ιταλίας. Αρχικά αυτό έγινε και πολεμικά, με μάχες, και με κόστος χιλιάδων ζωών. Όμως, στη συνέχεια η επίθεση ήταν οικονομική, κυρίως με σκοπό τη φτωχοποίηση του ιταλικού Νότου, της Μεγάλης Ελλάδας. Με τον ίδιο τρόπο σήμερα και η νέα Ελλάδα, η μητέρα πατρίδα, δέχεται την επίθεση οικονομικά, εκ των λαών της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίοι προσπαθούν να καταστήσουν την σημερινή Ελλάδα ένα ανίσχυρο προτεκτοράτο.
Σε αυτή τη διπλή επίθεση, σε αυτή την επίθεση που δέχεται ο Ελληνισμός και το ελεύθερο δημιουργικό Ελληνικό Πνεύμα, θα πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού. Το Ελληνικό Πνεύμα θα ζήσει γιατί είναι Φώς Θεού. Ο Ελληνικός κόσμος σήμερα καλείται να γίνει Ενωμένος. Θα πρέπει να αντιδράσει έναντι όλων αυτών που θέλουν και πάλι, μα και πάλι να μειώσουν την ισχύ του δημιουργικού Ελληνικού Πνεύματος και να μας δουλώσουν ή να μας ελέγξουν. Είναι γνωστό το ρητό: Ου βάλεις το φώς υπό τον μόδιον, αλλά επί τη λυχνία ίνα φαίνει πάσιν την εν τη οικία.
Σήμερα καλούμαστε σύσσωμοι να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Στο πολιτιστικό, στο πολιτισμικό και στο οικονομικό και να γίνουμε μία μεγαλύτερη ισχυρή δύναμη στο κέντρο της Μεσογείου. Αλλά, όχι μόνο στη Μεσόγειο, οι ελληνικές παροικίες μας της διασποράς είναι σε όλο τον κόσμο, καλούνται να συνενωθούν και να συνεργαστούν όλοι μαζί. Τόσο στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και παντού. Μόνο στην Αργεντινή χαρακτηριστικά ζουν σήμερα αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι, τόσο από τη Μεγάλη Ελλάδα, όσο κι από την μητέρα Ελλάδα. Σε όλη τη γη πιθανολογούν να ζουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, που είτε διαμένουν στη Μεγάλη Ελλάδα των Δύο Σικελιών, είτε διαμένουν στην Ελλάδα ή στη Διασπορά, σε διάφορες χώρες. Αυτή είναι η μία πληθυσμιακή βάση του Ελληνισμού αυτή τη στιγμή. Όμως, υπάρχουν και άλλες μετρήσεις και απόψεις που υποστηρίζουν γενικά τον Ελληνισμό στα 120.000.000 σήμερα, κι αυτό το πιστοποιούν αρκετές μετρήσεις, καθώς και με έλεγχο του DNA σε αρκετό πληθυσμιακό ποσοστό μέτρησης. Μη ξεχνούμε τους λογής λογής απογόνους του Μέγα Αλέξανδρου, καθώς και τους απογόνους μας στην Ταυρίδα και τις Σλαβικές περιοχές, αλλά και την Αφρική.
Μια πολύ σημαντική χρονική στιγμή της κοινής μας Ελληνικής ιστορίας και του κοινού αίματός μας ήταν και το ότι κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που ξεκίνησε στο Μωριά στην Πελοπόννησο, κατά και εναντίον του Τούρκικου Οθωμανικού ζυγού, αρκετά Αδέλφια μας από τη Μεγάλη Ελλάδα, τότε θα έρθουν στην Πελοπόννησο, για να πολεμήσουν και να βοηθήσουν για την Ανεξαρτησία της μητέρας Ελλάδας. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και χάρη στη δική σας βοήθεια, Αδέλφια μας. Το νέο Ελληνικό Κράτος απέκτησε κυβερνήτη τον Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, η οικογένειά του ήταν Ελληνική από την Ίστρια σήμερα της Σλοβενίας, σπούδασε ιατρός και νομικός στο γνωστό Πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Έγινε διευθυντής του νοσοκομείου της Κέρκυρας όπως και ο πατέρας του, κλήθηκε στην Ρωσία και θεράπευσε τον Τσάρο, ο Τσάρος τον έκανε υπουργό των Εξωτερικών και κατόπιν πρέσβη στην Ελβετία. Είναι αυτός που δημιούργησε το διοικητικό σύστημα των Καντονίων και στην Γενεύη, στην παλιά πόλη, υπάρχει το σπίτι του ως Μουσείο σήμερα. Κατόπιν θα έρθει προσκεκλημένος ως ο Πρώτος Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού Κράτους το 1828, όμως δυστυχώς, σε τρία έτη περίπου θα τον δολοφονήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Δύσης, για να φέρουν κατόπιν τον Βαυαρό βασιλέα Όθωνα στην Ελλάδα και την Βαυαροκρατία που ταλαιπωρεί την Ελλάδα έως σήμερα. Μέχρι σήμερα δεν έχει πλήρως ερευνηθεί το ποιοι πράγματι δολοφόνησαν αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο, έξω από τον ναό του αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Εμείς γνωρίζουμε ότι το Έθνος μας δεν έχει φίλους. Τρεις χώρες έχουν αργία στην ημέρα της μνήμης του: Η Ελβετία, η Ρωσία, και η Σλοβενία, η Ελλάδα ακόμα και σήμερα δεν έχει καθιερώσει επίσημη ημέρα της μνήμης του.
