Άγιος Διονύσιος, Φανέρωση του αγίου στους ναυαγούς και θαυμαστή εξυπηρέτηση στον ναό!

25 Αυγούστου 2022

Άγιος Διονύσιος της Ζακύνθου.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένα πλοίο που βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή έξω από την Ζάκυνθο εν μέσω τρικυμίας και το οποίο δεν μπορούσε να αντέξει τα απειλητικά κύματα άρχισε να βυθίζεται.

Τρεις ευσεβείς ναύτες επικαλέστηκαν την βοήθεια του αγίου Διονυσίου και ρίχτηκαν στην αγριεμένη θάλασσα.

Ο άγιος Διονύσιος τους φανερώθηκε, καταπράυνε την ορμή των κυμάτων και τους οδήγησε κολυμπώντας στην Ζάκυνθο.

Όταν έφτασαν στην στεριά και όπως ήταν βρεγμένοι κατευθύνθηκαν στον ναό του αγίου για να τον προσκυνήσουν και να τον ευχαριστήσουν για την διάσωσή τους.

Οι διασωθέντες κατά την άφιξή τους στον ναό ζήτησαν να τους ανοίξουν την ιερή λάρνακα για να προσκυνήσουν το άγιο σκήνωμα και να βρέξουν με τα δάκρυά τους τα πόδια του αγίου.

Δυστυχώς, όμως, έλειπε ο εφημέριος ο οποίος κρατούσε το κλειδί της λάρνακας και γι’ αυτό οι τρεις ναυαγοί αποφάσισαν να προσκυνούσαν μόνον την ιερή λάρνακα του αγίου και να αναχωρήσουν.

Ξαφνικά, όμως, ακούστηκε τριγμός και άνοιξε αυτομάτως η κλειδωμένη λάρνακα προς έκπληξη των διασωθέντων και των λοιπών πιστών που βρέθηκαν εκείνη την στιγμή στον ναό!

Αφού, ασπάστηκαν με κατάνυξη τους άγιους του πόδες, έκλεισε και πάλιν αυτομάτως η λάρνακα, όπως προηγουμένως, και φεύγοντας οι ναύτες διηγούνταν και κήρυτταν τα παράδοξα θαύματα που έκανε σ’ αυτούς ο άγιος Διονύσιος ο θαυματουργός.

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας, μήνας Αύγουστος, τόμος η’.