Άγιος Μάξιμος, Και χωρίς γλώσσα το στόμα του δεν σταμάτησε να ομολογεί την αλήθεια!

13 Αυγούστου 2022

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο αυτοκράτορας Κώνστας απέτυχε να εξουθενώσει τον άγιο Μάξιμο και τους δύο μαθητές του Αναστάσιο και Αναστάσιο με την εξορία! Επίσης, δεν πείστηκαν από τις απειλές και τις αιρετικές κακοδοξίες τους οι οποίες ακούγονταν  από σοφούς, αρχιερείς και άρχοντες. Και τέλος ο αυτοκράτορας διέταξε να τους μαστιγώσουν, να τους διαπομπέψουν και να τους κόψουν το χέρι και την γλώσσα.

Ο άγιος βρισκόταν τότε, στην ηλικία των 80 ετών και παρ’ όλα αυτά δεν τον λυπήθηκαν και έτσι για τρεις μέρες τον βασάνιζαν χωρίς κανένα έλεος. Το ίδιος, βεβαίως, συνέβη και στους μαθητές του και γι΄αυτό την τρίτη ημέρα οι σάρκες τους ήταν πρησμένες και μαύρες και ανέδιδαν αφόρητο δυσοσμία.

Εντούτοις οι αιμοσταγείς αυτοί άνθρωποι έκοψαν την θεολόγο γλώσσα του αγίου από τον φάρυγγα για να μην ελέγχει τις αιρετικές τους κακοδοξίες. Το ίδιο υπέστη και ο ένας από τους δύο μαθητές του.

Εντούτοις όμως, και οι δύο άγιοι δεν στερήθηκαν του χαρίσματος της ομιλίας και συνέχισαν να μιλούν και να τους ελέγχουν.

Και γι’ αυτό ακολούθησε και το κόψιμο του δεξιού τους χεριού για να μην μπορούν να γράφουν τους ελεγκτικούς τους λόγους και να ομολογούν την αλήθεια.

Ακολούθως τους διαπόμπευσαν στην αγορά σαν ληστές και κακούργους, εμπαίζοντας τους.  Μετά από αυτό τους εξόρισαν στην Λαζική, τον καθένα σε διαφορετικό μέρος για να μην έχουν κάποια παρηγοριά μεταξύ τους…

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας, μήνας Ιανουάριος, τόμος η’.