Αργολίδος Νεκτάριος: «Το τέλος της σχολικής σας ζωής σηματοδοτεί το άνοιγμά σας στη ζωή και στη κοινωνία»

27 Ιουνίου 2023

Για 10η συνεχή χρονιά ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, υποδέχθηκε και δεξιώθηκε τους απόφοιτους μαθητές όλων των Λυκείων της Αργολίδος στο κέντρο εστίασης “Κολιζέρας” στις πανέμορφες Μυκήνες την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023.

Ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στα παιδιά με λόγια πατρικής αγάπης:

“Αγαπητά μου παιδιά,

Βλέποντας σας σήμερα, αφήνω τη φαντασία μου να ταξιδέψει 12 χρόνια πριν, όταν για πρώτη φορά βηματίζατε στο κατώφλι του σχολείου. Ξεκινούσατε τότε ένα μακρύ δρόμο για να «μάθετε γράμματα», για να γευθείτε το γλυκό καρπό της παιδείας. Περνώντας τα χρόνια, άρχισαν σιγά-σιγά να αναφύονται τα όνειρα. Και μαζί μ’ αυτά το άγχος και η αγωνία. Λαχταρούσατε τούτη τη στιγμή. Και να τώρα που φθάσατε στον επίλογο. Η Μέση εκπαίδευση αποτελεί για σας παρελθόν. Ένα παρελθόν γεμάτο αναμνήσεις, που θα σας τρέφουν σ’ όλη σας τη ζωή. Είσαστε πλέον έτοιμος να ανοίξετε ένα καινούργιο βιβλίο.

Στο διάστημα αυτό των 12 χρόνων περάσατε πολλά. Το σημαντικότερο απ’ όλα ζήσατε το μεγάλωμά σας. Ξεκινήσατε μικρά παιδιά και τώρα φεύγετε μεγάλοι. Ο καθένας σας βέβαια έχει την προσωπική του σφραγίδα ή για την ακρίβεια ο καθένας και η καθεμιά σας αυτή την κοινή ζωή, τις κοινές εμπειρίες τις ζήσατε μ’ ένα δικό σας προσωπικό τρόπο.

Το τέλος της σχολικής σας ζωής σηματοδοτεί το άνοιγμά σας στη ζωή και στη κοινωνία. Το τέλος της σχολικής σας ζωής σηματοδοτεί την έξοδό σας από τη πατρική οικογένεια. Οποιονδήποτε χαρακτήρα θα έχει η περαιτέρω πορεία σας αυτή ή έξοδος είναι δεδομένη. Η επιτυχία σας βέβαια σε κάποια σχολή είναι μία μικρή ακόμη παράταση της οικογενειακής ασυλίας, όμως θα είστε πλέον πιο μακριά από την πατρική κηδεμονία και θα καλείσθε διαρκώς από την ίδια τη ζωή να παίρνετε τις προσωπικές σας ευθύνες απέναντί της. Θα νιώθετε όλο και περισσότερο την ευθύνη να βαραίνει επάνω σας ενώ τα περιθώρια των δικαιολογιών όλο και θα στενεύουν.

Το ποιο ίσως σημαντικό για σας στη νέα αυτή πραγματικότητα είναι ότι η ολοκλήρωση της προσωπικότητάς σας θα βαίνει προς το τέλος της. Όλο και περισσότερο θα ζείτε με αυτό που θα είσαστε, με αυτό που θα έχετε γίνει. Οι δυνατότητες να ξεγελάτε τον εαυτό σας ή να του δίνετε περιθώρια για δικαιολογίες θα λιγοστεύουν. Βρίσκεστε πλέον στη πορεία για να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας.