Η Μεγάλη Ελλάδα και η μητέρα Ελλάδα είχαν έναν κοινό πολιτισμό και έναν πνευματικό δεσμό για πολλές χιλιετίες. Μάλιστα οι Πελασγοί κατοικούσαν και στις δύο περιοχές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι Μινωίτες έκαναν πολλές αποικίες, ιδίως στην Απουλία και τη Σικελία. Οι Μυκηναίοι έφτιαξαν πολλά μικρά χωριά ως εμπορικούς σταθμούς στο Νότο. Μετά ακολούθησε ο αποικισμός της Αρχαϊκής και της Κλασικής περιόδου. Κυρίως όμως στη Βυζαντινή περίοδο και αργότερα λόγω της τουρκοκρατίας εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από την μητέρα Ελλάδα, θα θελήσουν να καταφύγουν για προστασία στη Μεγάλη Ελλάδα. Στη Σικελία και στο Νότο της ιταλικής χερσονήσου, ιδιαίτερα θα μετακομίσουν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας και των πολέμων με τους Άραβες και τους Πέρσες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα μόνο επεισόδιο των πολέμων, εστάλησαν από την Ελλάδα στη Σικελία (30) χιλιάδες στρατιώτες, όπου τους παραχωρήθηκαν εκτάσεις γης, για την καλλιέργεια, και έτσι έφεραν εκεί και τις οικογένειές τους. Ο στόχος ήταν η ισχυρή άμυνα εναντίον των Αράβων.
Αργότερα, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν και την Πελοπόννησο, πολλές χιλιάδες Έλληνες, θα βρουν καταφύγιο στη Σικελία και στο Νότο της Ιταλικής χερσονήσου, όπου είχαν ήδη και πριν καταφύγει χιλιάδες Έλληνες από τα χαμένα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και από τη Λιβύη και την Τυνησία. Αυτές ήταν μερικές αναφορές, για τους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς μας από το παρελθόν. Τώρα, σήμερα, ίσως είναι η κατάλληλη ώρα και το δικό μας καθήκον να επανενώσουμε τον Ελληνικό Κόσμο μας και μαζί του την μητέρα Ελλάδα με την Μεγάλη Ελλάδα.
Το μέλλον μπορεί να γίνει κοινό και πάλι δικό μας, θα μπορέσουμε να το καθορίσουμε εμείς, εάν είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι. Το μέλλον μπορεί να γίνει δημιουργικά κοινό για τη Μεγάλη Ελλάδα των Δύο Σικελιών και την μητέρα Ελλάδα. Η πολιτισμική και πνευματική συνένωση και η οικονομική συνεργασία οφείλει να γίνει ισχυρός στόχος. Καλούμαστε από ηθικό χρέος και από ιερό καθήκον εμείς οι Έλληνες της μητέρας Ελλάδας, μαζί με τους Έλληνες της Μεγάλης Ελλάδας και την απανταχού Διασπορά μας, να εργαστούμε για αυτά τα ιδανικά και τους ιερούς σκοπούς, της συνεργασίας και της αδελφοποίησης, ώστε οι κοινές μας ρίζες να ανθίσουν ευωδιάζοντας και να φέρουν καρπούς εύγευστους και πάλι στον σύγχρονο κόσμο, που το σκοτάδι άρχισε να κυριαρχεί για να χαθεί, από την αναλαμπή του νέου Ελληνικού φωτός.
Σας χαιρετώ Αδέλφια με Εκτίμηση και Σεβασμό, Ο Πελοποννήσιος, ο εξ’ Αχαΐας καθηγητής Αλέξιος Παναγόπουλος, τακτικό μέλος Ακαδημαϊκός της Σλαβικής Ακαδημίας των Επιστημών της Μόσχας & του Βελιγραδίου. Διδάκτωρ Νομικών/Πολιτικών Επιστημών, Διδάκτωρ Θρησκειολογίας, Διδάκτωρ της Βιοηθικής, με PostDoc στις Νομικές Επιστήμες, με Habilitation επί του Δικαίου. Συγραφέας πολλών βιβλίων και διευθυντής Οργανισμού του Δικαίου. Καθηγητής fpsp Law University Nikola Tesla. Βραβευμένος για την Ιστοριογραφία του απ’ την Εταιρεία Αχαϊκών Μελετών και μέλος Ένωσης Δημοσιογράφων Επαρχιακού Τύπου και τακτικό μέλος Εταιρείας Λογοτεχνών ν/δ Ελλάδος.