Έχουμε στο μυαλό μας πώς θα γίνει η μέλλουσα κρίση;

18 Φεβρουαρίου 2023

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα ακούσουμε στις εκκλησίες μας την περικοπή για την μέλλουσα κρίση (Ματθαίου, 25, 31-46). Σε αυτήν ο Χριστός μας λέει με ποια κριτήρια θα κριθούμε κατά την συντέλεια των αιώνων.

Το κριτήριο είναι η έμπρακτη αγάπη προς τους συνανθρώπους μας. Απευθύνεται ο Κριτής στη μία μερίδα ανθρώπων και τους λέει να εισέλθουν στην βασιλεία που έχει ετοιμάσει επειδή στη διάρκεια της επίγειας ζωής τους, Του είχαν προσφέρει όσα Εκείνος είχε ανάγκη. Στην ερώτησή τους πότε Τον διακόνησαν, τους απαντάει πως εφόσον φρόντισαν όσους συνανθρώπους τους τούς είχαν ανάγκη, είναι σαν να περιποιήθηκαν τον ίδιο τον Χριστό.

Στους άλλους που δεν έχουν θέση στην βασιλεία Του, τους κατηγορεί πως ενώ Τον είδαν πεινασμένο, διψασμένο, γυμνό, ξένο, άρρωστο ή φυλακισμένο, δεν Του πρόσφεραν αυτά που χρειαζόταν. Και στην απορία τους πότε συνέβη κάτι τέτοιο, απαντάει ότι εφόσον δεν το έκαναν στους ελάχιστους αδελφούς Του, είναι σαν να μην το έκαναν ούτε σε Εκείνον.

Ο Χριστός, ο Βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των κυριευόντων, εξισώνει τον εαυτό Του με τον κάθε φτωχό και αναγκεμένο. Και κάθε προσφορά μας στον εμπερίστατο, λογαριάζεται σαν ευεργεσία μας στον Χριστό!

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως η αγάπη στον Θεό καθώς και η έμπρακτη αγάπη προς τους ανθρώπους, η φιλανθρωπία, όπως σε πολλά σημεία το βρίσκουμε στην Καινή Διαθήκη, είναι αυτές που μας κάνουν παιδιά Του Θεού και αυτές από τις οποίες «όλος ο Νόμος και οι Προφήται κρέμανται» (Ματθαίου, κβ 40).