Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, Πώς είναι δυνατόν να γνώριζε τις σκέψεις μου εάν δεν ήταν προορατικός

14 Ιανουαρίου 2023

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (1896-1966).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Μια πνευματική του κόρη [του αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς] η Ζηναΐδα Ζουλιέμ, που τον υπηρέτησε στην Γαλλία μας αναφέρει μερικά περιστατικά από την προορατικότητα του Αγίου.

Γνώρισα, λέει, για πρώτη φορά τον Άγιο πηγαίνοντας στο σπίτι του στις Βερσαλλίες, ένα κελλί που ήταν ένα μικρό δωμάτιο με μικρά κουτιά με γράμματα μέσα, ένα τραπέζι, ένα καναπέ και μια σακούλα με ξερά πρόσφορα.

Φορούσε πέδιλα ή παντόφλες και πολλές φορές ήταν και ξυπόλητος γιατί τα έδινε στους φτωχούς. Κάλτσες δεν φορούσε, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Του ζήτησε να πάει να εργαστεί σε κάποια περιοχή και ήρθε να της δώσει ευλογία, όμως ο Άγιος της είπε να πάει σε κάποια άλλη περιοχή να εργαστεί· και όπως πράγματι έτσι και έγινε, λες και το πρωτογνώριζε.

Τον γνώρισε το 1958 και ο πατέρας της πέθανε τον 1957· πριν πεθάνει της είπε: «απόψε μ’ επισκέφθηκε ένας μοναχός κοντός με μαύρα», και αναρωτιόταν ποιος να ήταν· τότε δεν ήξερε τον Άγιο Ιωάννη.

Όταν τον γνώρισα, λοιπόν, λέει η Ζηναΐδα, μια μέρα ενώ ήμουνα στο σπίτι του σκεφτόμουν, κρίμα, εάν τον είχα γνωρίσει τότε που ήταν άρρωστος ο πατέρας μου, θα προσευχόμουν και θα γινόταν καλά.

Τότε ο Άγιος στράφηκε και της λέει:
– Ξέρεις, επισκέφτηκα τον πατέρα στου όταν ήταν άρρωστος στο νοσοκομείο· και άνοιξε τον μικρό του κατάλογο και βρήκε στην σελίδα τ’ όνομα του πατέρα μου «Βασίλειος Ζουλιέμ».

Πώς είναι δυνατόν να γνώριζε τις σκέψεις μου εάν δεν ήταν προορατικός; Άρα δεν ήταν θέλημα Θεού να ζήσει ο πατέρας μου.

 

Από την περιοδική έκδοση, ο «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου, Ο ασκητής και Ιεραπόστολος», τεύχος 23 Μάιος – Αύγουστος 2008 των εκδόσεων «Ορθόδοξος Κυψέλη».