Ορθόδοξη Εκκλησία: Μπες και δες!

4 Μαρτίου 2023

Η ευαγγελική περικοπή που θα διαβαστεί στις εκκλησίες μας την πρώτη Κυριακή των νηστειών, στις 5 Μαρτίου 2023, είναι από το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, κεφάλαιο α¨,στίχοι 44-52. Ο Ιησούς βρίσκεται στην Ιουδαία, τον έχουν μόλις γνωρίσει τρεις από τους μετέπειτα μαθητές Του και ο Φίλιππος, επίσης μετέπειτα μαθητής Του, και προσκαλεί τον τελευταίο να Τον συνοδέψει στην επιστροφή Του στην Γαλιλαία. Ο Φίλιππος σπεύδει να βρει τον φίλο του, τον Ναθαναήλ και με χαρά να τον πληροφορήσει ότι βρήκαν τον Μεσσία, τον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Στην απορία του Ναθαναήλ πώς είναι δυνατόν να προέλθει κάτι καλό από την Ναζαρέτ, ο Φίλιππος του απαντά «Έρχου και ίδε», «έλα και δες». Όταν πλησιάζουν τον Χριστό, Εκείνος λέει ότι ο Ναθαναήλ είναι άνθρωπος που δεν έχει δόλο και όταν αυτός τον ρωτάει πού τον γνωρίζει, ο Χριστός του λέει πως τον είχε δει κάτω από μια συκιά πριν ακόμα τον καλέσει ο Φίλιππος. Ο Ναθαναήλ αντιλαμβάνεται την υπερφυσική δύναμη του Χριστού, Τον αναγνωρίζει υιό του Θεού, ενώ ο Χριστός του υπόσχεται πως από τώρα θα βλέπει μεγαλύτερα θαύματα και μάλιστα να ανοίγει ο ουρανός και οι άγγελοι του Θεού να ανεβοκατεβαίνουν πάνω στον Ιησού.

Η πρόσκληση «έλα και δες» ισχύει πάντα και για κάθε άνθρωπο. Η πίστη μας δεν είναι θεωρία, φιλοσοφία ή ένα σύστημα κανόνων. Είναι ζωή, είναι βίωμα. Χρειάζεται να την γευτεί κανείς και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την καλοπροαίρετη συμμετοχή του στην ζωή της εκκλησίας.

Για κάθε άνθρωπο που είναι μακριά από την εκκλησία, ο Θεός περιμένει να έρθει η ώρα που αυτός θα μεταστραφεί, θα γίνει ένα κλικ μέσα του και θα θελήσει να γνωρίσει και να ζήσει την ζωή της εκκλησίας, δηλαδή του Χριστού, αφού η εκκλησία κατά τους Πατέρες είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνες.

Τέλος, αυτό που έγραψα το «μπες και δες», μάλλον θα πρέπει να είναι το κεντρικό νόημα, το σάλπισμά μας κάθε ενεργού χριστιανού προς όλους όσοι έχουν αντιρρήσεις για το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εδώ θέλει κάποια προσεκτική «πολιτική» έτσι ώστε να μην το παίζουμε «μονότερμα» με όσους είναι μακριά από την εκκλησία. Η δική μου συμβουλή είναι, όσο το δυνατόν πιο λίγα λόγια και, πολύ βασικό επίσης, να σταματάμε όταν έχουμε κουράσει τον διπλανό μας. Επειδή, αν δεν το καταλάβουμε αυτό, έχουμε χάσει την προσπάθεια ολόκληρη.