Προσβάσιμη σελίδα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιεροψαλτική Κοινότητα

Με μία λαμπρή εκδήλωση η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ι.Ε.) τίμησε την ψαλτική τέχνη – βυζαντινή μουσική και την ιστορική ιεροψαλτική κοινότητα για την μακραίωνη και σημαντική προσφορά της στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα, 3 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η επίσημη Εκδήλωση της «ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΨΑΛΤΟΥ» την οποία συνδιοργάνωσαν η Ο.Μ.Σ.Ι.Ε., με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση, έλαβε χώρα στην ιστορική Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, με συντονιστή τον κ. Φώτη Μάνταλο, Διευθυντή της ΟΜΣΙΕ. Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου στον οποίο απονεμήθηκε από την Ομοσπονδία τιμητική πλακέτα.

Το παρών έδωσαν η πολιτική ηγεσία της χώρας, κληρικοί, λαϊκοί, καθηγητές και ψάλτες. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική ζωή χωρίς τους ψάλτες τους οποίους χαρακτήρισε ως “ηγέτες που τιμούμε σήμερα.”

Στον δικό του χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, η βουλευτής ΚΚΕ Διαμάντω Μαρωνάκου καθώς και η Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελλογιμότατος κ. Γρηγόριος Αναστασίου, Διδάκτωρ και Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Η ΟΜΣΙΕ ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μέγιστης Μόνης Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός καθώς και την PemptousiaTv η οποία κάλυψε την εκδήλωση.

Επίκαιρους ύμνους παρουσίασε ο «ΜΙΚΡΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ» της Ομοσπονδίας, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ κ. Κωνσταντίνος Πολίτης.

Πριν ξεκινήσει η εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον υποσμηναγό Μιχαήλ Μάριο Τουρούτσικα και τον σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν ήχος πλ.α΄ | Κωνσταντίνου Πρίγγου
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (B')
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα