Άγιος Θαλλέλαιος, Έλαβε Αποστολικά χαρίσματα και κήρυττε και θεράπευε τους ανθρώπους!

20 Μαΐου 2022

Άγιος Θαλλέλαιος. (Εικόνα από http://armenisths.blogspot.com).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποτε αρρώστησε πολύ σοβαρά ένας γιατρός και έχασε τη φωνή του και δεν μπορούσε να μιλήσει. Και όταν οι συγγενείς του απελπίστηκαν από όλους τους γιατρούς που τον πήγαν και τα φάρμακα που του έδωσαν προσέτρεξαν στον άγιο Θαλλέλαιο.

Τον πήγαν, λοιπόν, σ’ αυτόν και τον τοποθέτησαν μπροστά του λέγοντάς του να τον κάνει καλά.

Ο εύσπλαχνος Θαλλέλαιος του είπε, πως αν θέλει να βρει ξανά την υγεία του, πρέπει να πιστέψει στον Χριστόν και Εκείνος θα τον κάνει αμέσως καλά.

Ο άρρωστος γιατρός αγκάλιασε τα πόδια του αγίου και βρέχοντάς τα με τα δάκρυά του του έδωσε να καταλάβει με νεύματα πως πιστεύει στον Χριστό εξ όλης της ψυχής του και περιμένει να γίνει καλά.

Τότε, ω του θαύματος, ήλθε σ’ αυτόν η Θεία Χάρις, λύθηκαν τα δεσμά της γλώσσας του και άρχισε πάλιν να μιλά.

Από τότε ο άγιος Θαλλέλαιος περπατούσε στην πόλη και αναζητούσε να βρει ανθρώπους ασθενείς, πτωχούς, πεινασμένους, ανθρώπους που πίστευαν σε άλλους θεούς για να τους θεραπεύσει και σωματικώς και ψυχικώς.

Μια φορά που συνάντησε ένα γυμνό παράλυτο ο οποίος ήταν ριγμένος κάτω στη γη τον ρώτησε να του πει για την αρρώστιά του.

Και αυτός του είπε ότι:
– Κάποτε που περπατούσα σ’ ένα δρόμο κοντά σε γκρεμνό παραπάτησα και γκρεμίστηκα και έσπασα το πόδι μου. Και παρόλο που ακολούθησα τις ιατρικές οδηγίες για αρκετό καιρό, εντούτοις δεν κατάφερα να γίνω καλά. Γι’ αυτό και όπως βλέπεις είμαι πληγωμένος, κατάκοιτος, απελπισμένος και αθλιότερος από όλους τους ανθρώπους. Εσύ που είσαι περισσότερο εύσπλαχνος και από κάθε σαρκικό πατέρα, ελέησόν με τον δυστυχισμένο και θεράπευσέ με.

Και ο άγιος του απάντησε:
– Εγώ θα σε επιδέσω με την πίστη του Χριστού και θα θεραπευθείς. Μόνο να πιστεύσεις στον Χριστό και αμέσως θα σου δοθεί η χάρης της ιατρείας.

Αφού ο παράλυτος απάντησε πως πιστεύει ολοψύχως στον Χριστό, πήρε ο άγιος το πόδι του και το ταίριαξε στη θέση του. Και αμέσως μόλις τον άγγιξε ενώθηκαν τα νεύρα, ιατρεύτηκαν οι πληγές και ο αδύνατος και μέχρι εκείνη την ώρα κουτσός δυνάμωσε και άρχισε να τρέχει!

Ο άγιος παρ’ όλες τις ευχαριστίες που δέχτηκε από τον ιαθέντα, του είπε εάν θέλει να τον ευχαριστήσει να μην πει σε κανένα ότι τον έκανε καλά, επειδή δεν ήθελε να δοξαστεί και να επαινεθεί από τους ανθρώπους.

Εκείνος όμως, έκανε το αντίθετο ακριβώς, αφού έτρεχε μέσα στους δρόμους και μαρτυρούσε την θεραπεία που έλαβε από τον άγιο Θαλλέλαιο!

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Μάιος, τόμος ε’.