Ο άγιος Παύλος κερνά πλουσιοπάροχα κρασί 40 άτομα από την οινοδόχη με το λίγο κρασί και περισσεύει!

16 Δεκεμβρίου 2022

Άγιος Παύλος ο εν τω Λάτρω. (Σχέδιο Ράλλης Κοψίδης).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποτε στην Μίλητο ήταν μεγάλη ανομβρία και δεν υπήρχε καθόλου νερό. Για τον λόγο αυτό μαζεύτηκαν 40 άντρες από διάφορα χωριά και έκαναν από κοινού λιτανεία, για να τους λυπηθεί ο Θεός και να τους στείλει νερό για να μην πεθάνουν.

Οι άντρες αυτοί ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού που βρισκόταν ο άγιος Παύλος ο εν τω Λάτρω και αφού έκαναν δέηση εκεί, κατέβηκαν στην σπηλιά που έμεινε ο άγιος.

Οι άντρες αυτοί τον παρακάλεσαν να κάνει μαζί τους δέηση και ο άγιος επειδή αυτοί ήταν κουρασμένοι και πολύ διψασμένοι ρώτησε τον υποτακτικό του αν είχαν κρασί να τους κεράσει.

Ο υποτακτικός του, του είπε πως είχε λίγο η οινοδόχη. Ο άγιος, τότε, ευλόγησε το σκεύος με το λίγο κρασί που είχε μέσα, και είπε στον υποτακτικό του να δώσει στον καθένα να πιει από ένα ποτήρι γεμάτο προς δόξαν Θεού.

Και πράγματι ήπιαν όλοι.

Μετά τον ρώτησε:
– Έχει ακόμη κρασί η οινοδόχη;

Και αυτός του απάντησε: «Ναι».

Και ο άγιος του είπε:
– Δώσε τους να πιουν για δεύτερη φορά.

Και όλοι ήπιαν για δεύτερη φορά, και ω θαύματος, και έμεινε ακόμη κρασί και ήπιαν για τρίτη.

Βλέποντας το θαύμα αυτό οι 40 άντρες, πήραν την οινοδόχη στα χέρια τους και είδαν ότι ήταν γεμάτη ακόμη κατά το ήμισυ και περισσότερο.

Αυτό το διηγούνταν συνέχεια στον δρόμο όταν έφευγαν, όπως και στα σπίτιά τους όταν έφτασαν. Για τον λόγο αυτό το έμαθαν αρκετοί μοναχοί και πήγαιναν στο όρος για να τον δουν.

Και επειδή όλοι αυτοί που συγκεντρώνονταν εκεί του έδιναν ενόχληση και δεν μπορούσε να ησυχάσει και να προσευχηθεί, έφυγε μόνος του και πήγε σε πιο ερημικό σημείο του όρους.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Δεκέμβριος, τόμος 12ος.