Άγιος Υπάτιος, Όταν ο αυτοκράτορας τον κάλεσε για να αντιμετωπίσει τον δράκο που μπήκε στο θησαυροφυλάκιο!

31 Μαρτίου 2023

Άγιος Υπάτιος, Επίσκοπος Γαγγρών: Η δρακοκτονία και το μαρτύριό του. (Μικρογραφία από το Μηνολόγιο (του αυτοκράτορα) Βασιλείου Β’).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Επί βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίου, του γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ένας μεγάλος δράκος μπήκε στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο. Ο δράκος αυτός ο οποίος έφτασε εκεί από από κάποιον άγριο τόπο προξενούσε τόσο φόβο που κανένας δεν μπορούσε να πλησιάσει τους θησαυρούς που ήταν μέσα σ’ αυτό.

Και μάλιστα όσοι τολμηροί επεχείρησαν να μπούνε θανατώθηκαν από τον δράκο.

Για τον λόγο αυτό ο αυτοκράτορας βρισκόταν σε περίσκεψη, αφού δεν ήξερες πώς να αντιμετωπίσει το φοβερό θηρίο.

Όταν, όμως, άκουσε την φήμη του αγίου Υπατίου Επισκόπου Γαγγρών* έστειλε σ’ αυτόν πρέσβεις διά των οποίων τον παρακάλεσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Όταν έφτασε εκεί, τον υποδέχτηκε με κάθε τιμή και ευλάβεια προσπίπτοντας στα πόδιά του.

Ο άγιος Υπάτιος τον σήκωσε από το έδαφος λέγοντάς του: «Έχε θάρρος και μη λυπάσαι, Βασιλέα, διότι αυτά που είναι αδύνατα στους ανθρώπους είναι δυνατά στον Θεό. Για τον λόγο αυτό να πιστεύεις και να έχεις θάρρος στον Θεό, γιατί μετά από λίγο θα δεις την ακαμάχητο δύναμη Του».

Αυτά είπε ο άγιος, ο δε αυτοκράτορας έδειξε από μακριά το θησαυροφυλάκιο στο οποίο βρισκόταν ο δράκος λέγοντάς του: «Κοίταξε, να πλησιάσεις προσεχτικά τον χώρο, για να μην πάθεις ότι έπαθαν οι άλλοι και θανατωθείς εξ αιτίας των δικών μας αμαρτιών».

Ο άγιος αποκρίθηκε στον βασιλιά λέγοντάς του: «Η προσευχή η δική μου, αυτοκράτορα μου, δεν έχει τη δύναμη να κάνει ένα τέτοιο θαύμα, η δική σου, όμως, πίστη και η μεγάλη και ανίκητη δύναμη του Κυρίου μπορούν να κατορθώσουν τα πάντα»!

Μετά, πέφτοντας κατά γης προσευχήθηκε αρκετή ώρα. Και αφού σηκώθηκε είπε στον βασιλιά: «Πρόσταξε να ανάψουν μια μεγάλη πυρά στο μέσο της πόλης, εκεί που βρίσκεται η στήλη του πατέρα σου Κωνσταντίνου, και εκείνοι οι οποίοι θα ανάψουν την φωτιά, να περιμένουν μέχρι να πάω και εγώ εκεί.

Λέγοντας αυτά ο Άγιος πλησίασε μόνος του το θησαυροφυλάκιο και το άνοιξε, κρατώντας στα χέριά του μία ράβδο η οποία έφερε πάνω της τον τύπο του Σταυρού.

Κτυπώντας με την ράβδο αυτή τον δράκοντα δεν κατάφερε τίποτα, και βλέποντας το γεγονός αυτό από μακριά κάποιοι έντρομοι και τρομοκρατημένοι, νόμισαν πως ο άγιος σκοτώθηκε από τον δράκο.

Ο άγιος Υπάτιος, όμως, αφού ύψωσε το βλέμμα του στον ουρανό και επικαλέστηκε τον Θεό, έβαλε την ράβδο του στο στόμα του δράκοντα και του είπε: «Στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ακολούθα με θηρίο».

Και τότε ο δράκος, αφού δάγκασε την ράβδο, τον ακολουθούσε σαν να τον καταδίωκε κάποιος από πίσω.

Βγαίνοντας ο άγιος από το θησαυροφυλάκιο, διέσχισε όλη την αγορά, σέρνοντας το τρομερό θηρίο καταπλήσσοντας τους πάντες. Διότι ο δράκος ήταν φοβερό και εξαίσιο θέαμα που το μήκος του έφτανε τις 60 πήχεις.

Όταν έφτασαν στο μέρος στο οποίο βρισκόταν η πυρά, είπε στον δράκο ο άγιος:
«Στο όνομα του Ιησού Χριστού, τον οποίο εγώ ο ελάχιστος κηρύττω, σε προστάζω να μπεις στο μέσο της πυράς».

Και τότε ο φοβερός εκείνος δράκος, διπλώθηκε και ξάπλωσε στο μέσο της πυράς, μπροστά σε όλους, και έγινε παρανάλωμα της.

Βλέποντας, όσοι ήταν παρόντες το τερατούργημα που έκανε ο άγιος μπροστά στα μάτιά τους, θαύμασαν και δοξολόγησαν τον Θεό ο οποίος ανέδειξε στις μέρες τους ένα τέτοιο φωτεινό αστέρι και θαυματουργό άγιο.

Ο δε αυτοκράτορας μένοντας έκπληκτος από το θαυμαστό αυτό γεγονός, τίμησε με υπερβάλλοντα τρόπο τον άγιο και πρόσταξε να ζωγραφίσουν την εικόνα του σε ξύλο που την τοποθέτησε στην πόρτα του θησαυροφυλακίου για την αποτροπή κάθε άλλης αντιξοότητας.

Τον δε άγιο, αφού τον κατασπάστηκε, τον αποχαιρέτησε και τον κατευόδωσε για την επαρχία του.

* Η Γάγγρα ήταν περίφημη αρχαία ελληνική πόλη της Παφλαγονίας η οποία βρισκόταν 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άγκυρας.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Μάρτιος, τόμος γ’.