Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου φροντίζει τους πεινώντες

5 Ιουλίου 2022

Αν και είναι τραγικό να σκέφτεται κανείς ότι ολόκληρες οικογένειες, παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι άνθρωποι και ασθενείς στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό, το αισιόδοξο είναι ότι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή της χώρας υπάρχει η εκκλησία και τα μοναστήρια που μέσω του ποιμαντικού τους έργου δεν αφήνουν τα παιδιά τους να εξαθλιωθούν και να πεινάσουν.

Κάθε μήνα η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου προσφέρει 50.000 ευρώ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με στόχο να ενισχυθούν τα προσφερόμενα συσσίτια, καθώς στην Αθήνα περίπου 10.000 άτομα από 73 σημεία της Αθήνας τρέφονται από τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 Η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα, καθώς ταυτόχρονα σημαντική προσφορά δίνεται και στα συσσίτια μητροπόλεων σε όλη την Ελλάδα, προσφέροντας χιλιάδες τόνους τροφίμων για το καθημερινό φαγητό των άπορων ενοριτών.

Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η βοήθεια προς την ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Ανταποκρινόμενη η Μονή Βατοπαιδίου στο κάλεσμα συγκέντρωσης τροφίμων της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, τον Απριλίου του 2017 (μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας και εν όψει του Πάσχα), προσέφερε ποσότητα χιλίων κιλών κατεψυγμένων πουλερικών για την κάλυψη των αναγκών του Φιλανθρωπικού Προγράμματος «Το καλάθι του πτωχού αδελφού» της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, με τον οικείο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο, τους εθελοντές του Φιλανθρωπικού Προγράμματος και τους αναξιοπαθούντες αποδέκτες του Φιλανθρωπικού Προγράμματος να εκφράζουν εκ βάθους καρδίας τις θερμές ευχαριστίες προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη γέροντα Εφραίμ και τη συνοδεία του, για την προσφορά τους αυτή[1].

Επίσης, μεγάλη ποσότητα τροφίμων μακράς διάρκειας προσέφερε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος ενόψει του Πάσχα του 2017. Συγκεκριμένα, με προσωπική φροντίδα του Καθηγούμενου της Μονής Αρχιμανδρίτη γέροντα Εφραίμ, παρελήφθησαν τρόφιμα συνολικού βάρους 11 περίπου τόνων, τα οποία διά του Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογενείας, διοχετευθήκαν σε 700 άπορες οικογένειες της περιοχής τις παραμονές του Πάσχα αλλά και τις ημέρες του Δωδεκαημέρου του 2018[2]. Από τις ευχαριστίες που απεύθυνε ο οικείος μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος προκύπτει ότι η βοήθεια αυτή δεν πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά αλλά έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν[3].

Το 2015, στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος απεστάλησαν περίπου δύο τόνοι τροφίμων για τους φυλακισμένους του Μαλανδρίνου και της Αμφίσσης αλλά και για οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, μετά από σχετικό αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος.[4]

Τον Φεβρουάριο του 2019, στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, εκτός από παροχή τροφίμων, ενισχύθηκαν όλες οι προνοιακές δομές τις οποίες λειτουργεί η Μητρόπολη και ιδιαίτερα το Αννουσάκειο Ίδρυμα. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ευγενώς απέστειλε προς το Αννουσάκειο Ίδρυμα μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ενισχύοντας έτσι τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργούν στο Ίδρυμα όπως το συσσίτιο, το κοινωνικό παντοπωλείο και τις δυο δομές «Βοήθεια στο σπίτι»[5]που εξυπηρετούν 400 οικογένειες αλλά και μεμονωμένα άτομα.Το Ίδρυμα, προσφέρει 1500 μερίδες φαγητού σε εβδομαδιαία βάση, τρόφιμα και είδη ρουχισμού σε εμπερίστατες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα. Το κοινωνικό του Ιατρείο στελεχώνεται από 15 εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπου εξετάζονται καθημερινά δωρεάν δεκάδες πολύπαθοι συνάνθρωποι μας και δίδονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Παράλληλα φιλοξενεί 90 άτομα, κυρίως τρίτης ηλικίας, Α.Μ.Ε.Α, ανοοικούς, κ.α.. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο όλες αυτές οι δομές που προσφέρουν ποιότητα ζωής και απλώνουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε εκατοντάδες συνανθρώπους της ευρύτερης περιοχής δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσει εάν δεν υπήρχε η αγάπη των δεκάδων συνοδοιπόρων και φίλων του Αννουσάκειου, με εξέχουσα την Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου[6]» ενώ στην για την αντίστοιχη βοήθεια που παρασχέθηκε από την Μονή το 2019 δήλωσε ότι «μέσω της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου μας δίδεται η δυνατότητα να μεταμορφώνουμε τον αβίωτο βίο εκατοντάδων αδελφών μας σε ελπίδα και χαρά[7]».

