Αφιερωμένες στην Μικρασιατική Καταστροφή οι εκδηλώσεις στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους για την Πανσέληνο του Αυγούστου
11 Αυγούστου 2022Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και μνημεία θα εορταστεί αύριο το βράδι σε ολόκληρη τη χώρα η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος της 12ης Αυγούστου 2022.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού οι πολίτες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε 105 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ εκδηλώσεις κάτω από το φως του φεγγαριού θα πραγματοποιηθούν σε 50 από αυτούς.
Οι εκδηλώσεις για την Πανσέληνο του Αυγούστου που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2000 και μετρούν 22 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, έχουν γίνει πλέον θεσμός. Φέτος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η διοργάνωση που θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 (απόψε) στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου είναι αφιερωμένη σε αυτή.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν: συναυλίες, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση αλλά και ξεναγήσεις.
Έτσι εκτός από το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου που είναι το μεγαλύτερο και το πιο φωτεινό φεγγάρι του καλοκαιριού ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε χώρους που δεν επισκέπτεται συχνά αλλά και να παρακολουθήσει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Στο Μουσείο της Ακρόπολης η Πανσέληνος θα τιμηθεί με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ.
Η αφίσα των εκδηλώσεων
Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία».
Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.
Ανοιχτοί χώροι και εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
Συγκεκριμένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν:
Μουσική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (στους εξωτερικούς χώρους) ενώ η είσοδος στις υπαίθριες εκθέσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό από τις 20:00έως τις 23:00.
Ο Μακεδονικός τάφος «Μακρίδη Μπέη» στο Δερβένι θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης.
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα παραμείνει με ελεύθερη είσοδο (ελεγχόμενη) για το κοινό από τις 18:00 έως τις 21:00.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με κύριο συντελεστή και συντονιστή τον μουσικό, καθηγητή και σολίστ κιθάρας Γιάννη Ανδρόνογλου υπό τον τίτλο «Το ταξίδι συνεχίζεται….»/ «Travelling goes on».
Θα ερμηνευθούν έργα και διασκευές του Γιάννη Ανδρόνογλου με αναφορές στις δημώδεις μουσικές παραδόσεις Κρήτης, Μικρασίας και Θράκης.
Η εκδήλωση θα γίνει με την υποστήριξη του Σωματείου των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Είσοδος Ελεύθερη (Κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2313306421, 2313396422).
Στο Επταπύργιο, ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης.
Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και στο Κιλκίς, την Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.