Η έξοδός σας στη ζωή πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία της οποίας το μέγεθος δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Φόβος και απειλές ακούμε προς το παρόν για ένα πολύ δύσκολο μέλλον, το οποίον θα διαμορφώσει διαφορετικές δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν. Θα μπορούσα ίσως πολλά να σας πω, όμως τούτη την ώρα θέλω να γυρίσω πίσω, να γυρίσω στη συγκεκριμένη στιγμή στην οποία ευρίσκεσθε. Πριν λίγες μέρες αρχίσατε τις πανελλήνιες εξετάσεις. Όσους από σας συναντούσα, ήσασταν γεμάτοι αγωνία για το πώς θ’ ανταποκριθείτε σ’ αυτές, γιατί νοιώθετε λίγο ή πολύ απ’ αυτές θα εξαρτηθεί το μέλλον σας. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το μέλλον σας θα εξαρτηθεί όχι από τις εξετάσεις σας, αλλά από σας, από τη δική σας στάση απέναντι στη ζωή. Ακόμη και οι εξετάσεις θα κριθούν εν πολλοίς απ’ αυτή τη στάση ευθύνης. Εάν προετοιμαστήκατε με συνέπεια μη φοβάσθε. Εάν δεν είστε σωστά προετοιμασμένοι η δυσκολία δεν είναι στις εξετάσεις, αλλά στην ελλιπή προετοιμασία σας. Όμως έτσι κι αλλιώς οι εξετάσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΑΣ. Είναι κάτι από τη ζωή σας που τώρα ίσως σας φαίνεται πολύ μεγάλο, αλλά αργότερα θα διαπιστώσετε πόσο μικρό θα είναι.

Την ενδεχόμενη επιτυχία σας μπορείτε να την αχρηστεύσετε μόνοι σας με τη στάση που θα πάρετε απέναντί της και ενδεχόμενη αποτυχία σας μπορεί να λειτουργήσει πολύ δημιουργικά μέσα στη ζωή σας κινητοποιώντας σας δυναμικά και δημιουργικά.

Τι πραγματικά σας συμφέρει στη ζωή σας δεν το ξέρετε. Υπάρχουν επιτυχίες που κατέληξαν σε αποτυχίες και κάποτε σε τραγωδίες. Υπάρχουν και αποτυχίες που οδήγησαν σε επιτυχίες. Η ζωή δεν εγκλωβίζεται σε εξετάσεις. Και οι εξετάσεις που δίνουμε καθημερινά μέσα στη ζωή είναι πολύ πιο σημαντικές από τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Όλ’ αυτά τα χρόνια από πλευράς μου προσπάθησα να είμαι κοντά σας. Και θα προσπαθήσω και πάλι να είμαι κοντά σας. Αν όχι τοπικά, τουλάχιστον στις φτωχές μου προσευχές. Τα ονόματά σας, εφ’ όσον το επιτρέψετε, θα μνημονεύονται στη Θεία Λειτουργία. Κι όποτε μου δίνεται η ευκαιρία μ’ ένα μήνυμα, μια επιστολή, μια συνάντηση, θα επικοινωνούμε.

Σας σκέφτομαι και σας αγαπώ όλους και προσεύχομαι ο Θεός να σας φωτίζει ώστε να είναι σωστά τα βήματά σας μέσα στη ζωή, για να είστε πάντα άξιοι της ελευθερίας την οποία αναζητείτε και διεκδικείτε.

Ξέρω ότι στη ζωή σας θα περπατήσετε με τα δικά σας πόδια. Κανείς δεν μπορεί να σας αντικαταστήσει στις ευθύνες σας.

Θέλω να σας προτείνω να εμπιστευθούμε την μέχρι τώρα προσπάθειά σας στη Χάρη του Θεού. Ο καθένας και η κάθεμιά σας κάνατε τον αγώνα σας. Αυτό τον αγώνα σας ας τον εμπιστευθούμε στην αγάπη του Θεού για να τον ευλογήσει. Υπάρχει στους Ψαλμούς μια ωραία προσευχή: «δῴη σοι Κύριος κατά τήν καρδίαν σου  καί πᾶσαν τήν βουλήν σου πληρῶσαι». Δηλαδή «ας δίδει ο Θεός σε σένα σύμφωνα με την επιθυμία της καρδιάς σου και ας εκπληρώνει κάθε καλό σου θέλημα».

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά.

Να ευχαριστήσω τον Δ/ντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Πολύδωρο και τους συνεργάτες του, καθώς επίσης και όλους τους καθηγητές σας για την άψογη όλ’ αυτά τα χρόνια συνεργασία μας. Να τους ευχαριστήσω ακόμη και εκ μέρους όλων των γονέων και κηδεμόνων για τους αγώνες και τις προσπάθειές τους.

Να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου καθώς και τη διεύθυνση του εστιατορίου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Σας εύχομαι κάθε ευλογία του Θεού και επιτυχία στα όνειρά σας. Όπου κι αν βρεθείτε, μην ξεχάσετε και τούτο τον τόπο που μεγαλώσατε, τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάϊ σας.

Καλό ταξίδι!”

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τους έδωσε ως ευλογία ένα βιβλίο με την ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, με ιδιόχειρη αφιέρωση στον κάθε μαθητή ξεχωριστά.