Στη Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, «αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι ο Αγιορείτικος Μοναχισμός είναι μεν εκτός του κόσμου, προσεύχεται όμως και δρα ουσιαστικά, ενισχύοντας τα έργα της Εκκλησίας, που διακονεί τον κόσμο» εστάλησαν από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου μεγάλη ποσότητα τροφίμων, προς ενίσχυση της λειτουργίας των δύο επισιτιστικών δομών, στο Σπήλι και στον Φουρφουρά, τα οποία παρασκευάζουν γεύματα κάθε ημέρα στηρίζοντας δεκάδες ηλικιωμένους, ασθενείς και μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σε 80 μικρά και ορεινά χωριά του νοτίου Ρεθύμνου[8].

Το 2018, στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου δείχνοντας την έμπρακτη στήριξή της, ενίσχυσε το κοινωνικό παντοπωλείο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου – Πλωμαρίου με την αποστολή 5 τόνων τροφίμων τα οποία  διατέθηκαν για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των κοινωνικά αδύναμων συνανθρώπων μας[9]. Επίσης το ίδιο έτος σημαντική βοήθεια δόθηκε και στη Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όπως προκύπτει και από την ευχαριστήρια επιστολή του οικείου Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου[10], γεγονός το οποίο επαναλήφθηκε και την περίοδο της Σαρακοστής του 2019[11].

Στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, εν όψει της Εορτής των Χριστουγέννων του 2018 και του 2019, προσφέρθηκε από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ένας τόνος τροφίμων. Η προσφορά δόθηκε στην τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων «Η Θεοπροσφορά», και μέρος της απεστάλη  στα «Γεύματα Αγάπης» του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου και του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου καθώς επίσης και στα Ιδρύματα της Ι. Μητρόπολης Κορίνθου[12],[13].

Επίσης, ένας τόνος τροφίμων δόθηκε προ των εορτών των Χριστουγέννων του 2016 στην Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων προς ενίσχυση του Κοινωνικού της Παντοπωλείου[14]. Αντιστοίχως βοήθεια δόθηκε και προς τη Μητρόπολη Σύρου και Τήνου στις εορτές του Δωδεκαημέρου του 2018,στα πλαίσια του προγράμματος της Ιεράς Μητρόπολης «Είμαστε μια Οικογένεια»,[15] και προς την Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου εν όψει των Χριστουγέννων του 2019 καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο σε τρόφιμα όσο και σε άλλα απαραίτητα είδη[16].

Ανάλογη βοήθεια (ενός τόνου τροφίμων) χορηγήθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως προς τα ιδρύματα και το Συσσίτιο της Μητρόπολης το οποίο διαθέτει καθημερινά 400 μερίδες φαγητού, ενώ στα ιδρύματά της περιθάλπονται περί τους 200 γέροντες και γερόντισσες[17].

Η Μονή Βατοπαιδίου στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο πολυσχιδές κοινωνικό έργο και της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, αποστέλλοντας μεγάλες ποσότητες λαδιού, για να διατεθούν στα καθημερινά συσσίτια «Άρτος ο Επιούσιος» που καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες εκατοντάδων απόρων και ανήμπορων να αυτοεξυπηρετηθούν κατοίκων της Κατερίνης[18].

Τα παραπάνω βοηθήματα είναι ενδεικτικά και δεν δίδονται άπαξ όπως προκύπτει και από τις ευχαριστήριες επιστολές των οικείων Μητροπολιτών προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου. Άλλες Μητροπόλεις που λαμβάνουν αυτά τα σημαντικά βοηθήματα και συνεργάζονται με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η ελληνική οικογένεια είναι οι Ιερές Μητροπόλεις Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,  Ελευθερουπόλεως, Πατρών, Λαρίσης και Φλωρίνης[19],  κλπ.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

 

Παραπομπές:

[1]Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου αρωγός στο φιλανθρωπικό έργο της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας, https://www.pemptousia.gr/2017/04/i-i-m-m-vatopediou-arogos-sto-filanthropiko-ergo-tis-i-m-mantinias-ke-kinourias/ – ανακτήθηκε την 01/02/2019.

