Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μητρόπολη Βορείου Μαδαγασκάρης

14 Μαρτίου 2022

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι αναμφισβήτητα σταθμός,όχι μόνο για την πορεία μας μέσα στην μεγάλη τεσσαρακοστή, αλλά περισσότερο για την πορεία μας μέσα στην Εκκλησία. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι ημέρα θριάμβου για την νίκη της Ορθοδοξίας , για την νίκη της Εκκλησίας του Χριστού απέναντι στις τόσες αιρέσεις, στις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε στο ιστορικό διάβα της. Η εορτή όμως ωστόσο προσφέρεται για μια εμβάθυνση στην αποστολή της εκκλησίας. Η εορτή της Ορθοδοξίας μας βοηθάει να αποκτήσουμε πνευματική ματιά βαθύτερη, εκκλησιαστική συνείδηση πιό πλατιά.

Για τους περισσότερους Έλληνες η Ορθοδοξία ίσως θεωρείται κάτι το δεδομένο, μια θρησκευτική παράδοση του τόπου μας. Όμως Ορθοδοξία δεν είναι απλά μετοχή σε μια τοπική παράδοση -ενδεχομένως σπουδαία- αλλά προσωπική ενσυνείδητη επιλογή και στάση ζωής. Όπως το έργο του Χριστού προορίζεται για την σωτηρία του σύμπαντος κόσμου, έτσι και η Εκκλησία Του απευθύνει το κήρυγμα και το έργο Της σε όλα τα έθνη. Γι’αυτό εξ’ άλλου μέσα στην παράδοση της Ορθοδοξίας υπάρχουν μεν τοπικές Εκκλησίες , αλλά όχι εθνικές. Όλες οι τοπικές Εκκλησίες καλούνται να μετάσχουν στην καθολικότητα της εκκλησιαστικής ζωής.

Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μπορούμε να πούμε πως είμαστε όλοι αδέρφια, όχι θεωρητικά αλλά ουσιαστικά μιάς που μετέχουμε στο ίδιο βάπτισμα, στην ίδια πίστη αλλά κυρίως στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού που μας κάνει ένα, μια πνευματική οικογένεια. Τους τελευταίους δύο μήνες βρίσκομαι και εγώ σε μια τοπική, ιεραποστολική εκκλησία. Στην μητρόπολη Βορείου Μαδαγασκάρης. Η Ορθοδοξία εδώ σε σχέση με άλλες χριστιανικές ομολογίες είναι «καινούργια». Έχει περίπου 30 χρόνια παρουσίας στο νησί. Με την χάρη του Θεού και τους κόπους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βορείου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου η τοπική εκκλησία εδραιώνεται και αυξάνει παρά τις όποιες δυσκολίες.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας είναι μοίρασμα. Μοίρασμα της Ορθόδοξης πίστεως, αλλά και τις εκκλησιαστικής μας εμπειρίας. Είναι σημαντικό η μια τοπική εκκλησία να μετέχει στην εμπειρία της άλλης. Να μην κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να μην μένουμε στην αυτάρκεια της τοπικής μας εκκλησιαστικής μας παράδοσης. Δεν νοείται Ορθόδοξη εκκλησία κλειστή και αποκομμένη από τις άλλες εκκλησίες. Το κείμενο αυτό μαζί με τις φωτογραφίες από την σημερινή ημέρα που το συνοδεύουν είναι ένα μοίρασμα. Σκοπό έχει να παρακινήσει σε προσευχή για την οικουμενική αποστολή της Εκκλησίας, καθώς και για την τοπική Εκκλησία εδώ στην Μαδαγασκάρη. Απ’την άλλη όμως είναι και ένα κάλεσμα για έμπρακτη στήριξη του εδώ ιεραποστολικού κλιμακίου, γι’ αυτό στο τέλος παραθέτουμε το e.mail της Ιεράς Μητροπόλεως για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες.

Είθε ο Κύριος να στηρίζει όλους μας, ώστε όπου γης κι’ αν βρισκόμαστε να δίνουμε μαρτυρία για το δικό Του όνομα και για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία!