Γέρων Θαδδαίος: Η ψυχή αισθάνεται μόνη της, επειδή η δύναμη της Χάρης του Θεού μειώθηκε μέσα της

16 Οκτωβρίου 2022

Ο Σέρβος Γέροντας, Ιερομόναχος Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας (1914-2003).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Για τις καταστάσεις της ψυχής

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=354882

 

Εμείς δεχόμαστε τις σκέψεις από εκείνον που μας τις εκπέμπει, όπως το ραδιόφωνο τους ήχους, και αυτό είναι πιο γρήγορο από τη ραδιοφωνική σύνδεση: μόλις σκεφτείς, αμέσως έχεις «επαφή».

Αν δεν είμαστε σε διαρκή προσευχή, μας παρουσιάζονται (στις σκέψεις) τα πρόσωπα που τρέφουν κάποια αισθήματα για μας, και, αν κι εμείς έχουμε αισθήματα για εκείνα, τότε γινόμαστε εντελώς αιχμάλωτοι σ αυτές τις σκέψεις, επειδή η σαρκική αγάπη βασανίζει (τους ανθρώπους).

Αν βασανίζει, τότε τι είδους αγάπη είναι αυτή;
Τα κακά πνεύματα μας αιχμαλωτίζουν με διάφορους τρόπους. Εμείς νομίζουμε ότι κάτι που κάνουμε είναι καλό, ενώ αργότερα καταλήγει ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε σκεφτεί καν αυτό.

Μόλις εμφανιστεί κάποια επιθυμία, κάποια γήινη σκέψη, αμέσως έρχεται από το πλάι προειδοποίηση, κι εμείς αντί να τιναχτούμε, να αποτραβηχτούμε και να πετάξουμε από μέσα μας τέτοιους λογισμούς, τους ποθούμε και παραξενευόμαστε τι είναι αυτό που μας βρήκε.

Όμως αυτές οι προειδοποιήσεις έρχονται με τη μορφή πειρασμών: η ψυχή πηγαίνει από πτώση σε πτώση και δεν μπορεί να συνέλθει.

Στη ζωή μου με ακολουθούσαν οι πτώσεις, οι κακουχίες και οι δυσκολίες, αλλά δεν γίνεται να ήταν διαφορετικά. Οι άγιοι Πατέρες λένε: «Ο Κύριος μας οδηγεί κοντά Του μέσα
από πολλές δυσκολίες, πτώσεις, απορρίψεις, περιφρονήσεις και πόνους της καρδιάς».

Υπάρχουν καταστάσεις που ο άνθρωπος πέφτει σε απελπισία και θλίψη, αλλά αυτό είναι ένα είδος υπερηφάνειας.

Αν ο άνθρωπος δεχθεί τις απολαύσεις αυτού του κόσμου, τότε πάλι ακολουθεί η απελπισία, επειδή εκεί δεν βρίσκεται ο Κύριος, κι ο άνθρωπος αναζητά την παρηγοριά στα
αντικείμενα.

Κάθε άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά, ας είναι εκεί και οι γονείς, έως ότου να απελευθερωθεί απ’ αυτόν τον κόσμο, και μόλις τότε λαμβάνει την παρηγοριά από τον Θεό.

Η ψυχή αισθάνεται μόνη της, επειδή η δύναμη της Χάρης του Θεού (μέσα της) μειώθηκε, λόγω της δικής της στροφής προς αυτόν τον κόσμο και προς τον εαυτό της.

Αλλά δεν γίνεται και προς τις δύο πλευρές! Αν δεν ταπεινωθεί, η ψυχή δεν μπορεί να έχει πλήρως τη Χάρη του Θεού, επειδή (η μη ταπεινή ψυχή) θα έκανε κακή χρήση της θεϊκής δύναμης της Χάρης του Θεού και θα περνούσε στη μαύρη μαγεία, όπως είναι η χαρισματική δύναμη των αγγέλων που έπεσαν και πέρασαν στο κακό.

Ο Κύριος έχει πολλές δυσκολίες μαζί μας, για να μας καθαρίσει από το κακό. Αυτός επιθυμεί να μας δώσει τη θεϊκή δύναμη, αλλά αυτή η θεϊκή δύναμη την οποία θα μας χάριζε ο Κύριος στην πληρότητά της, επειδή δεν είμαστε ακόμα καθαρισμένοι από το κακό, θα μετατρεπόταν (σε μας, τέτοιοι που είμαστε) σε μαύρη μαγεία, όπως και σε κάποιους αγγέλους που έπεσαν στο κακό.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, Γέρων Θαδδαίος, «Ένας πνευματικός της εποχής μας», των εκδόσεων Πορφύρα. Μετάφραση από τα σερβικά Σβετλάνα Πέτσιν.