Απόστολος Ιωάννης, Πώς έγινε χριστιανός ο ιερέας του Δία μαζί με όλους τους οικείους του

26 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Απόστολος Ιωάννης με τον μαθητή του Πρόχορο.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Γράφει ο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη Πρόχορος:
Την άλλη μέρα μου είπε ο Ιωάννης:
– Τέκνον Πρόχορε, να πάμε στα χωριά του νησιού για να διδάξουμε τους ανθρώπους προτού αναχωρήσουμε από την Πάτμο.

Και έτσι έγινε.

Και ενώ δίδασκε ο Ιωάννης σε έναν τόπο ο οποίος ονομαζόταν Αγροικία, υπήρχε εκεί και ένας ιερέας του Δία που ονομαζόταν Εύχαρις. Ο ιερέας αυτός είχε έναν γιο ο οποίος ήταν τυφλός και βρισκόταν κι αυτός ανάμεσα στους ακροατές του λόγου του Ευαγγελιστή Ιωάννη και μάλιστα άκουγε με μεγάλη προθυμία.

Ξαφνικά, όμως, είπε στον Ευαγγελιστή:
– Διδάσκαλε διά τον Θεό τον οποίος κηρύττεις, επειδή ακούω με γλυκύτητα τα λόγιά σου και ευφραίνομαι, κάνε προσευχή για μένα να αναβλέψω και να δω και το πρόσωπό σου και να ευφρανθώ περισσότερο.

Ο Απόστολος Ιωάννης τον λυπήθηκε και γνωρίζοντας ότι έχει πίστη για να σωθεί, τον κράτησε από το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού στο πρόσωπό του είπε:
– Εν ονόματι Ιησού Χριστού, ανάβλεψον!

Βλέποντας το θαυμαστό αυτό γεγονός ο Εύχαρις, έπεσε στα πόδια του Ιωάννη, προσκυνώντάς τον και παρακαλώντας να επισκεφθεί το σπίτι τους για να κάνει τόσον αυτόν όσο και τους οικείους του δούλους τους Θεού.

Έτσι αφού πήγαμε στο σπίτι τους και ο Ιωάννης τους δίδαξε περαιτέρω και τους κατήχησε, όπως έπρεπε, τους βάπτισε στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Σεπτέμβριος, τεύχος 76.