Οι Τρεις Ιεράρχες και η μαθητική παραβατικότητα

31 Ιανουαρίου 2023

Περίπου χίλια παιδιά από τα επτά σχολεία της περιοχής μας, εκκλησιάσθηκαν σήμερα στο ναό μας με τάξη και ησυχία. Θερμά συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους. Η εορτή της Παιδείας είναι εύστοχα συνδεδεμένη με τους Τρεις Ιεράρχες. Παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ηθική, σεβασμό και αγάπη. Αν λείπουν αυτές οι αρετές, αν ο εκπαιδευτικός κι ο γονέας δεν είναι καλά πρότυπα και δεν ασχολούνται με την διαπαιδαγώγηση, τότε ομιλούμε απλά για μηχανές μετάδοσης πληροφοριών και μόνο. Ο μαθητής έχει την ανάγκη μιας υγιούς πυξίδας. Το φωτεινό πρόσωπο του διδασκάλου. Όχι εκείνου που βρίζει σαν να βρίσκεται σε γήπεδο και τον ακούνε οι συνάδελφοι και οι μαθητές. Να του δείξει ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό. Κανόνες καλής συμπεριφοράς, ενσυναίσθησης και σεβασμού σε μια μαθητική κοινωνία. Σήμερα τα περισσότερα παιδιά είναι μπερδεμένα. Έχουν από τη μία τους γονείς που λείπουν συνέχεια σε δουλειές, ξεκινούν μετά το τσιγάρο κρυφά από εκείνους και σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπουν τους παιδαγωγούς τους να καπνίζουν φανερά μέσα στο σχολείο, αγνοώντας τη δύναμη της εικόνας και του παραδείγματος. Όταν ρώτησα ένα παιδί μια φορά πού βρίσκει τα τσιγάρα στο σχολείο, μου είπε πως μια καθηγήτρια κάνει «τράκες» σε παιδιά που δεν έχουν μαζί τους και καπνίζουν όλοι μαζί. Πιθανώς για να κερδίσει την εύνοιά τους θεωρώντας ότι κάνει μια καλή πράξη.

Ο ρόλος των θεολόγων στα Σχολεία; Κάποιοι κάνουν φοβερό έργο και κάποιοι αγωνίζονται να αποδείξουν ότι υπάρχουν και αυτοί σ’ένα Σχολείο.

Σήμερα απαγορεύεται να μπουν οι ιερείς στα Σχολεία να μιλήσουν έστω και για ένα κοινωνικό θέμα βασιζόμενοι στην εμπειρία τους, επειδή μπορεί να αντιδράσει κάποιος από τους εκπαιδευτικούς και όλοι οι υπόλοιποι να υποχωρήσουν χάρη του ενός. Μπαίνουν όμως αρκετοί φορείς ΜΚΟ και διάφοροι άλλοι που μιλούν ακόμη και για άσχετα θέματα.

Κάποια σχολεία στην Ελλάδα δεν τίμησαν καθόλου τους Τρεις Ιεράρχες. Δεν έστειλαν ούτε έναν μαθητή εκπρόσωπο στην Εκκλησία. Ούτε γιορτή για τους Αγίους.

Αναρωτιόμαστε γιατί αυξάνει μέρα με τη μέρα η βία στα ελληνικά σχολεία. Θα αυξάνει όσο αυξάνει η αδιαφορία ορισμένων αρχών, εκπαιδευτικών και γονέων για τις αρετές των παιδιών. Θα αυξάνει όσο νομίζουμε πως τα παιδιά μας είναι άψυχα όντα, αποτελούμενα μόνο από σώμα φθαρτό και τίποτε άλλο. Θα αυξάνει όσο αυξάνει η αμαρτία και η αδιαφορία των μεγαλυτέρων. Φυσικά δεν εξαιρούνται και οι ιερείς.

Εύχομαι οι Τρεις Ιεράρχες να γίνουν φωτεινά παραδείγματα στις ζωές μας. Να διαβάσουμε τους βίους τους και να τους μιμηθούμε στην αγάπη για Τον Θεό και τον συνάνθρωπο, στην αγάπη για τα γράμματα, στην αληθινή ανυπόκριτη ευγένεια, στην ταπείνωση που πατάει γερά στο έδαφος, στο ήθος, στη θυσία, στη σκληρή άσκηση, και στην εγρήγορση του πνεύματος.

Με αγάπη,

π. Γεώργιος Χριστοδούλου