Όσιος Ακάκιος ο Νέος, Η συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων και με τον Χριστό!

13 Απριλίου 2022

Άγιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης (‎†1730). Εικόνα του αγιογραφικού οίκου Ιωσαφαίων.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ήλθε κάποτε στο Άγιον Όρος για προσκύνημα ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος ο οποίος όταν άκουσε για τα περί της αγιότητας του οσίου Ακακίου του Νέου, του Καυσοκαλυβίτη έσπευσε με μεγάλο ενδιαφέρον να τον συναντήσει.

Στη συνάντηση μαζί του η οποία περιείχε και διάφορα απόρρητα, ο Πατριάρχης θαύμασε την μεγάλη διάκριση του Αγίου και την θαυμαστή και αγία του πολιτεία.

Και ευφρανθείς από τους ωραίους λόγους που άκουσε από τον άγιο, ομολογούσε πως: «Είδα άλλον Ηλία και Ιωάννη Βαπτιστή και είδα περισσότερα πράγματα απ’ όσα άκουσα να λένε γι’ αυτόν»!

Ενώ,  ο μακάριος αυτός Πατριάρχης, δόξαζε τον Θεό, διότι σε τέτοιους καιρούς υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος προικισμένος με τόσες λαμπρές κατά Θεόν αρετές.

 

Κάποτε, ο συγγραφέας του βίου του οσίου Ακακίου του Νέου, Ιερομόναχος Ιωνάς Καυσοκαλυβίτης, ενώ διάβαζε τους λόγους του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου βρήκε τη γνωστή φράση η οποία αναφέρει ότι αν ο Χριστιανός δεν δει τον Χριστό σ’ αυτή την ζωή, ας μην ελπίζει ότι θα τον δει στην μέλλουσα.

Ο Ιερομόναχος Ιωνάς απόρησε για τα λόγια αυτά, και προσέφυγε στον Άγιο ο οποίος του είπε:
– Αλήθεια είναι, παιδί μου, και να μην αμφιβάλλεις γι’ αυτό. Γιατί αν ο Χριστιανός δεν αποκτήσει την όραση των νοερών οφθαλμών, για να μπορεί να βλέπει έτσι καθαρά τον Χριστό εδώ ούτε εκεί στην μέλλουσα ζωή θα μπορεί.

Μετά την απάντηση αυτή ο Ιερομόναχος Ιωνάς τον ρώτησε:
– Είδες η αγιοσύνη σου τον Χριστό, πάτερ;

Και ο Άγιος δεν δίστασε να του απαντήσει:
– Τον είδα, παιδί μου, όχι μία φορά.

Και συνεχίζοντας το διάλογό του με τον Άγιο, ο Ιερομόναχος Ιωνάς ρώτησε τι του είπε ο Χριστός και του απάντησε:
– Ακολούθει μοι, δηλαδή να εργάζεσαι τις εντολές μου (διότι έτσι ερμήνευσε το «ακολούθει μοι» ο άγιος). Εγώ όμως δεν τον ακολούθησα.

Και με τα λόγια αυτά, έτρεξαν από τα μάτια του αγίου Ακακίου κρουνοί τα δάκρυα.

Στη συνέχεια της συνομιλίας τους και «με τη συνηθισμένη μου αυθάδεια», όπως γράφει ο Ιερομόναχος Ιωνάς, τον ρώτησα:
– Με ποιον τρόπο βλέπει σ’ αυτήν την ζωή ο άνθρωπος  τον Χριστό; Αισθητώς ή νοερώς;

Και ο άγιος του απάντησε:
– Νοερώς. Αλλά να ξέρεις, ότι όποιος αξιωθεί ενός τέτοιος χαρίσματος και ζήσει τέτοιες αποκαλύψεις, βλέπει τα νοερά ως αισθητά…

 

Διασκευή από το βίο του αγίου Ακακίου του Νέου του Καυσοκαλυβίτη, όπως αυτός δημοσιεύεται στον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», τόμος δ’, μήνας Απρίλιος.