[2]700 δέματα σε εμπερίστατες οικογένειες ενόψει των Χριστουγέννων – Σημαντική βοήθεια από την Μονή Βατοπαιδίου,https://imd.gr/2017/12/700 – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[3]Νέα βοήθεια σε τρόφιμα από την Μονή Βατοπαιδίου στην Ι.Μ. Δημητριάδος, https://www.pemptousia.gr/2017/03/nea-voithia-se-trofima-apo-tin-moni-vatopediou/-ανακτήθηκε την 01/02/2019.

[4]Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος ευχαριστεί την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, https://agiathimia.com/%CE%B7– ανακτήθηκε την 08/02/2019.

[5]Το Αννουσάκειο Ίδρυμα Ευχαριστεί την Ι. Μ. Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, http://www.annousakeio.gr,  ανακτήθηκε την 05/02/2019.

[6]Νέα προσφορά αγάπης της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου,https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/27129-nea-prosfora-agapis-tis-imm-batopaidiou-uper-tou-annousakeiou

– ανακτήθηκε την 18/02/2019.

[7]Νέα προσφορά αγάπης της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου στην Ι.Μ.Κισάμου, https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%ce%b9-%ce%bc-%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%ac%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85/nea-prosfora-agapis-tis-i-m-m-vatopaidiou-stin-i-m-kisamou/, ανακτήθηκε την 17/12/2019.

[8]Ευχαριστήριο της Μητρόπολης Λάμπης στη Μονή Βατοπαιδίου,https://www.vimaorthodoxias.gr/agioreitika-nea/efcharistirio-tis-mitropolis-labis-sti-moni-vatopaidiou/ – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[9]Το παντοπωλείο του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου ευχαριστεί την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου,https://www.romfea.gr/diafora/25878-to-pantopoleio-tou-agiou-nikolaou-plomariou-euxaristei-tin-imm-batopaidiou – ανακτήθηκε την 06/02/2019.

[10]Η Ι.Μ. Καλαβρύτων ευχαριστεί για ακόμη μια φορά την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/24001-i-im-kalabruton-euxaristei-gia-akomi-mia-fora-tin-imm-batopaidiou – ανακτήθηκε την 08/02/2019.

[11]Η Ι.Μ. Καλαβρύτων ευχαριστεί την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/, ανακτήθηκε την 17/04/2019.

[12]Η Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου πλουτίζει τα «Γεύματα Αγάπης»,http://www.diakonima.gr/2018/12/21/i-i-m-m-vatopediou-ploutizi-ta-gevmata-agapis/ – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[13]Έναν τόνο κοτόπουλα προσέφερε η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου,https://www.orthodoxianewsagency.gr/ieres-mones/enan-tonno-kotopoula-prosefere-i-i-m-m-vatopaidiou/, ανακτήθηκε την 17/12/2019.

[14]Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ι.Μ. Κερκύρας από την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου,https://www.vimaorthodoxias.gr/mitropoleis/enischisi-tou-kinonikou-pantopoliou-tis-i-m-kerkiras-apo-tin-i-m-m-vatopediou/ – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[15]Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων και ειδών ρουχισμού και υπόδησης στην Τήνο, https://www.romfea.gr/diafora/25636-sunexizetai-i-dianomi-trofimon-kai-eidon-rouxismou-kai-upodisis-stin-tino – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[16]Η Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου αρωγός της Ι.Μ. Κιλκισίου, https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/33785-i-imm-batopaidiou-arogos-tis-im-kilkisiou, ανακτήθηκε την 17/12/2019.

[17]Η Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως ευχαριστεί τον Γέρ. Εφραίμ & τη Μονή Βατοπαιδίου,https://www.pemptousia.gr/2017/04/i-i-m-alexandroupoleos-efcharisti-ton-ger-efrem-ti-moni-vatopediou/ – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[18]Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ενισχύει τη φιλανθρωπική διακονία της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, http://www.diakonima.gr/2017/12/11/i-iera-moni-vatopediou-enischii-ti-filanthropiki-diakonia-tis-ieras-mitropolis-kitrous-katerinis-ke-platamonos/ – ανακτήθηκε την 07/02/2019.

[19]Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου δίπλα στους απόρους, https://www.vatopedi.gr/ergo/i-iera-moni-vatopediou-dipla-stous-aporous/ – ανακτήθηκε την 01/02/2019.