Το κέρδος που σκορπά τον θάνατο

20 Δεκεμβρίου 2022

«Δεν σκοτώνουν μόνο τα ναρκωτικά  αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα στα χέρια της κερδοσκοπίας»

Εισαγωγικά

Τα ναρκωτικά σκοτώνουν, αυτό είναι γνωστό, και μάλιστα σκοτώνουν παράνομα, αλλά και τα εξοπλιστικά όπλα σκοτώνουν και μάλιστα νόμιμα. Δεν αναφέρομαι στην παράνομη κατοχή όπλων αλλά στην νόμιμη εκδοχή με κρατική βούλα. Τα όπλα αυτά τα έχει κάθε κράτος άλλα για την άμυνά του, ενώ  άλλα για την κατακτητική τους διάθεση. Επομένως τα όπλα είτε νόμιμα είτε παράνομα σκοτώνουν. Το ίδιο κάνουν και τα ναρκωτικά. Κατά τι διαφέρουν;

Καταρχάς  τα ναρκωτικά παράγονται παράνομα με μοναδικό στόχο το κέρδος ανεξάρτητα από τους θανάτους που προκαλούν. Πρόκειται για εμπόριο  θανάτου, που το διακινούν   αδίστακτοι δολοφόνοι ανθρώπων και μάλιστα νέων. Πουλάνε «φούμαρα», ψεύτικες ελπίδες, γοητευτικές φαντασιώσεις πλην όμως θανατηφόρες. Και απορεί κανείς πώς έχουν αυτήν την τεράστια διακίνηση παγκοσμίως. Βλέπετε το κέρδος είναι δελεαστικό και υπάρχουν άνθρωποι που «πατάνε επί πτωμάτων» προκειμένου να κερδίσουν και μάλιστα πολλά χρήματα. Γι’ αυτούς η ζωή του ανθρώπου δεν έχει καμία αξία μπροστά στο κέρδος. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και κράτη που καλλιεργούν και προωθούν τον θάνατο προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία τους. Τα θύματά τους είναι νέα παιδιά που βγαίνουν για πρώτη φορά στη ζωή με αυτές τις προδιαγραφές. Βλέπετε είναι το καινούργιο, η πρωτότυπη εμπειρία, το περιπετειώδες που θέλγει την νεολαία, από την οποία στρατολογούνται τα θύματα. Πρόκειται για κάτι εντελώς παράλογο και εξωφρενικό.

Ας πούμε όμως μερικά πιο ειδικά πράγματα για τα ναρκωτικά, κυρίως το όπιο και την ηρωίνη.

 ΟΠΙΟ

Όπιο, κοινώς αφιόνι,  ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται μήκων η υπνοφόρος. Το όπιο περιέχει περίπου 25% αλκαλοειδή, ενώ μεταξύ αυτών έχει περιεκτικότητα περίπου 10~12% σε μορφίνη, από την οποία εξαρτάται η φαρμακολογική επενέργεια του. Η χημική επεξεργασία της μορφίνης παράγει την ηρωίνη που διακινείται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Περιέχει επίσης κωδεΐνη και άλλα μη ναρκωτικά αλκαλοειδή.

Η καλλιέργεια του οπίου ξεκινά από την Νεολιθική εποχή. Οι Σουμέριοι, οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες έκαναν εκτενή χρήση του οπίου και κατά  την εποχή εκείνη ήταν το πιο διαδεδομένο παυσίπονο στην εκτέλεση διαφόρων μικρών εγχειρήσεων.  Η χρήση του ακατέργαστου οπίου συνεχίστηκε έως τον 19ο αιώνα, οπότε τη θέση του πήρε η μορφίνη και τα παράγωγά της που μπορούσαν πλέον να χορηγηθούν σε ακριβή δόση.

Η παπαρούνα που παράγει το όπιο ευδοκιμεί σε αρκετές χώρες. Στη Νότιο Αμερική έχει απαγορευθεί η καλλιέργειά του και μόνο για συγκεκριμένους λόγους υπάρχει σε μεμονωμένα ιδρύματα. Οι μεγαλύτερες οπιοκαλλιέργειες βρίσκονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Τουρκίας καθώς και σε πολλές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου.

