Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος: Όποιος διέφυγε ένα κίνδυνο, δένεται περισσότερο με το σωτήρα του!

5 Μαΐου 2023

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου επιστολή προς Καισάριο

 

Γράφτηκε το 368 στο σεισμό της Νίκαιας, όπου υπηρετούσε ο Καισάριος ως ταμίας, και παρολίγο να σκοτωθεί θαμμένος κάτω από τα ερείπια. Ο Γρηγόριος αρπάζει την ευκαιρία, για να καλέσει τον Καισάριο ν’ αφιερωθεί αποκλειστικά στο Θεό.

Ο άγιος Καισάριος ήταν μικρότερος αδελφός του αγίου Γρηγορίου.

 

Και στους φρόνιμους δεν είναι άχρηστοι οι φόβοι· άλλα όπως εγώ νομίζω είναι πολύ ωφέλιμοι και σωτήριοι.

Και μόλο που ευχόμαστε να μην πραγματοποιηθούν, όταν πραγματοποιηθούν μας συνετίζουν.

Γιατί η καταπονημένη ψυχή, είναι κοντά στο θεό, λέει θαυμάσια κάπου ο Πέτρος*. Και όποιος διέφυγε ένα κίνδυνο, δένεται περισσότερο με το σωτήρα του. Ας μην αγανακτούμε λοιπόν επειδή μας βρήκε κάποιο κακό· αλλά ας ευχαριστήσομε, γιατί τελικά το ξεφύγαμε.

Κι ας μην παρουσιαστούμε στο Θεό διαφορετικοί κατά τον καιρό των κινδύνων κι αλλιώτικοι μετά τους κινδύνους.

Αλλά είτε μένομε στην πατρίδα, είτε απουσιάζομε, είτε ασχολούμαστε με ιδιωτικές υποθέσεις η με τα δημόσια πράγματα (έτσι πρέπει να λέμε και να μην το αποσιωπούμε), ας έχομε τη θέληση ν’ ακολουθούμε πιστά το Σωτήρα μας, να περάσομε στην παράταξή του, δείχνοντας μικρό ενδιαφέρον για πράγματα μικρά που έρχονται από χαμηλά.

Και να παραδώσομε στους μεταγενέστερους διήγηση, σημαντικότατη για τη δόξα μας, και σημαντικότατη για ψυχική ωφέλεια. Και ταυτόχρονα θα ήταν μια αρχή παιδείας χρησιμότατη για τους πολλούς, ότι ο κίνδυνος είναι καλύτερος από την ασφάλεια και προτιμότερη μια κακοτυχία από την ευτυχία. Αν πριν από τους κινδύνους ακολουθούσαμε τον κόσμο και μετά τους κινδύνους συνταχθήκαμε με το θεό.

Ίσως σου φαίνομαι φορτικός, γράφοντας σου πολλές επιστολές για τα ίδια θέματα και νομίζεις ότι οι λόγοι μου δεν αποτελούν παραίνεση άλλα επίδειξη. Με τούτα είπα ό,τι είχα. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι είμαι πρόθυμος κι εύχομαι ολόψυχα να έρθω κοντά σου για να συμμεριστώ τη χαρά σου για τη σωτηρία σου και για να μιλήσομε γι’ αυτά πιο ολοκληρωμένα.

Αν όχι, τότε να σε δεχτώ εδώ το ταχύτερο και να γιορτάσομε μαζί τη γιορτή των ευχαριστήριων.

* Α’ Πέτρ. 4, 19.

 

Από τον τόμο Γρηγορίου του Θεολόγου, «Άπαντα τα έργα 7, Επιστολές Α’-ΣΜΔ’», των  Πατερικών Εκδόσεων «Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς». Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια Ιγνάτιος Σακαλής (φιλόλογος).