Μάρτυς Αρδαλίων: ένας από τους προστάτες των ηθοποιών

14 Απριλίου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Μάρτυρας Αρδαλίων ζούσε στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού, γνωστού διώκτη των Χριστιανών ο οποίος βασίλευσε κατά τα χρόνια (286-305).

Ο Αρδαλίων ήταν μίμος και στις παραστάσεις του υποδυόταν και σατίριζε τα πάθη και τα δράματα των ανθρώπων.

Γι’ αυτό κάποτε σκέφτηκε να υποδυθεί και τα μαρτύρια των Χριστιανών, όπως και την αντίσταση που έδειχναν αυτοί στην εξουσία κατά την ώρα του μαρτυρίου τους.

Έτσι κρεμάστηκε ψηλά και έδειχνε πως ξεσκιζόταν εν ώρα μαρτυρίου, επειδή ως Χριστιανός δεν συναινούσε να θυσιάσει στους Θεούς.

Βλέποντας, οι θεατές, το ωραίο παίξιμό του και την άψογη αναπαράσταση του όλου θέματος τον χειροκροτούσαν θερμά, μια για την άψογη θεατρική του παράσταση, και μια για την δήθεν αντίστασή του και την γενναιοκαρδία ως Χριστιανός απέναντι στην βασιλική εξουσία.

Αίφνης, όμως, ο ηθοποιός και μίμος Αρδαλίων, φωτίστηκε από τον Θεό και πίστεψε σ’ αυτόν! Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους θεατές να σταματήσουν να τον επευφημούν και τους φανέρωσε πως έγινε και αυτός πλέον Χριστιανός.

Όταν ο άρχοντας της περιοχή άκουσε τι συνέβαινε του ζήτησε να σταματήσει να μιλά έτσι και να αλλάξει γνώμη. Εντούτοις, ο Αρδαλίων δεν μετέβαλε την γνώμη του και επέμενε στην ομολογία του στην πίστη του στον Χριστό.

Γι’ αυτό και στην συνέχεια τον έριξαν μέσα στις φλόγες της φωτιάς που άναψαν επί τόπου και έτσι τελειώθηκε ο Μάρτυς του Χριστού Αρδαλίων ο εκ μίμων.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», τόμος δ’, μήνας Απρίλιος.