Για τους μοναχούς που ευνουχίστηκαν σωματικά…

11 Ιουνίου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Περί ταπεινοφροσύνης

Από τον «Ευεργετινό» ανθολόγηση από το «Γεροντικό»

 

Διηγήθηκε κάποιος γέροντας ότι δύο άνθρωποι ήταν κοσμικοί και αφού συμφώνησαν μεταξύ τους έφυγαν από τον κόσμο και έγιναν μοναχοί.

Κινούμενοι από ζήλο και χωρίς να γνωρίζουν, ευνούχισαν τους εαυτούς τους για τη Βασιλεία των ουρανών, νομίζοντας ότι εφαρμόζουν τα λόγια του Ευαγγελίου.

Όταν όμως το έμαθε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος, τους χώρισε από την εκκλησιαστική κοινωνία. αυτοί αγανάκτησαν εναντίον του, νομίζοντας ότι καλά έκαναν.

Πήγαν λοιπόν στον Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων και του είπαν τι είχε γίνει και εκείνος τους χώρισε και αυτός από την κοινωνία.

Έπειτα πήγαν στον Αρχιεπίσκοπο Αντιόχειας και εκείνος έκανε το ίδιο πράγμα και ακολούθως πήγαν και προς τον Πάπα Ρώμης, ως πρώτο τη τάξει, αλλά και από εκείνο άκουσαν τα ίδια πράγματα.

Απορούμενοι, λοιπόν, μεταξύ τους έλεγαν ότι «αυτοί χαρίζονται ο ένας προς τον άλλο, επειδή μαζεύονται στις συνόδους. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πάμε στον Άγιο του Θεού Επιφάνιο τον Επίσκοπο Κύπρου και εκείνος θα μας πληροφορήσει, διότι αυτός είναι προφήτης και δεν επηρεάζεται από πρόσωπον ανθρώπου.

Καθώς, λοιπόν, μετέβηκαν και πλησίασαν στην πόλη, αποκαλύφθηκαν στον Άγιο τα σχετικά με αυτούς και αφού έστειλε κάποιο να τους προϋπαντήσει, τους είπε να μην εισέλθουν ούτε στην πόλη.

Τότε αυτοί συνήλθαν και είπαν:
– Πράγματι εμείς κάναμε λάθος. Ας πούμε ότι εκείνοι αδίκως μας χώρισαν από την κοινωνία, μήπως και αυτός ο Προφήτης; Ιδού ο Θεός που αποκάλυψε τα σχετικά με εμάς.

Και άρχισαν να κατηγορούν πολύ τους εαυτούς τους.

Βλέποντας, λοιπόν, ο Θεός ότι ταπεινώθηκε η καρδία τους και παραδέχονται το σφάλμα τους, πληροφόρησε σχετικά τον Άγιο Επιφάνιο και αφού πήγε από μόνος του, τους επανακάλεσε στην πόλη.

Αφού τους παρηγόρησε, τους δέχθηκε ξανά στην εκκλησιαστική κοινωνία και έγραψε στον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας:
«δέξαι τα τέκνα σου, διότι μετανόησαν αληθινά».

Συμπέρανε, λοιπόν, ο γέροντας ότι αυτή είναι η θεραπεία του ανθρώπου και αυτό επιθυμεί ο Θεός, να αναλάβει ο άνθρωπος την ευθύνη του σφάλματός του ενώπιόν του Θεού και η Χάρη του Θεού πληροφορεί τους ανθρώπους.

 

Από το περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία», αριθμός 121, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2020, έκδοση του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους». Μετάφραση Στέλιος Σολέας, θεολόγος.