Άγιος Διονύσιος, Σώζει τους μοναχούς της Μονής του από τον μεγάλο σεισμό!

18 Δεκεμβρίου 2022

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ένας μοναχός από το μοναστήρι του αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω, ο οποίος λεγόταν Ματθαίος και υπήρξε υποτακτικός του αγίου, ένα βράδυ είδε στο όνειρο του τον άγιο ο οποίος του είπε:
– Ματθαίε, πες στον Ηγούμενο Νεκτάριο να φυλάσσεται μαζί με τους υπόλοιπους Πατέρες Μονής τις επόμενες μέρες, διότι μετά από οκτώ ημέρες πρόκειται να γίνει πολύ μεγάλος σεισμός που θα κάνει μεγάλες καταστροφές και ζημιές στο Μοναστήρι.

Όταν ξύπνησε ο Μοναχός Ματθαίος δεν έδωσε σημασία στο όνειρο, ούτε σκέφτηκε πως ήταν αποκαλυπτικό και έτσι δεν το είπε σε κανέναν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα λόγια του αγίου Διονυσίου, την όγδοη ημέρα έγινε πράγματι σεισμός τόσο μεγάλος, ώστε οι περισσότερες οικοδομές της Μονές έπεσαν και άλλες ράγισαν.

Και μάλιστα, ο πύργος της Μονής στον οποίον βρισκόταν ένας μοναχός που ήταν σκοπός, κατά την συνήθεια που είχαν να φυλάσσουν καθημερινά για την προφύλαξη τους από την επιδρομή ληστών, έπεσε ένα μέρος του.

Μέσα σ’ αυτό βρισκόταν και ο Μοναχός ο οποίος σώθηκε προς δόξαν Θεού και έπαινο του αγίου. Ο φύλακας Μοναχός σώθηκε, αφού επικαλέστηκε με πίστη την βοήθεια του αγίου Διονυσίου και παρ’ όλο που ήταν πολύ ψηλός ο πύργος αυτός έμεινε σώος και αβλαβής.

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας, Μήνας Δεκέμβριος, τόμος 12ος.