Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων, Θα κάνω τέτοια εκδίκηση, ώστε να θαυμάσει και να το διηγείται όλη η Αλεξάνδρεια!

12 Νοεμβρίου 2022

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Πατριάρχης Αλεξανδρείας, είχε ένα ανιψιό ο οποίος ονομαζόταν Γεώργιος.

Κάποτε, ο Γεώργιος είχε μια διαφορά με έναν καταστηματάρχη που είχε νοικιάσει από το Πατριαρχείο τα εργαστήρια του ο οποίος έβρισε πολύ τον νεαρό και του έδειξε μεγάλη καταφρόνηση που ο Γεώργιος κατέφυγε ντροπιασμένος και κλαίοντας στον Πατριάρχη.

Ο άγιος Ιωάννης όταν είδε τον ανιψιό του σ’ εκείνη την κατάσταση, τον ρώτησε να του πει ποια ήταν η αιτία της τόσο μεγάλης θλίψης του. Ο Γεώργιος άρχισε να διηγείται τι συνέβη, και μάλιστα ενώπιον άλλων που ήσαν παρόντες εκείνη την στιγμή.

Ο Γεώργιος καθ’ όλη την διάρκεια της διήγησής του, διέκοπτε τα λόγια του από το κλάμα και τα δάκρυα που έτρεχαν συνέχεια από τα μάτιά του.

Όταν ανιψιός του Πατριάρχη τους είπε το τι ακριβώς συνέβη και με τι λόγια τον έβρισε ο καταστηματάρχης, κάποιοι από τους παρόντες εκεί είπαν στον Πατριάρχη:
– Δέσποτα άγιε, μεγάλη προσβολή έκανε στην Αρχιερωσύνη σου υβρίζοντας τον ανιψιό σου τόσο αναίσχυντα αυτός ο τόσο ανάξιος άνθρωπος.

Αυτά τα είπαν, θέλοντας να εξωθήσουν τον Πατριάρχης να εκδικηθεί για την προσβολή στον ανιψιό του.

Ο άγιος Πατριάρχης ως έμπειρος γιατρός, θέλοντας να θεραπεύσει με γλυκό φάρμακο την πληγή και τον θυμό του νεαρού ανιψιού του, είπε:
– Λοιπόν, τόλμησε να σε υβρίσει; Ευλογητός ο Θεός, θα κάνω σ’ αυτόν τέτοια εκδίκηση, ώστε να θαυμάσει και να το διηγείται όλη η Αλεξάνδρεια!

Και όταν μετά από λίγο είδε ο Πατριάρχης, πως ο νεαρός είχε παρηγορηθεί από την πρόθεσή του να εκδικηθεί γι’ αυτό που του συνέβη, του φώναξε παράμερα και του είπε:
– Παιδί μου αγαπημένο, εάν θέλεις να είσαι ανιψιός μου αληθινός, να ετοιμάσεις τον εαυτό σου να υπομένεις όχι μόνον ύβρεις αλλά και μαστίγια, όπως και εγώ είμαι προετοιμασμένος! Γιατί η πραγματική συγγένεια δεν είναι από αίμα και σάρκα, αλλά από την αρετή της ψυχής και την ευγένεια.

Αφού είπε αυτά τα λόγια ο άγιος Ιωάννης στον ανιψιό του, κάλεσε τον προϊστάμενο όσων νοίκιαζαν εργαστήρια από το Πατριαρχείο και του είπε:
– Να μην τολμήσεις ποτέ, να πάρεις χρήματα για το ενοίκιο που πρέπει να πληρώνει στο Πατριαρχείο ο καταστηματάρχης ο οποίος έβρισε τον ανιψιό μου! Να του το χαρίζεις πάντα.

Όταν άκουσαν τα λόγια του όσοι βρίσκονταν εκεί, θαύμασαν την ανεξικακία και την αγαθοσύνη του Πατριάρχη και κατάλαβαν ότι αυτή ήταν η εκδίκηση την οποία είπε πως θα κάνει και θα την διηγείται όλη η Αλεξάνδρεια!

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνα Νοέμβριος, τόμος 11ος.