Όταν δεν ευχαριστούμε ενώ είναι δίπλα μας τα αγαθά του Θεού, γίνεται αναγκαία η αφαίρεσή τους για να τα αισθανθούμε!

20 Αυγούστου 2022

Μέγας Βασίλειος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μεγάλου Βασιλείου
Ομιλία εις την μάρτυρα Ιουλίτταν και εις τα υπόλοιπα της ομιλίας περί Ευχαριστίας που εξεφωνήθη προηγουμένως

 

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=349472

 

6. Είναι λοιπόν γνώρισμα ευγνώμονος ψυχής το να μη δυσανασχετή διά τον χωρισμόν, αλλά να ευχαριστή διά την αλλά να ευχαριστή δια την αρχικήν σύνδεσιν αυτόν, ο οποίος έκαμε την συγκλήρωσιν. Εσύ όμως και όταν εζούσεν η γυναίκα σου ή ο φίλος ή το παιδί ή οποιοσδήποτε απ’ αυτούς που τώρα θρηνείς, δεν ευχαριστούσες δια τα παρόντα αυτόν που σου τα έδωσε, αλλά τον κατηγορούσες δι’ αυτά που σου έλλειψαν.

Εάν μεν συγκατοικούσες με μόνην την γυναίκα, παρεπονείσο, διότι δεν είχε παιδιά τέτοια που ήθελες, εάν δε είχες τα παιδιά, διότι δεν είχες πάρα πολλά πλούτη ή διότι έβλεπες να ευημερούν μερικοί από τους εχθρούς σου.

Πρόσεχε λοιπόν μήπως τυχόν ημείς δια τους εαυτούς μας κάμνομεν αναγκαίας τας στερήσεις των αγαπημένων προσώπων, με το να μη τα αισθανώμεθα μεν όταν είναι παρόντα, και να τα επιθυμούμεν δε όταν φύγουν από την ζωήν.

Επειδή δηλαδή δεν ευχαριστούμεν ενώ είναι δίπλα μας τα αγαθά του Θεού, γίνεται αναγκαία η αφαίρεσίς των δια να τα αισθανθούμεν. Διότι όπως τα μάτια δεν βλέπουν το πολύ πλησίον κείμενον, αλλ’ έχουν ανάγκην από κάποιαν κανονικήν απόστασιν, το ίδιον και αι αχάρισται ψυχαί, έρχονται δηλαδή εις συναίσθησιν με την απομάκρυνσιν των αγαθών της δωρεάς, που παρήλθε.

Διότι όταν απελάμβαναν τα αγαθά, δεν ανεγνώριζαν καμμίαν χάριν εις τον δοτήρα. Μετά την στέρησιν όμως μακαρίζουν το παρελθόν.

Αλλά κανένας από μας δεν αποκλείεται από καμίαν περίστασιν της ζωής από το να ευχαριστή τον Θεόν, εάν μεν ευγνωμοσύνην θέλη να αναλογίζεται κάθε πράγμα.

Διότι η ζωή του καθενός από μας έχει πολλά σημεία προς εξέτασιν και μάλιστα όχι δυσάρεστα, εάν βεβαίως καταδεχθούμεν να αποβλέπωμεν προς το κατώτερον και έτσι από την σύγκρισιν με το χειρότερον να υπολογίζωμεν πόσον αξίζει το αγαθόν που κατέχομεν.

 

Απόσπασμα από την ομιλία του Μεγάλου Βασιλείου «Εις την μάρτυρα Ιουλίτταν και εις τα υπόλοιπα της ομιλίας περί Ευχαριστίας που εξεφωνήθη προηγουμένως», όπως δημοσιεύεται σε μετάφραση στον τόμο Βασιλείου Καισαρείας του Μεγάλου, «Άπαντα τα έργα, τόμος ζ’, Ομιλίαι και λόγοι», των εκδόσεων «Πατερικαί Εκδόσεις «Γρηγόριος ο Παλαμάς», Θεσσαλονίκη 1973. Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Βασίλειος Ψευτογκάς.