Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας, Όταν ο στρατηγός του ζήτησε να τον βοηθήσει στην ιπποδρομία…

22 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Ιλαρίων ο Μέγας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένας Χριστιανός στρατηγός ο οποίος ονομαζόταν Ιταλικός, λάμβανε μέρος σε μια επίσημη ιπποδρομία.

Ο αντίπαλος του ήταν ένας ασεβής ειδωλολάτρης που προσκυνούσε το είδωλο Μαρνάν και ο οποίος με τη συνεργεία μάγων έκανε αδρανή τα άλογα του και τους ηνιόχους, δηλαδή τους οδηγούς των αρμάτων.

Αυτός, λοιπόν, νικούσε και με αλαζονεία περίπαιζε και χλεύαζε τον Ιταλικό, λέγοντας μαζί με τους άλλους ειδωλολάτρες, «Πού είναι η βοήθεια του Θεού σου»; και άλλα.

Ο Ιταλικός, τότε, πήγε στον όσιο Ιλαρίωνα τον Μεγάλο και του είπε τα καθέκαστα και του ζήτησε βοήθεια.

Όταν τα άκουσε ο άγιος, δεν θεώρησε πως ήταν σκόπιμο να ευχηθεί για έναν τέτοιο σκοπό αναλογιζόμενος πως δεν έπρεπε να προσεύχεται στον Θεό για κάτι τόσο ασήμαντο.

Οι παριστάμενοι, όμως, παρακαλούσαν τον άγιο να βοηθήσει τον στρατηγό, επειδή οι ειδωλολάτρες βλασφημούσαν τον Χριστόν, πως δε μπορούσε να τους χαρίσει την νίκη.

Για τον λόγο αυτό πείστηκε ο άγιος Ιλαρίων να τον βοηθήσει.

Παίρνει, λοιπόν, ένα αγγείο από όστρακο με το οποίο έπινε νερό, το γεμίζει και το δίνει στον στρατηγό.

Ο Ιταλικός είδε μέσα στο σκεύος τα άλογα, τον εαυτό του και τους ηνιόχους οι οποίοι ήταν δεμένοι με μάγια των αντιπάλων τους.

– Πήγαινε, του λέει ο άγιος Ιλαρίων, και ράντισε με το νερό αυτό όσους ανθρώπους και άλογα βλέπεις μέσα στο αγγείο, κάνοντας πρώτα το σημείο του ζωοποιού σταυρού.

Ο στρατηγός Ιταλικός ευχαρίστησε τον άγιο και έκανε ότι του είπε.

Και έτσι νίκησε τους αντιπάλους του οι οποίοι καταντροπιάστηκαν ενώ πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον Χριστό για το θαυμαστό αυτό γεγονός.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Οκτώβριος, μήνας 10ος.