Ζητήματα κατά την περίοδο της επιδημίας του covid-19
28 Ιουλίου 2022Απεργία ιατρών- επίταξη ιατρικών υπηρεσιών
Η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στα συστήματα Υγείας σε συνδυασμό με την σε πολλές περιπτώσεις υποστελέχωσή τους, αλλά και της ανισοκατανομής προσωπικού γεωγραφικά και ανά ειδικότητα, οδήγησε σε εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού (burn out) ,τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Ένα μέσο άσκησης πίεσης προς την πολιτική ηγεσία, αλλά και γνωστοποίησης του βαθμού του προβλήματος στην υπόλοιπη κοινωνία ήταν και η απεργία των υγειονομικών που στελεχώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικά μεσούσης μίας υγειονομικής κρίσης, η απεργία εγείρει ζητήματα ηθικής και νομιμοποίησης. Ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, επηρεάζει όμως και τους υγειονομικούς καθώς πλήττει την αξιοπιστία τους και την συλλογική προσπάθεια, αποτελώντας ίσως παράγοντα που δεν προάγει την σύμπνοια της κοινωνίας και την ομόθυμη συστράτευση στην αντιμετώπιση της πανδημίας [79]. Αποτελεί όμως και ένα παράδειγμα προβληματισμού για την στάση και ευθύνη του ιατρού απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, για την στάση της κοινωνίας απέναντι στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εκτεθειμένο σε κίνδυνο, αλλά και την πρακτική του κράτους όσον αφορά στην ανάπτυξη, στην χρηματοδότηση και στην λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας [79,80].
Η επίταξη ιατρικών υπηρεσιών ιατρών εκτός δημοσίου συστήματος Υγείας επιλέχθηκε ως μέτρο στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε άλλος τρόπος εύρεσης ιατρών (έκτακτες τοποθετήσεις, μετακινήσεις προσωπικού, εθελοντική προσφορά ιατρών) για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες . Η επίταξη εργασίας αποτελεί «εντελώς εξαιρετικό θεσμό, που δικαιολογείται μόνο ως ultimum refugium και μόνο σε ειδικές περιστάσεις» [80].
Ειδικές ομάδες πληθυσμού
H πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, σε διαγνωστικό έλεγχο και σε περιορισμό μετακίνησης εφόσον αποδειχθεί φορεία ή νόσηση για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως είναι οι άστεγοι και οι μετανάστες, είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου διασποράς της νόσου. Ειδικότερα, όσον αφορά στους μετανάστες, η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες ελέγχου δεν πρέπει να συναρτάται με το μεταναστευτικό τους καθεστώς (νομιμότητα , εγκυρότητα εγγράφων), γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία [67]. Παράλληλα βέβαια εξυπηρετεί την ισότιμη μεταχείριση και προστατεύει την αξία της ανθρώπινης ζωής και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