Εξεδήμησε προς Κύριο ο καθηγητής Βασίλειος Φανάρας

15 Ιουνίου 2023

Με μεγάλη οδύνη δεχθήκαμε πριν από λίγη ώρα το θλιβερό νέο της εκδημίας του αγαπητού συναδέλφου Βασιλείου Φανάρα.

Ο Βασίλης ήταν Επίκουρος Καθηγητής Βιοηθικής στη Θεολογική Σχολή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ηθικής και Βιοηθικής των Θρησκειών», εμπειρογνώμονας Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας (Ethics Expert) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπήρξε μέλος Ευρωπαϊκών Εταιρειών Βιοϊατρικής Δεοντολογίας και Γενετικής, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων και Σύμβουλος Ηθικής του Golden Helix Foundation, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ITERA και ενεργός Αξιολογητής στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου.

Είχε εκπονήσει μία από τις πρώτες διδακτορικές διατριβές στον κλάδο της Βιοηθικής στον Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Υπήρξε για πολλά έτη καθηγητής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του Γυμνασιάρχη.

Το έργο του στην βιοηθική επικεντρώνεται στα ηθικά ζητήματα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά επεκτείνεται και σε άλλα διλήμματα της βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Αξιόλογη ήταν η παρουσία του στα διεθνή φόρα και στην διάχυση της επιστημονικής πληροφόρησης σε σχέση με τα βιοηθικά ζητήματα.

Υπήρξε υπόδειγμα οικογενειάρχη και πατέρας τεσσάρων τέκνων.

Αγαπούσε ιδιαιτέρως την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας διακονώντας την επί σειρά ετών ως ιεροψάλτης στο αναλόγιο.

Του ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και καλό Παράδεισο!

Στους δε οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και ευχές για κάθε παρηγορία από Θεού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!