Γέροντας Ιωακείμ: Για δύο περιπτώσεις που του ζήτησαν να προσευχηθεί για να αποκτήσουν παιδί

2 Απριλίου 2022

Γέροντας, Αρχιμ. Ιωακείμ Σπετσιέρης (1858-1943). Φωτογραφία Αγιορειτική Φωτοθήκη.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μια κυρία στην Αθήνα παρακαλούσε τον γέροντα [τον αγιορείτη Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Σπετσιέρη] να προσευχηθή ν’ αποκτήση παιδί, επειδή ήταν στείρα.
– Θα πάω στο Άγιον Όρος να προσευχηθώ και θα σου γράψω, της είπε.

Πράγματι, προσευχήθηκε επί είκοσι μέρες έντονα για την υπόθεση αυτή – συχνά όταν του ζητούσαν κάτι, έπρεπε, να περάσουν είκοσι μέρες να προσευχηθή και μετά να απαντήση – και μετά από εικοσαήμερο έγραφε, στην κύρια το εξής:
– Δεν πρόκειται να αποκτήσης παιδί, διότι δεν θα το διαπαιδαγωγήσης Χριστιανικά και θα κολαστή η ψυχή του. Γι αυτό ο Θεός δεν σου δίνει παιδί. Αυτή την πληροφορία πήρα από την προσευχή μου.

***

Στην Αθήνα ο π. Ιωακείμ έμενε στο μετόχι του Παναγίου Τάφου. Μια γυναίκα που έχανε τα παιδιά της, την τελευταία φορά είχε απελπισθή και από τους γιατρούς, έμαθε για τον γέροντα, πήγε, τον βρήκε, έπεσε στα πόδια τον και τον παρακάλεσε να προσευχηθή.

Ο γέροντας αμέσως την πηγαίνει στα ναό των Αγίων Αναργύρων, που είναι στο μετόχι του Παναγίου Τάφου, και της δίνει τα Ιερά λείψανα των Αγίων Αναργύρων λέγοντας:
– Κράτησέ τα επάνω σου.

Ύστερα της διάβασε διάφορες ευχές προσευχήθηκε και της λέει:
– Μη φοβάσαι, θα αποκτήσης παιδί.

Και πράγματι έτσι κι έγινε.

Η γυναίκα χάρηκε πολύ και ζήτησε φωτογραφία από το γέροντα να την έχη σπίτι της για ευλογία και προστασία.

 

Από το κείμενο «Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Σπετσιέρης Νεοσκητιώτης, Ανέκδοτα από τη ζωή του» που έγραψε η συνοδεία του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Ξένου, της Νέας Σκήτης το οποίο δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκδοση της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, περίοδος β’, έτος 1979, αριθμός 4.