Η παραγωγή του οπίου μειώθηκε δραματικά στις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσής του στην Κίνα.  Ο παραγωγός πουλούσε περίπου 300 $ το κιλό, οι έμποροι το πουλούσαν 800 $, ενώ στους ευρωπαϊκούς δρόμους η τιμή του άγγιζε τα 16000 € το κιλό ως μορφίνη, πριν υποστεί κατεργασία για την παραγωγή ηρωίνης.

Σύγχρονη παραγωγή και χρήση

Το όπιο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες στις αρχές του 20ού αιώνα, κάτι το οποίο οδήγησε στο σύγχρονο πρότυπο παραγωγής του για να αποφευχθεί η παράνομη ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών και να υπάρχει ένα πλαίσιο αυστηρά ρυθμιζόμενων, υψηλά φορολογημένων, νομίμως συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Το Αφγανιστάν είναι σήμερα η κύρια χώρα παραγωγής του οπίου.    Η μέση τιμή του ξηρού οπίου το 2020 ήταν 55 δολάρια ΗΠΑ το κιλό. Εκτός από το Αφγανιστάν, μικρότερες ποσότητες οπίου παράγονται στο Πακιστάν, στο Χρυσό Τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Ασίας (ιδιαίτερα στη Μιανμάρ), στην Κολομβία,

Η νόμιμη παραγωγή οπίου επιτρέπεται βάσει της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και άλλων διεθνών συνθηκών ναρκωτικών, υπό την επιφύλαξη αυστηρής εποπτείας από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεμονωμένων χωρών.

Στον βιομηχανοποιημένο κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής οπιοειδών στον κόσμο, με την Ιταλία να είναι η χώρα με τη χαμηλότερη κατανάλωση, λόγω των αυστηρότερων κανονισμών για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών για την ανακούφιση από τον πόνο.

Τα ισχυρά οπιούχα ελέγχονται αυστηρά στην Ευρώπη, αλλά αρκετές χώρες της ΕΕ επιτρέπουν τις μη συνταγογραφούμενες πωλήσεις ενός ήπιου φαρμάκου για τον πόνο, της κωδεΐνης. Κι ενώ είναι λιγότερο επικίνδυνη από την ηρωίνη ή τη φαιντανύλη, η κωδεΐνη μετατρέπεται σε μορφίνη στο ήπαρ και μπορεί να είναι τοξική, όταν ληφθεί σε υψηλές δόσεις.

Εξάρτηση

Η χρήση του οπίου οδηγεί σε σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Η ένταση του αισθήματος ευφορίας του οπίου στον εγκέφαλο εξαρτάται από τη δόση και τον τρόπο χορήγησης. Λειτουργεί γρήγορα όταν καπνίζεται, επειδή τα οπιούχα χημικά περνούν στους πνεύμονες, όπου απορροφώνται γρήγορα και στη συνέχεια αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Παράλληλα το όπιο αναστέλλει την κίνηση των μυών στα έντερα οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να στεγνώσει το στόμα και τους βλεννογόνους στη μύτη. Τα αποτελέσματα της λήψης υπερβολικής δόσης του οπίου περιλαμβάνουν την αργή αναπνοή, τις επιληπτικές κρίσεις, τη ζάλη, την αδυναμία, την απώλεια συνείδησης, το κώμα και πιθανό θάνατο. Τα συχνότερα αναφερόμενα προβλήματα ήταν νευροσυμπεριφορικά (επιθετικότητα, ψυχωσικά συμπτώματα κ.ά.).

Τα οπιούχα (μορφίνη, κωδεΐνη και θηβαΐνη) ασκούν τα κύρια αποτελέσματά τους στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό. Η κύρια δράση τους είναι η ανακούφιση ή η καταστολή του πόνου. Ανακουφίζουν επίσης από το άγχος, προκαλούν χαλάρωση, υπνηλία και καταστολή, και μπορούν να μεταδώσουν μια κατάσταση ευφορίας ή άλλης ενισχυμένης διάθεσης.    Τελικά η ευφορική και αναλγητική επίδραση των οπιοειδών οφείλεται στη σύναψη τους με τους ενδορφινικούς υποδοχείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τα ερεθίσματα του πόνου και να διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Με τη χρόνια χρήση, το σώμα αναπτύσσει μια ανοχή στα οπιούχα, έτσι ώστε να απαιτούνται προοδευτικά μεγαλύτερες δόσεις για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Η ηρωίνη και η μορφίνη είναι πιο εθιστικά ναρκωτικά από το όπιο ή την κωδεΐνη.

