Το τελευταίο μας άρθρο για φέτος….!

2 Ιανουαρίου 2023

Αγαπητοί Αναγνώστες μας, αυτό το άρθρο που διαβάζεται είναι το τελευταίο μας για το 2022 μ.Χ. και αποφασίσαμε να του δώσουμε και αυτόν τον τίτλο. Το 2022 τελειώνει οπότε και το περιεχόμενο του άρθρου μας θα έχει και λίγο απολογισμό για αυτά που ζήσαμε και βιώσαμε αυτή τη χρονιά! Ταυτόχρονα όμως έχει και τις προσδοκίες και τα όνειρά μας για την χρονιά που έρχεται. Όμως πολλά έχουμε στο μυαλό και στη καρδιά μας και το αποτέλεσμα καμιά φορά να βγαίνει εντελώς αλλιώς! Γι αυτό κλείνουμε την εισαγωγή μας με την πρόσκληση να μας ακολουθήσετε και σε αυτό το φετινό τελευταίο «ταξίδι» μας με την γραφίδα μας ως «πλοίο» μας που ευελπιστεί το λιμάνι που θα προσεγγίσουμε την νέα χρονιά να είναι ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες σας…!

Είναι γεγονός ότι το 2022 σε σχέση με τις άλλες δύο κοντινές χρονιές δεν είχε τόσο Κορονοϊό που να απειλεί και να επηρεάζει τόσο σημαντικά τη ζωή μας χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι εξαφανίστηκε, είναι απειλή μέχρι και τώρα, απλά μάθαμε να ζούμε με αυτόν και οι δραστηριότητές μας οι περισσότερες έγιναν κανονικά. Αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι από τα θετικά αυτής της χρονιάς. Όμως ο Πόλεμος της Ουκρανίας με τη Ρωσία που ακόμη είναι σε εξέλιξη και ξέσπασε εντός αυτού του έτους είναι ένα από τα αρνητικά του που μας σημάδεψε και οι συνέπειές του μας επηρεάζει μέχρι και σήμερα. Γιατί μπορεί να μην είναι αισθητός στη ζωή μας ο Κορονοϊός, αλλά μας έγινε αισθητό το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων προϊόντων και υπηρεσιών όσο ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εκτός από την ακρίβεια το ενεργειακό δηλαδή τα καύσιμα, το πετρέλαιο και ιδιαίτερα το φυσικό αέριο αυτά και αν έφτασαν στα ύψη!

Πέρα από την ακρίβεια όμως, πολλά εγκλήματα συντάραξαν την Κοινωνία μας : Γυναικοκτονίες, Παιδοκτονίες, Δολοφονίες, Σεξουαλικά εγκλήματα και μάλιστα με εμπλεκόμενους ανηλίκους που να εκδίδονται από τους ίδιους τους γονείς ή να είναι θύματα και των ίδιων των στενών συγγενών τους (παππούδες κ.α.) και γενικότερα όπως έλεγε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος : «Έχουμε μια κοινωνία σε πνευματική αποσύνθεση και φαίνεται από αυτά που βλέπουμε στα Δελτία Ειδήσεων…» αλλά για να είμαστε ακριβείς…τα ζούμε και στην διπλανή πόρτα αν δεν είναι και στη δική μας…!

Στην πολιτική σκηνή, ζήσαμε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων και άλλων σκανδάλων μικρών ή μεγάλων. Το θέμα της Ευρωβουλετού Εύα Καϊλή επίσης προβλημάτισε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την ευρωπαϊκή ένωση γενικότερα για τις δομές της, και τα πρόσωπα που την διακονούν σε σχέση με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης (Κατάρ, Μαρόκο κ.α.).

Η σχέση μας με την Τουρκία, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο σε σημείο τέτοιο που να μας απειλεί καθημερινά ο Πρόεδρος της Τουρκίας ότι θα έρθουν νύχτα, ότι έχουν πυραύλους που θα πλήξουν οποιοδήποτε στόχο επιλέξουν στην ηπειρωτική μας επικράτεια κ.α.! Αντικειμενικά η Τουρκία έχει πληγεί στο θέμα της διπλωματίας με όλες αυτές τις συμφωνίες της Κυβέρνησης και των διεθνών συμφωνιών που έχει πετύχει και γι αυτό κάνουν ότι κάνουν! Το θέμα είναι φυσικά όλα αυτά να μην αναγκαστούμε να μεταφερθούν και στο πεδίο, αλλά αν χρειαστεί οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι…!

Εκκλησιαστικά το 2022 πέρα από την επικαιροποίηση των Οργανικών Θέσεων των κληρικών, ένα διαχρονικό αίτημα της Εκκλησίας που έκανε δεκτό η Κυβέρνηση, έχουμε μια γενική σταθερότητα αν εξαιρέσουμε αυτό που έγινε με την «Κιβωτό του Κόσμου» και όσα ακούστηκαν για τις δομές του π. Αντωνίου και με το θέμα του Λυκαβηττού με τον π. Δημήτριο. Είχαμε επίσης την αλλαγή Αρχιεπισκόπου στη Κύπρο και γενικότερα είναι γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει επιστρέψει 100% μετά την πανδημία του Κορονοϊού και τις τραγικές συνέπειες που βιώσαμε στην Εκκλησία μας.

Το 2023 φυσικά όλοι ευελπιστούμε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και όπου άλλου υπάρχουν πολεμικές συρράξεις και να ομαλοποιηθούν όλα αυτές οι συνέπειες που έφερε στον κόσμο. Αυτός ο χρόνος θα φέρει τις Εθνικές μας Εκλογές μας και ευχόμαστε να είναι ομαλή η προεκλογική περίοδος που ήδη έχει ξεκινήσει ατύπως τους τελευταίους μήνες. Ας ελπίσουμε η ανάπτυξη στην οικονομία να σταθεροποιηθεί και να είναι όχι μόνο σε αριθμούς αλλά να γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Τα κοινωνικά προβλήματα και οι ανισότητες να εξαλειφτούν και η ηρεμία και η γαλήνη να βασιλεύσει στις καρδιές και τις τοπικές κοινωνίες όλης της Ελλάδος. Οι φυσικές καταστροφές όσο το δυνατόν να περιοριστούν και το χαμόγελο να επιστρέψει και πάλι στα χείλη όλων των δοκιμασμένων αδελφών μας.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εύκολα, ούτε μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αν όλοι όμως έχουμε μετάνοια και προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας σε όλους τους τομείς, από τα πνευματικά ζητήματα, μέχρι τα πιο πρακτικά τότε δεν θα είναι ουτοπικά όλα αυτά, αλλά εφαρμοσμένα στη πράξη! Ας δοξάσουμε τον Θεό που μας αξίωσε να ζήσουμε ένα έτος ακόμη και να μας οδηγήσει σε ένα νέο ακόμη έτος. Ας βάλουμε στόχους και με σκληρή δουλειά και με τη χάρη Του Θεού όλα μπορούν να γίνουν! Αμήν γένοιτο!

axrhstou.blogspot.com