Άγιος Ιωάννης ο εν τω Ρήλλα, Νουθεσίες προς τον βασιλιά των Βουλγάρων Πέτρο

19 Οκτωβρίου 2022

Ο άγιος Ιωάννης ο εν τω Ρήλλα. (Σχέδιο του Ράλλη Κοψίδη)

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ο βούλγαρος βασιλιάς Πέτρος προσπάθησε να συναντήσει τον όσιο Ιωάννη στο όρος Ρίλλα στο οποίο ασκήτευε, ο όσιος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και γι’ αυτό ο βασιλιάς Πέτρος του έστειλε χρυσό και διάφορα οπωρικά, δηλαδή τρόφιμα μαζί με την πιο κάτω επιστολή. Στην επιστολή αναφέρει:

«Τω σεβασμίω μοι πατρί Ιωάννη ερημοπολίτη του Ρήλα Πέτρος βασιλεύς.

Ήκουσα της ημετέρας αγιωσύνης το φιλόθεον ήθος και την αγγελικήν πολιτείαν όθεν [γι’ αυτό] επεθύμησα να ιδώ την σην Οσιότητα, ελπίζων να απολαύσω πολλήν ωφέλειαν εκ της συνομιλίας μας.

Επειδή η ματαία δόξα του κόσμου τούτου, αι ηδοναί και ο πλούτος, αυτά καταποντίζουσιν ημάς ωσάν κύματα της θαλάσσης και σκοτιζόμενοι από τας ταραχάς και φροντίδας, δεν δυνάμεθα να ενατενίσωμεν [κοιτάξουμε] εις το φως της καθαράς μετανοίας, διά τούτο και επεθύμουν να απολαύσω ολίγον τινά φωτισμόν από την αγιωσύνην σου, Οσιώτατε Πάτερ· αλλ’ όμως και αυτής της χάριτος εστερήθην διά το πλήθος των αμαρτιών μου.

Όθεν παρακαλώ καν [τουλάχιστον] να μοι [μου] στείλητε παρηγοριάν τινά και παράκλησιν διά λόγου, ίνα δροσίσω τον καύσωνα της θλίψεώς μου· διότι γνωστόν είναι, τίμιε Πάτερ, εις την αγιωσύνην σου, πόσος χειμών πειρασμών και πόσαι ταραχαί καταβυθίζουσι τας καρδίας των βασιλέων»!

 

Ο όσιος Ιωάννης απάντησε στον βασιλιά Πέτρο τα εξής:

«Τω ευσεβεστάτω αυτοκράτορι του Βουλγαρικού σκήπτρου, βασιλεί Πέτρω, ο πτωχός Ιωάννης.

Όλα τα δώρα της υμετέρας βασιλείας δεν είναι χρήσιμα εις ημάς. Όθεν τα μεν οπωρικά μόνον εδέχθην και επαινώ την αγάπην υμών· το δε χρυσίον ας έχη η βασιλεία σου, διότι αυτό πολύ βλάπτει τους Μοναχούς, μάλιστα δε εις τους αναχωρητάς είναι παντελώς άχρηστον -διότι εις τι δύνανται να το μεταχειρισθώσιν;

Εάν λοιπόν την Βασιλείαν των ουρανών θέλης να κληρονομήσης, ω βασιλεύ, γενού [να γίνεις] πράος και ευπλησίαστος [ευκολοπλησίαστος] εις τους υπηκόους σου, έχων τας βασιλικάς ταύτας αρετάς, ήτοι την συμπάθειαν και το έλεος· διότι δι’ αυτών θέλει λάμπει περισσότερον η πορφύρα και το διάδημα της βασιλείας σου, ίνα χαροποιή όλους όσοι εισέρχονται και εξέρχονται από το παλάτιον της σης γαληνότητος.

Φεύγε [απόφευγε] τας αδικίας και αρπαγάς.

Έχε την μεν μνήμην του θανάτου ως σύζυγον, τους δε στεναγμούς και τα δάκρυα ως φίλτατα τέκνα.

Γενού ευπειθής [υπάκουος] και υπήκοος εις την Εκκλησίαν του Χρίστου, την Μητέρα σου, και τίμα τους εν αυτή πρωτόθρονους.

Ίνα και ο Βασιλεύς των βασιλευόντων, διορών [βλέποντας] την ταπείνωσίν σου, χαρίσηταί σοι [σου χαρίσει] τα αγαθά, α [τα οποία] ητοίμασε τοις αγαπώσιν αυτόν εν τη Βασιλεία των ουρανών».

Όταν έλαβε την επιστολή αυτή ο βασιλιάς την κατασπαζόταν και την διάβαζε συνέχεια, απολαμβάνοντας την ως θησαυρό βρίσκοντας σ’ αυτήν παρηγοριά.

Η μνήμη του οσίου Ιωάννη τιμάται στις 19 Οκτωβρίου.

 

Από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Οκτώβριος, τόμος 10ος.