Μοναχικό Συνέδριο: «Όσιος Γεράσιμος ο Υμνογράφος, μονήρους βίου υπόδειγμα»

23 Ιουνίου 2023

Τα ΚΘ’ Παύλεια που διοργανώνει φέτος η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η οποία εκτός από τον ιδρυτή της, Απόστολο Παύλο, τιμά ιδιαίτερα φέτος και τον Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο.

Στον νέο Άγιο της Εκκλησίας ήταν αφιερωμένη και η 10η Μοναχική Σύναξη η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο των ΚΘ’ Παυλείων. Θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν: “Όσιος Γεράσιμος Υμνογράφος, μονήρους βίου υπόδειγμα”. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανελλήνιο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023.

Πριν την έναρξη της Σύναξης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Συνέδριο.

Πριν την έναρξη του Συνεδρίου, στο οποίο Προήδρευσε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, προηγήθηκε προσλαλιά του οικείου Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμωνος.

Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, καθώς και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος. Την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εκπροσώπησε ο Γέροντας Γεράσιμος Αγιοπαυλίτης

Στη Σύναξη μίλησαν εκλεκτοί ομιλητές προερχόμενοι από το Άγιον Όρος. Συνολικά ακούστηκαν τέσσερεις εισηγήσεις από τον Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, τον Γέροντα Ελισσαίο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, τον Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Χρυσόστομο Παπαδάκη, καθώς και τον Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιο Μικραγιαννανίτη.

Όλοι οι ομιλητές του συνεδρίου αναφέρθηκαν στην σύγχρονη αυτή αγιορειτική μορφή την οποία διέκρινε το χάρισμα της υμνογραφίας, μέσα από την οποία η χάρις του Θεού τον έκανε γωνστό σε όλη την οικουμένη η οποία πλέον τον τιμά ως Άγιο της Εκκλησίας μας.

Ακολούθησε συζήτηση και η έκδοση των πορισμάτων της Σύναξης. Πριν τη λήξη του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την κατάθεση των εμπειριών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2023 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη ανεγράφη στις Αγιολογικές Δελ­τους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανί­της, ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Δείτε εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό: www.orthodoxianewsagency.gr