 ΗΡΩΙΝΗ

Η ηρωίνη ή διακετυλομορφίνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό. Οι ονομασίες που πήρε κατά καιρούς «το φυτό της χαράς», «Ο παράδεισος του ναρκομανή» ήταν  παραπλανητικές

Στις αρχές του 1860, φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν τη μορφίνη, το κυρίως δραστικό συστατικό του οπίου, για να εξαλείψουν τον πόνο στους τραυματίες του Αμερικανικού εμφυλίου.  Κατά τη διάρκεια του 1898, επιστήμονες χρησιμοποίησαν το όπιο για να δημιουργήσουν ένα δυνατότερο παράγωγο, την ηρωίνη  για την απεξάρτηση της μορφίνης. Αλλά οι ιατροί σύντομα ανακάλυψαν ότι η ηρωίνη δεν είχε θεραπευτική επίδραση. Απλώς αντικαθιστούσε την εξάρτηση της μορφίνης με αυτή της ηρωίνης.

Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που φέρνει στο φως η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά το 2015 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).   Ένας στους 4 Ευρωπαίους έχει δοκιμάσει ναρκωτικά. Στην Ευρώπη η χρήση παράνομης ουσίας που αναφέρθηκε από την πλειονότητα των μαθητών (15 – 16 ετών) ήταν η κάνναβη, με ποσοστό 24% να αναφέρει τουλάχιστον μια φορά χρήση και η Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά (8%).

Να τονίσουμε ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκων έχει αύξηση της κερδοφορίας και μέρος αυτής οφείλεται και στην αυξανόμενη είσοδο στην αγορά οπιοειδών φαρμάκων.  Στις ΗΠΑ οι θάνατοι από συνταγογραφούμενα ναρκωτικά (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) είναι περισσότεροι από τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα! Όπου παρατηρήθηκε αύξηση της καθαρότητάς της, αυξήθηκαν και οι θάνατοι από υπερβολική δόση.

Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο σε παραγωγή ηρωίνης,  και περισσότερα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού καλλιεργούν όπιο και κάνναβη πλέον για βιοποριστικούς λόγους.  Τα στοιχεία από κατασχέσεις τεκμηριώνουν το ρόλο της Τουρκίας ως γεωγραφικής πύλης για τη διακίνηση ναρκωτικών από και προς την ΕΕ.

Η πρόσφατη εμφάνιση συνθετικών κανναβινοειδών έχει προσδώσει μια νέα διάσταση στην αγορά κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν πάνω από 130 διαφορετικά κανναβινοειδή. Τα περισσότερα απ’ αυτά παρασκευάζονται στην Κίνα, εισάγονται σε μορφή σκόνης στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια παρασκευάζονται και πωλούνται ως «νόμιμα διεγερτικά»!

Πολλά είναι τα αίτια της καταφυγής των νέων στα ναρκωτικά, όπως χωρισμένοι γονείς, ανία στην προσωπική τους ζωή,  περιπέτεια για κάτι καινούργιο κλπ. αλλά το πιο βασικό είναι ότι δεν έχουν βάσεις για τη ζωή. Ποιοι φταίνε; Φταίνε οι γονείς, το σχολείο, η πολιτεία, η εκκλησία όλοι έχουν μερτικό ευθύνης αλλά κατά βάση φταίνε οι ίδιοι που πιστεύουν σε αυτούς τους φανταστικούς παράδεισους και στην ψυχική ευφορία που δημιουργείται μετά την λήψη ναρκωτικού, η οποία όμως δεν διαρκεί πολύ και στην προσπάθεια να συνεχίσουν αυτήν την ευφορία ξαναπαίρνουν όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα να γίνει εθισμός και στο τέλος να επιφέρει τον θάνατο. Πρόκειται για μια μάστιγα, την οποία δημιουργούν άνθρωποι αδίστακτοι  χωρίς κανένα ηθικό φραγμό μπροστά στο τεράστιο κέρδος που αποκομίζουν.

(Συνεχίζεται)