Άγιος Ισαάκ: Μελέτα συνεχώς και αχόρταγα περί της προνοίας του Θεού

7 Ιουνίου 2022

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μελέτα συνεχώς και αχόρταγα εις τα βιβλία των ιερών διδασκάλων περί της προνοίας του Θεού, διότι έτσι καθοδηγείται ο νους ν’ αντιληφθή την θαυμαστήν τάξιν των κτισμάτων του Θεού και να γνωρίση τα έργα Αυτού.

Τότε ο νους δυναμώνει και διαμορφώνει, διά του βάθους της μελέτης με νοήματα και σκέψεις, που απαστράπτουν από φως· εν τέλει η μελέτη των βιβλίων των ιερών διδασκάλων βοηθεί τον νουν να προχωρήση μετά πνευματικής καθαρότητος εις τη βαθυτέραν γνώσιν των κτισμάτων του Θεού.

Όταν μελετάς να φροντίζης να είσαι ήρεμος εις όλα, ελεύθερος από την υπερβολικήν βιοτικήν μέριμνα και από την ταραχήν, που δημιουργούν εις την ψυχήν τα διάφορα γεγονότα της ζωής τότε μόνον θα δυνηθής ν’ απολαύσης την γλυκυτάτην γεύσιν της κατανοήσεως των αναγινωσκομένων· η ψυχή θα αισθανθή το βαθύτερον νοημά των και αποτυπώνουσα συνεχώς αυτά θα ευφραίνεται μυστικώς.

Να σέβεσαι τα βιβλία και τας διδασκαλίας των γνησίων συγγραφέων και να μη θεωρής αυτά όπως τα έργα, που έχουν μόνον εξωτερικήν αξίαν και περιφρονούν τα θεία λόγια, διά να μη παραμείνης τυφλός μέχρι τέλους της ζωής σου και στερηθής το θεοφιλές κέρδος των.

Να αφοσιωθής εις την ανάγνωσιν των θείων Γραφών, που αποκαλύπτουν εις τον άνθρωπον τον δρόμον προς την πλέον εναργεστάτην οπτασίαν του θείου μεγαλείου, έστω
και αν, αμέσως, δεν δοκιμάσης την γλυκύτητα των νοημάτων, επειδή ακόμη ο νους σου δεν έχει καθαρισθή και δεν έχει απομακρυνθή της ύλης.

 

Από το βιβλίο του Καλλινίκου Ιερομονάχου Αγιορείτου «Μικρός Ευεργετινός», Άγιον Όρος – Αθήναι 2000.