Όσιος Κοσμάς Ζωγραφίτης, Ο σκανδαλισμός του κατά το προσκύνημά του στο Βατοπαίδι

22 Σεπτεμβρίου 2022

Όσιος Κοσμάς Ζωγραφίτης.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποτε, όταν ο όσιος Κοσμάς ήταν νεαρός Μοναχός στην Ιερά Μονή Ζωγράφου, ζήτησε ευλογία από τον Ηγούμενο της Μονής να πάει αντάμα με άλλους μοναχούς στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου την μέρα της εορτής του Ευαγγελισμού.

Ο νεαρός Μοναχός επιθυμούσε να προσκυνήσει την Αγία Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου καθώς και τα λοιπά ιερά σεβάσμια λείψανα των αγίων που υπάρχουν στην Μονή.

Δυστυχώς, όμως, ο όσιος σκανδαλίστηκε, γιατί μόλις μπήκε στην Εκκλησία είδε μια γυναίκα η οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες στον ναό, φροντίζοντάς τον, το ίδιο και στην τράπεζα, όπου έτρωγαν οι πατέρες, όπως και στις υπόλοιπες εργασίες του Μοναστηριού.

Ο νεαρός Μοναχός στεναχωρήθηκε για την παρουσία της γυναίκας μέσα στην Μονή, γιατί θεώρησε πως αυτό ήταν κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους Μοναχούς.

Όταν επέστρεψαν στην Μονή Ζωγράφου ο ηγούμενος παρατήρησε πως ήταν στεναχωρημένος και τον ρώτησε τι έχει. Και ο όσιος του εξομολογήθηκε αυτά που είδε κατά το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Όταν το άκουσε αυτό ο Ηγούμενος του είπε:
– Να ξέρεις παιδί μου πως εκείνη η γυναίκα που είδες ήταν Υπεραγία Θεοτόκος, η προστάτις της Μονής εκείνης και ολοκλήρου του Αγίου Όρους.

Όταν τα άκουσε αυτά ο όσιος ευχαρίστησε την Παναγία που καταδέχθηκε να εμφανιστεί σ’ αυτόν.

 

Διασκευή από τον τόμο, «Νέον Εκλόγιον» του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτη, του εκδοτικού οίκου Αστήρ.